Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Odličen za enolončnice in primeren za hujšanje

13. 6. 2021; 03.00
Avtor: Zoran Franc, Novice Svet24
grah

Uživanje graha priporočajo pri preprečevanju in zdravljenju motene presnove maščob, kožnih vnetjih, herpesu, srčnem infarktu, slabokrvnosti, izpadanju las in osteoporozi. foto: Profimedia

Grah je danes predvsem nepogrešljivo živilo za športnike. Vsekakor pa ga je mogoče vkomponirati v številne jedi. Odličen je v rižotah, enolončnicah, omakah za testenine …

Možnosti in načinov, kako pripraviti grah, je ogromno, prav toliko pa je odličnih razlogov za to početje. Grah je izjemno zdrav, saj velja za izvrsten vir rastlinskih beljakovin in vlaknin. V njegovi sestavi je ogromno vitaminov, kot so A, B1, B9, C in K, in nikakor ne smemo zanemariti mineralov, denimo mangana, železa in fosforja.

Ob uživanju graha zaužijemo tudi veliko saponinov. Ti delujejo predvsem na prebavni trakt, kjer zavirajo nastanek raka, krepijo odpornost, delujejo antibiotično in zavirajo vnetja.

Skrbi za rast celic 

Z uživanjem graha telo pomlajujemo. Ob tem se pospešuje rast celic, povečuje se mišična masa, krepijo se vezna tkiva, vitamin K v grahu pa spodbuja pravilno mineralizacijo kosti. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin z grahom hitro ukrotimo apetit. Tako se bo tudi zmanjšala potreba po občasnih prigrizkih. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je to izvrstno živilo za vse, ki se bojujejo z odvečnimi kilogrami. Živila z nizkim glikemičnim indeksom so primerna tudi za ljudi s sladkorno boleznijo, saj ne povzročajo pretiranih nihanj ravni sladkorja v krvi. Vlaknine, ki jih grah vsebuje, pa upočasnijo absorpcijo glukoze.

Spasiran je odličen kot namaz za različne kruhke. Ne pozabite pa tudi na juho! foto: Profimedia

Za dobro presnovo

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin grah zelo ugodno vpliva na presnovo. Netopne vlaknine lajšajo iztrebljanje in nekatera bolezenska stanja, ko je sindrom lenega in razdražljivega črevesja. Vlaknine med drugim predstavljajo hrano za probiotike – koristne bakterije v našem črevesju.

Prehrana, bogata z grahom in drugimi stročnicami, naj bi opazno znižala tako skupni kot slabi holesterol. Grah pa priporočajo tudi ljudem s sladkorno boleznijo.

Posušen grah 

Če grah gojite doma, ga lahko tudi posušite. Posušen je namreč izvrsten vir molibdena. Ta razstruplja sulfite, ki jih pogosto dodajajo nekaterim živilom kot zaščitno sredstvo, da ostanejo dlje časa sveža in uporabna. Uporabimo ga lahko za pripravo smutijev, raznih juh, ki se pripravijo na hitro, pa tudi zelenjavnih omak, ki jih je treba z nečim zgostiti.

Preberite tudi: Kap vse pogostejša pri mladih. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Zelišča zoper bolečine v hrbtu
Zdravje
Zelišča zoper bolečine v hrbtu
naslednji članek
Kakšen puder je primeren za zrelo, občutljivo kožo?
Zdravje
Kakšen puder je primeren za zrelo, občutljivo kožo?