Šport > Košarka
66 ogledov

"Upam, da bo Zagreb slovenski"

druženje Saša Despot
Jaka Blažič upa, da bo imela Slovenija glasno podporo v Zagrebu. Cilja na uvrstitev v četrtfinale, reprezentantje pa so po njegovem mnenju samozavestni pred prvimi dvoboji.

"Jaz mislim, da smo pripravljeni tako, kot bi morali biti. Od samega začetka, mesec in pol nazaj, je bila motivacija na vsakem treningu zelo visoka, zato smo tudi napredovali iz dneva v dan, iz tekme v tekmo. Na prvenstvo odhajamo samozavestno, verjamemo vase, to pa je tudi edini recept, če želimo kaj narediti," je pred začetkom prvega dela EuroBasketa 2015 razmišljal Jaka Blažič.

Član Crvene zvezde je prepričan, da so bil za zadnji dvig samozavesti odločilne tekme in zmage na Pokalu Adecco v Kopru in oba dvoboja s Srbijo. "Še zlasti zadnja tekma je pokazala, da lahko igramo tudi z najboljšimi reprezentancami na papirju, na prvenstvu je lahko razmerje moči tudi povsem drugačno. Začeli pa smo bolj verjeti vase in to bo zelo pomembno na naslednjih dvobojih." 

So se cilji zaradi večje samozavesti kaj spremenili? "Že prvi dan na pripravah sem dejal, da je primarni cilj uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre. Mislim, da smo pripravljeni na to," je še dejal Blažič, ki je dva dni pred prvo tekmo užival v druženju z navijači, pričakuje pa, da bo Slovenija imela tudi glasno podporo v zagrebši Areni: "Upam, da bo Zagreb slovenski. Seveda ne more biti tako kot pred dvema letoma, lahko pa se vse skupaj temu približa. Smo nestrpni, komaj čakamo, da se EP začne."

Slovenijo sicer na začetku tekmovanja čakata težki tekmi proti Hrvaški in Gruziji. Prva je domačin ene izmed predtekmovalnih skupin, proti Gruzijcem pa so Slovenci v zadnjem času imeli kar nekaj težav, tudi na domačem EuroBasketu, ko so v Celju šele ob koncu strli tekmeca. "Obe izbrani vrsti sta zelo kakovostni, v njih je zelo veliko talenta. Začeli smo že z analizami obeh reprezentanc, upam, da se bomo na obe dobro pripravili. Najprej dvoboj s Hrvati v soboto, nato regeneracija in tekma z Gruzijci. Gremo pa na obeh tekmah seveda na zmago," pravi Blažič.

"Največ se v analizi posvečamo temu od kod preti nevarnost, šibke točke pa nato med tekmo iščeš na igrišču ob svoji igri v sistemu. Sigurno pa se bomo pripravili tudi na to, kje jih je treba napasti in kako se najlažje ubranimo. Strokovni štab dobro skrbi zato. V ekipi nimamo velikih zvezdnikov, z dobro obrambo bomo morali tekmeca prisiliti v napake in nato iz tega dosegati tudi lahke koše," je še povedal slovenski reprezentant.

Blažič se je s sistemom selektorja Jureta Zdovca srečal že na lanskem svetovnem prvenstvu v Španiji. Tokrat mu gre pri tem precej bolje: "Vsak, dan, vsako tekmo mi je lažje, na parketu se tudi dobro počutim. To mi je zdaj najpomembneje, na prvenstvo grem lahko samozavestno. Tudi sam sem pripravljen."

In kako vidi razmerje moči v skupini? "Hrvaška in Grčija sta favoritinji, ostale reprezentance pa se bomo borile še za dve mesti, ki vodita v osmino finala. A ne bi kar dejal, da bosta na vrhu Grčija in Hrvaška. Zakaj to ne bi bili mi? Z vsakim lahko igramo, nimamo strahu pred nobenim. Videli bomo, kdo bo boljši na parketu."

Hrvatje so Slovenijo premagali pred dvema letoma v Celju, prav zaradi tega pa so nato takrat izbranci selektorja Božidarja Maljkovića v četrtfinalu naleteli na razpoložene Francoze, ki so kasneje osvojili tudi naslov. "Tisto je bil zelo boleč poraz. To se je izkazalo tudi kasneje, ko nismo imeli nekoliko lažjega tekmeca za uvrstitev v polfinale. To je sosedski dvoboj, nek derbi skupine po mojem mnenju ... zanimivo bo, na tekmi bo veliko adrenalina."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.