Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 4. 2018,
11.14

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Kari Savolainen risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2018

Torek, 24. 4. 2018, 11.14

6 let

kari savolainen Po dveh porazih Slovenije na SP

Savolainen ne ve, kdo je kriv: posledice nosimo skupaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Blaže Gregorc | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Svetovno prvenstvo v hokeju v Budimpešti, kjer bi se morala Slovenija po načrtih boriti za napredovanje med elito, se je obrnilo v povsem nepričakovano smer za Slovence. Po dveh krogih so še brez zmage, pa tudi prave igre v dozdajšnjih 120 minutah še niso pokazali. Slovenci imajo danes dan tekmovalnega odmora, v sredo ob 19.30 pa se bodo udarili z gostitelji Madžari.

Selektor Kari Savolainen je bil v ponedeljek zvečer po drugi tekmi ter novem porazu (2:4 proti Poljski) seveda zaskrbljen in nezadovoljen. Dve tekmi, dva poraza in dno lestvice drugoligaškega prvenstva brez točke kot edina ekipa doslej niso to, kar so on in ljubitelji hokeja v Sloveniji pričakovali pred SP.

Delali smo prave stvari

"Seveda, to je res boleče. Vem, da so vsi dali od sebe vse. Če izgubiš na tak način, je res boleče. A vsi smo delali prave stvari, toda imam občutek, da nasprotnikom vse steče. Lažje zadevajo kot mi. Imamo veliko priložnosti, na obeh tekmah smo jih imeli, ampak ne gre. Tako kot na današnji tekmi, trikrat sem že videl plošček v mreži, pa ni bilo gola."

Razume frustracije

"Razumem, da so nekateri igralci frustrirani zaradi tega, kako se odvija prvenstvo. Toda takšni občutki nas stanejo preveč, to moramo preprečiti, če želimo ostati v igri. Že na prvi tekmi smo se pogovarjali o tem, da smo sami uničili svojo tekmo. Vedeli smo, da bomo prevladovali, toda če hočemo zadeti, moramo izkoristiti vsako najmanjšo priložnost," je o čustvih med SP in odnosu z igralci razmišljal selektor.

O tem, kdo je kriv za to, da sta izkupiček dva poraza, pa je ostal nekoliko skrivnosten: "Kot trener nisem zadovoljen, če igralcem ne morem pomagati. Ne vem pa, ali je krivda njihova ali moja, skupaj delamo in skupaj nosimo posledice." "Kot trener nisem zadovoljen, če igralcem ne morem pomagati. Ne vem pa, ali je krivda njihova ali moja, skupaj delamo in skupaj nosimo posledice." | Foto: HZS/Drago Cvetanovič "Kot trener nisem zadovoljen, če igralcem ne morem pomagati. Ne vem pa, ali je krivda njihova ali moja, skupaj delamo in skupaj nosimo posledice." Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Ta stopnja tekmovanja je pač to, kar imamo v tem trenutku"

Slovenska ekipa je pred dvema mesecema zelo dobro igrala na olimpijskih igrah, zdaj je, resda v spremenjeni in nepopolni postavi, povsem neprepoznavna. Kako na to gleda selektor?

"OI so bile lepa izkušnja za vse, toda vprašanje je, ali je bila ta dovolj za vse igralce in trenerski štab. Mislim, da smo pripravljeni na to prvenstvo. Ta stopnja tekmovanja je pač to, kar imamo v tem trenutku, in s tem se moramo sprijazniti. Ni izgovorov."

Morala še vedno visoka

Čeprav je prvi del prvenstva minil ob dveh bolečih porazih, finski strateg že gleda naprej. "Osredotočili se bomo na Madžarsko, zdaj je to najpomembneje. Mislim, da je morala v ekipi še vedno velika, moja izkušnja s Slovenci je, da bodo igrali do zadnjega. Na včerajšnji tekmi so bili skorajda preveč čustveni, fantje bi morali morda ostati bolj mirni v določenih situacijah," je dejal in priznal, da se s to ekipo, ki jo zdaj vodi, še nikoli ni znašel v podobnem položaju.

Slovenski reprezentanci se bo po poškodbi Matije Pintariča, ki ga je kot drugega vratarja zamenjal Rok Stojanovič, na prizorišči prvenstva pridružil še tretji čuvaj mreže, mladi vratar Jesenic, 17-letni Žiga Kogovšek.

Slovenci se bodo v sredo ob 19.30 udarili z Madžari. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Slovenci se bodo v sredo ob 19.30 udarili z Madžari. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Skrbi so, a kaj naj naredim?"

Pred SP je selektor dejal, da nima skrbi. Zdaj je nekoliko drugače, je priznal Savolainen: "Zdaj imam nekaj skrbi. Ampak kaj naj naredim. Skušali se bomo pripravljati na naslednjo tekmo, to je to," na vprašanje o tem, ali so morda igralci prvenstvo vzeli preveč na lahko, pa je odgovoril: "To pa morate vprašati njih. O tem ne razmišljam."

"Včasih mora obstajati načrt B. Ni pa lahko, saj ne moreš imeti sedem različnih načrtov. Včasih boli, če izgubiš, je pa lepo, če zmagaš. Zdaj imamo dva poraza in seveda nismo prav veseli," je pogovor o dozdajšnjem izkupičku prvenstva s slovensko sedmo silo v Budimpešti sklenil Finec.

Razpored tekem SP, divizija I, skupina A, Budimpešta:

Tretji krog

Sreda, 25. april
12.30 Italija – Kazahstan
16.00 Velika Britanija – Poljska
19.30 Slovenija – Madžarska

Lestvica:
1. Kazahstan 1 tekma - 3 točke
2. Velika Britanija 1 - 3 
....................................................
3. Italija 2 - 3
4. Poljska 2 - 3 
5. Madžarska 2 - 3 
...................................................
6. Slovenija 2 - 0

*prvo in drugouvrščena reprezentanca napreduje med elito, zadnja nazaduje v divizijo I, skupino B (tretji razred svetovnega hokeja)


Četrti krog

Četrtek, 26. april
19.30 Poljska – Madžarska

Petek, 27. april
16.00 Kazahstan – Slovenija
19.30 Italija – Velika Britanija



Peti krog

Sobota, 28. april
12.30 Kazahstan – Poljska
16.00 Slovenija – Italija
19.30 Madžarska – Velika Britanija
 

Ne spreglejte