Deloskop izpostavlja: Dubioza kolektiv zvečer v Kocki

Na koncertu v Ljubljani bo zasedba predstavila nov album Pjesmice za djecu i odrasle.

Objavljeno
15. november 2017 14.14
pr Dubioza kolektiv
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Bosansko-hercegovsko-prekmurska zasedba Dubioza kolektiv bo zvečer v Kocki ljubljanskega Gospodarskega razstavišča ob 21. uri predstavila nov studijski album Pjesmice za djecu i odrasle, ki je pravkar izšel pri založbi Menart. Na albumu je devet novih pesmi, ki izvrstno analizirajo dejanja vsakdanjih pripadnikov čudnih plemen, ki se potikajo po območju nekdanje skupne države.

Dubioza kolektiv z novim, sedmim albumom po vrsti povsem suvereno ohranjajo svoj položaj ene vzorčnih zasedb, ki s svojim glasbenim eklekticizmom osvaja ne le balkansko občinstvo, temveč tudi evropsko. S singloma Himna generacije in Treba mi zraka, s katerima je skupina napovedala izid albuma, je tudi sporočila, da bo končni izdelek več kot zanimiv, kot je to pri njih že običaj. Album je na voljo brezplačno na strani skupine, objavljen pa je še v standardnem formatu ter kot tudi kot slikanica za otroke in odrasle.

Skupina na albumu gosti bosansko zasedbo Helem Nejse v pesmi Pionirska, v pesmi Autopilot pa so se jim pridružili Dino Šaran in Deaf Band Dlan. Skupina je po 15 letih ustvarjanja dokončala pesem Treba mi zraka, ki jo je zasnoval Dino Dvornik. O novih pesmih pa so člani dejali, da so »ta album naredili z neverjetno lahkotnostjo, v zgolj štirih dneh smo posneli vse skladbe, ki smo jih pokradli z Youtuba. Zdaj čakamo na odziv poslušalcev, bolj kot to, ali bodo pesmi všečne, pa se tresemo, ali nas bo obiskal kdo iz agencij za zaščito pravic avtorjev.«