IMATE JIH DOMA

Tri začimbe proti raku

Objavljeno 26. julij 2014 10.10 | Posodobljeno 26. julij 2014 10.10 | Piše: M. F.

Vsak dan si privoščite mešanico kurkume, olivnega olja in črnega popra.

Protivnetne in antioksidativne sestavine kurkume so v bitki z rakavimi celicami neverjetno močne.

Dr. Carolyn Anderson s Centra za raziskovanje raka v Houstonu pravi, da bi bil strah pred malignimi obolenji veliko manj upravičen,  če bi vsak dan uživali kombinacijo nekaterih začimb. Gre za tri lahko dostopne, nekatere od njih najbrž že imate doma.

Čudoviti trojček

Tri izjemno učinkovite začimbe so kurkuma, olivno olje in poper. Zmešajte četrtino žlice kurkume, polovico žlice olivnega olja in dodajte ščepec mletega popra. Vse skupaj dobro premešajte. Dobljeno zmes je mogoče uporabljati kot dodatek solatam in drugim jedem, lahko pa jo uživate samostojno.

Kot dodatek jedem jo uporabljajte, tik preden jih postrežete, da se ne bi prekuhala. Če jo uživate samostojno, njen okus ublažite z malce vode. Pomembno je le, da si jo vsak dan privoščite vsaj trikrat.

Nepremagljiv prah

»Vse je v kurkumi, začimbi v rumenem prahu. Njene protivnetne in antioksidativne sestavine so v bitki z rakavimi celicami neverjetno močne. V kombinaciji z olivnim oljem, ki zavira nastanek nekaterih rakastih obolenj, in črnim poprom, ki glede na številne raziskave prav tako sodi med najmočnejše naravne zaviralce malignih tvorb, pa tvori učinkovito zaščito,« trdi Andersonova.

Tradicija združena s sodobnostjo

To je ugotovila na podlagi proučevanja dve tisočletji stare tradicije vzhodnoindijske kulinarike, pozitivni učinki omenjenih začimb pa so priznani tudi v zahodni medicini.

Raziskave so namreč pokazale, da je mešanica zlasti učinkovita pri preprečevanju raka debelega črevesja, prostate, možganov in dojk.

Deli s prijatelji