Belorusi razkrili slabosti pred gostovanjem v Burgosu

Slovenska reprezentanca je 1. kolu kvalifikacij za SP 2019 zmagala, a zaradi številnih nihanj v igri ni navdušila.

Objavljeno
24. november 2017 23.43
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Vsak začetek je običajno težak, toda slovenski košarkarji nadaljujejo v ustaljenem zmagovalnem ritmu. Evropski prvaki ob začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 niso preštevali, koga vse pogrešajo v reprezentanci, raje so se lotili dela. Belorusijo so prekosili v bolj ali manj prepričljivem slogu in dosegli še 16. zaporedno zmago v uradnih tekmah.

Sinočnji tekmec resda sodi v spodnji evropski razred in se še nikoli ni uvrstil na večje mednarodno prvenstvo, a je izbrancem Rada Trifunovića omogočil dodatno uigravanje pred jutrišnjem gostovanjem v Burgosu. Odsotnost številnih asov je namreč povsem porušila igralsko hierarhijo v moštvu in večina košarkarjev se še privaja na »višje čine«, spremenjene vloge in tudi nove soigralce. In kar je bilo več kot dovolj dobro za Beloruse, bržkone ne bo zadoščalo za oddolžitve željne Špance, rezerv kar mrgoli na vseh koncih in krajih.

Novi selektor je sinoči preizkusil devet košarkarjev že v prvi četrtini in enajst do polčasa, med njimi vse tri organizatorje igre, kar je prav tako prispevalo svoj delež k nihanjem na parketu. Najbolj odločno pa se je naloge lotil Vlatko Čančar, ki si je na letošnjem evropskem prvenstvu okrepil samozavest in dobil krila, kar redno dokazuje tudi v dresu srbske Mege Bemaxa. Pod košema se je posrečeno dopolnjeval z Gašperjem Vidmarjem in centrska naveza je bila najučinkovitejša že ob začetnem vodstvu z 18:7 in 28:13. Čančar je bil neustavljiv tudi v drugi četrtini, tako da je že do polčasa dosegel 16 točk.

Nekoliko manj učinkoviti so bili strelci z večje razdalje, čeprav so se jim ponujale številne priložnosti za neovirane mete. Belorusi so se namreč ob gibljivi in kombinatorni igri gostiteljev neredko izgubljali v času in prostoru, ali pa so se preprosto oklenili obeh slovenskih centrov, ki sta bila videti najbolj razpoložena. Kljub pičlemu metu za tri točke (2:14) v prvih 20 minutah je prednost do glavnega premora na 18 točk in omajala pripravljenost gostov na ogorčen odpor. Že v prvem polčasu so denimo izgubili 13 žog in po njih prejeli 14 točk, razmerje v doseženih točkah v »raketi« pa je bilo 26:4.

Nadaljevanje je slovenskim košarkarjem prineslo še več priložnosti za nasprotne napade, predvsem Jaki Blažiču, toda zbranost je počasi začela popuščati tudi njim. V tretji četrtini so prejeli 27 točk, tri več kot v celotnem prvem polčasu, in po vodstvu s 65:42 so celo izgubili ta del tekme, v katerem so Belorusi metali za tri točke 5:8 in začeli prevladovati pri skokih. Poduk pa je še ni zadosten. Ko je priložnost dobila peterka, sestavljena iz košarkarjev iz slovenske in madžarske lige (Šiško, Lapornik, Hrovat, Zagorac, Dimec), so Belorusi začutili, da se jim lahko postavijo po robu, in slovenska prednost se je prepolovila na 70:58. Po nizu nujnih menjav in prvem Čančarjevem košu v drugem polčasu se je vnovič povišala na 79:58, toda finiš ni bil prepričljiv. Gostje so dobili tudi zadnjo četrtino (s 23:20) in se vrnili domov s povsem znosnim porazom.

Slovenski kapetan Gašper Vidmar je po tekmi dejal: »Vidi se, da igramo moštveno košarko in da žoga lepo kroži, a je bilo preveč napak in v drugem polčasu smo prejeli preveč točk, to moramo popraviti. S Španci nas čaka težka tekma, saj imajo širok nabor igralcev, a tudi mi imamo dobro zasedbo in s kolektivno igro lahko zmagamo.« Vlatko Čančar je dodal: »Belorusi se niso kar vdali in v drugem polčasu smo prejeli 50 točk. Moje dobre predstave ne bi bilo brez dobrih soigralcev, ki so mi pomagali. Končna razlika je pomembna, na koncu lahko tudi odloča, na žalost pa se nismo držali navodil in si nismo priigrali še višje zmage.«

V drugi tekmi v skupini A je Španija tudi s prisilno spremenjeno zasedbo premagala Črno goro v Podgorici z 79:66 (58:41, 38:29, 15:15 – Colom in Vazquez po 15, Fernandez 10, Saiz 9, Vidal 8; Ivanović 10, Green in Šehović po 9, Radović 8).