Rakotvorni akrilamid v živilih bodo v EU omejili

Nova uredba bi lahko začela veljati spomladi 2018.

Objavljeno
21. julij 2017 15.50
rsi*HARFA
M. F. K.
M. F. K.

Ljubljana − Predstavniki držav članic EU so se dogovorili o besedilu predloga evropske komisije o zmanjšanju prisotnosti akrilamida v živilih. Besedilo bodo zdaj predložili svetu EU in evropskemu parlamentu, ki imata na voljo tri mesece, da ga proučita, preden ga komisija dokončno sprejme. Uredba bi lahko začela veljati spomladi 2018.

Z začetkom veljavnosti nove uredbe bodo morali nosilci živilske dejavnosti uporabljati obvezne ukrepe za zmanjšanje prisotnosti akrilamida v živilih, in sicer sorazmerno z velikostjo in vrsto svojega obrata.

Za varovanje zdravja

Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis je izrazil zadovoljstvo z glasovanjem za predlog uredbe: »Današnji korak je velikega pomena za varovanje zdravja in dobrega počutja državljanov. Nova uredba ne bo le prispevala k zmanjšanju prisotnosti te rakotvorne snovi v živilih, temveč bo tudi pomagala pri ozaveščanju o tem, kako se izogniti izpostavljenosti tej snovi, kar se pogosto zgodi pri kuhanju doma.«

Komisija prav tako namerava začeti razprave o dodatnih ukrepih, kot je določitev mejnih vrednosti akrilamida v nekaterih živilih, in sicer takoj po sprejetju te uredbe, so sporočili iz evropske komisije.