Ljubljana − Predstavniki držav članic EU so se dogovorili o besedilu predloga evropske komisije o zmanjšanju prisotnosti akrilamida v živilih. Besedilo bodo zdaj predložili svetu EU in evropskemu parlamentu, ki imata na voljo tri mesece, da ga proučita, preden ga komisija dokončno sprejme. Uredba bi lahko začela veljati spomladi 2018.
Z začetkom veljavnosti nove uredbe bodo morali nosilci živilske dejavnosti uporabljati obvezne ukrepe za zmanjšanje prisotnosti akrilamida v živilih, in sicer sorazmerno z velikostjo in vrsto svojega obrata.
Za varovanje zdravja
Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis je izrazil zadovoljstvo z glasovanjem za predlog uredbe: »Današnji korak je velikega pomena za varovanje zdravja in dobrega počutja državljanov. Nova uredba ne bo le prispevala k zmanjšanju prisotnosti te rakotvorne snovi v živilih, temveč bo tudi pomagala pri ozaveščanju o tem, kako se izogniti izpostavljenosti tej snovi, kar se pogosto zgodi pri kuhanju doma.«
Komisija prav tako namerava začeti razprave o dodatnih ukrepih, kot je določitev mejnih vrednosti akrilamida v nekaterih živilih, in sicer takoj po sprejetju te uredbe, so sporočili iz evropske komisije.