Posadka Mrak-Macarol osma v Franciji

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol tekmo svetovnega pokala v Hyeresu zapuščata z osmim mestom.

Objavljeno
01. maj 2016 15.58
lvu-jadralci
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Hyeres - Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta tekmo za svetovni pokal v francoskem Hyeresu končali na osmem mestu v razredu 470.

Slovenski dvojec je v cilj regate za odličja prijadral na devetem mestu. Zmage sta se na koncu veselili Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, drugi sta bili Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Luiza Barbachan, tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance.

V današnji regati za odličja sta najbolje znašli Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie in z zmago potrdili svojo dobro pripravljenost, zaradi sobotne diskvalifikacije pa regato končali takoj za stopničkami na skupnem četrtem mestu.

»V regati za kolajne je bil veter močnejši, okrog 18 vozlov. Takoj po štartu so nama sodniki prisodili kazen, ker sva prišli v kontakt z brazilsko posadko pod nama. Narediti sva morali kazenski obrat in večina bark nama je že tedaj ušla. Žal si nisva znali izboriti še kakega mesta in sva končali kot deveti in skupno osmi. Na regati je bila prisotna najmočnejša konkurenca, ki bo v enaki sestavi tudi na olimpijskih igrah. Vse tekmice se izboljšujejo in stopnjujejo formo, saj je Rio vse bližje. Tako se je krog zelo dobrih posadk, ki bi lahko posegle po odličjih, razširil. Za naju je bila to generalka pred vrhuncem sezone, zdaj se bova osredotočili zgolj na polja olimpijskih iger,« je vtise strnila Macarolova.

V razredu laser je Žan Luka Zelko regato svetovnega pokala končal že v soboto; po osmih odjadranih regatah se je uvrstil na končno 25. mesto. Regato v Hyeresu si bo dobro zapomnil, saj je prvič na regati svetovnega pokala zmagal v posamični regati. Skupno prvo mesto je osvojil Nemec Philipp Buhl, na drugo mesto se je uvrstil Novozelandec Sam Meech, na tretjem mestu pa je končal Avstralec Tom Burton.

Na regatnem polju se je zbralo okoli 574 jadralk in jadralcev iz 47 držav, ki so se v desetih olimpijskih in dveh paraolimpijskih razredih pomerili na morju pred Hyeresom. Po lanskih spremembah svetovnega pokala je število jadralcev omejeno na 40 na razred. Prvih 30 uvrščenih jadralcev, oziroma posadk z jakostne lestvice posameznega razreda je prejelo vabilo za regato v Hyeresu, za preostalih deset prostih mest in dodatna mesta zaradi zavrnjenih vabil pa so se jadralci konec marca potegovali na kvalifikacijski regati na Majorki.

Od slovenskih jadralcev sta se na podlagi svetovne jakostne lestvice na regato uvrstili Tina Mrak in Veronika Macarol (Pirat Portorož) v razredu 470, Žan Luka Zelko (Maraktiv) v razredu laser pa si je svoje mesto med 40 najboljšimi jadralci razreda prijadral na regati za pokal princese Sofije na Majorki, ki je bila tudi kvalifikacijska regata za svetovni pokal v Hyeresu.