Mariboru naslov, Celju simpatije

Delova Anketa: Domžale so najresnejši izzivalec Mariboru, Olimpija neznanka.

Objavljeno
27. februar 2015 01.54
nogomet
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana - Slovenski nogometni prvoligaši bodo jutri pričeli s spomladanskim delom državnega prvenstva. V najboljšem položaju so Domžale, ki imajo tri točke več od branilca naslova Maribora, slednjemu pa po mnenju slovenskih nogometnih strokovnjakov, ki so sodelovali v Delovi anketi, pripada vloga izrazitega favorita.

Bojan Prašnikar, nekdanji trener: V eni tekmi je lahko premagati tudi Maribor. Če »vstane z levo nogo«, če je agresivnost tekmeca skrajna, če ... Domžale so to jeseni dvakrat izkoristile, toda bodimo iskreni: Maribor je predaleč, kakovost drugih pa je vprašljiva. Celje je bilo všečno, spremenjeno, toda treba je najmanj ponoviti jesen. Olimpija? Bomo videli, kaj drugega ne morem reči. Tako kot o pričakovanjih o ligi. Ne obetam si veliko, verodostojnost lige je na nizki ravni. Polovica klubov nima denarja, dva, trije so si privoščili priprave, drugi so bolj ali manj tarnali, da ni denarja, igralcev, da so poškodbe. V takšnih razmerah ne bo bistvenih zasukov na bolje.

Pavel Pinni, nekdanji trener: Če Maribor ne bo prvak, bo to velika senzacija. Praktično nima tekmeca, četudi se moštva trudijo in poskušajo slediti razvoju. V tem so Domžale najbližje, ampak na koncu odloča kakovost. V primeru klubov iz SNL jo razgalja Evropa, kjer pa je Maribor tudi poglavje za sebe. Drugi so tako rekoč obsojeni na boj za preživetje. Slabe ekonomske razmere so pustile hude posledice. Da, lahko govorimo o atraktivni ligi in zaostrenem boju za vrh, ampak realno stanje je primer Rudarja. Igra lepo, privlačno, tako bo igral tudi spomladi, a že en odhod vidnejšega igralca je pomenil nazadovanje. Vse, kar ostane, je uveljavljanje mladih igralcev.

Sašo Udovič, nekdanji reprezentant: Maribor ni več v ligi prvakov in vso energijo lahko usmeri v državno prvenstvo. Zmagovalec bo znan že nekaj tekem pred koncem in to bo Maribor. Ker ima vse, kar klub mora imeti. Domžale so se na vrh prebile s praktično igro. Kratkoročno se jim je izšlo, dolgoročno pa je vprašanje. Celje je na vsak način moj veliki up. Želim, da bi bilo še boljše kot jeseni, ker igra atraktivno in napadalno. Je pozitivna zgodba v SNL in kaže pot drugim. A bo v skušnjavah. Jeseni je ugajalo, bilo je hit, ampak zdaj je treba zadržati raven igre. Lestvico si je Celje postavilo samo in visoko. Olimpija? Nimam komentarja.

Simon Sešlar, trener Dravinje: Lahko samo upamo, da bosta Domžale in Celje tudi v drugem delu kazala jesensko podobo ali celo boljšo. Mik prvenstva je v tem, da vsi trije tekmeci z vrha igrajo drugače. Maribor potrebuje konkurenco, liga pa več močnih klubov. Upam tudi na preboj Kopra, ki ima potenciale, Olimpija je neznanka. Težko ji bo in čez noč ne bo mogoče nadomestiti Omladiča in Jovića. Breme naslova Maribora ne more ustaviti, če je kdo vajen igrati pod pritiskom, je to prav Maribor. Četudi je lahko edini veliki poraženec prvenstva. Ampak njegov veliki adut ni samo igrišče, marveč tudi vse drugo, kar daje klubu moč.

Suad Fileković, nekdanji reprezentant: Druge možnosti, kot zmagoslavje Maribora, ni. Na športnem področju ima vse, v organizacijskem je še korak ali dva pred drugimi. Domžale so se približale. Z ambicioznim in pametnim trenerjem, dobrim delom, odlično sestavljeno zasedbo so št. 2, medtem ko bi se Celjani lahko soočili s slabšimi izidi. Igra bo še na visoki ravni, toda tekmeci se bodo zapirali. Olimpija je na začetku nove poti, a dokler ne bo uredila razmer v klubu, ji ne kaže, da bi storila kaj več, kot je. Na dnu bi utegnila hud boj za obstanek biti Krka in okrepljene Radomlje. Gorica ni ogrožena.

Vlado Badžim, trener Ankaran-Hrvatini: Favorit je samo eden, Maribor. Zanima me, kako bodo igrale Domžale brez Parkerja, Celje pa je idealen vzor, kako naj bi slovenski klub deloval. Pričakujem tudi boljši in konkurenčnejši Koper. Na vsak način se moram osredotočiti na Celje, saj je Maribor zgodba za sebe. Iz krize, ki ni nujno slabost in je prisotna tudi v bogatejših ligah, je izšlo boljše, v lastnih fantih ustvarilo temelje in zadelo z okrepitvami. Igralo je poletno, vprašanje pa je, če bo lahko zdržalo v jesenskem ritmu. Olimpija ima nekaj zanimivega, toda ne more ogroziti tekmecev pred seboj.