Ko človek prebere tako skrivnostno ime za jed, lahko hitro posumi, da gre za nekaj legendarnega. Prav legenda namreč pripoveduje zgodbo o nastanku jedi, ki ima svoje korenine na prelestnem jadranskem otoku Vis. Tamkajšnji ribiči so se nekoč, ko je v morju kdove zakaj zmanjkalo sardel ter inčunov, s svojimi barkami odpravili vse do Portugalske, kjer so se navdušili nad novimi kulinaričnimi spoznanji: morski sadeži se imenitno ujamejo s stročnicami! Tudi na tem spoznanju je svojo kuhinjo gradil izvrstni mojster Zoran Brajčić, Zagrebčan po rodu z Visa, ki mu lahko zveneča imena svetove kulinarike, kadar je možak res razpoložen, po mnenju poznavalcev v njegovi viški konobi Pojoda zgolj pomivajo posodo. Poleg pašte-fižola na brodet, ki je naravnost genialna domislica, v svoji najboljši obliki vredna kakšne vsaj Pirellijeve, če že ne Michelinove zvezdice, je namreč obudil krasno prastaro viško jed. Pojorski bronzinić bi lahko brez zadrege prevedli kot poljski (dalm. poje) lonec (dalm. bronzin), saj naj bi nekoč viškim poljedelkam takšno jed možje nosili za malico. Ali pa je bilo povsem obrnjeno?