Kitajska bo do leta 2025 odprla kar 50.000 nogometnih šol

Z državno podporo in sistemskim delom si Kitajska želi postati nova nogometna velesila.

Objavljeno
22. februar 2017 11.38
TOPSHOTS-CORRECTION-FBL-WC-2018-ASIA-CHN-HKG
N. Gr.
N. Gr.

Peking - Kitajci se pripravljajo na še en megalomanski nogometni projekt. Po vrtoglavih odškodninah za prestope in še višjih zneskih za plače se želijo nogometa lotiti tudi sistemsko in pospešiti vzgojo dobrih mladih nogometašev, ki bi v prihodnje lahko postali nosilci igre v najboljših klubih na svetu. 

Zato bodo do leta 2025 odprli kar 50.000 novih nogometnih šol na Kitajskem, v vsaki pa naj bi treniralo približno tisoč nogometašev. Tudi predsednik Xi Jingping je velik nogometni navdušenec, zato je okrepil državno podporo projektu. V prvi fazi želijo do leta 2020 odpreti 20.000 novih akademij in se uvrstiti na svetovno prvenstvo istega leta, po letu 2025 pa načrtujejo naslov svetovnega prvaka in novega» kitajskega Messija« svetovnega nogometa.

Načrti so zelo velikopotezni in na prvi pogled neverjetni, a so Kitajci že večkrat dokazali, da zanje v športu denar ni ovira, zato je mogoče (skoraj) vse. S kombinacijo velikih evropskih in južnoameriških zvezdnikov in domačih nogometašev si želijo kitajsko prvenstvo dvigniti na raven, ki bo vsaj približno konkurenčna evropski.