Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
28. 7. 2017,
16.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

infografika ND Gorica NK Triglav NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar NK Maribor NK Maribor NK Krško NK Domžale NK Celje NK Aluminij NK Ankaran Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 28. 7. 2017, 16.57

6 let, 6 mesecev

Povprečje zadetkov v 1. SNL (infografika)

Takšne eksplozije zadetkov pa še ne

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Triglav Maribor | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Čeprav imajo prvoligaški nogometaši po kratkem poletnem premoru opravka z vročim podnebjem, so v uvodnih dveh krogih dosegli kar 32 zadetkov. Če bi ohranili takšen ritem do konca sezone, bi poskrbeli za nov rekord 1. SNL! Ne verjamete?

Odkar so osrednje vloge v Prvi ligi Telekom Slovenije rezervirane za natanko deset udeležencev, takšen tekmovalni ustroj je na sončni strani Alp prisoten od sezone 2005/06, še ni bilo tako učinkovitega strelskega uvoda. V dveh krogih je bilo doseženih 32 zadetkov, od tega kar dve tretjini v 2. krogu (21), ki se je vpisal v zgodovino, saj je najbolj ''rodoviten'' v zgodovini 1. SNL.

Na srečanju so v povprečju padli več kot štirje zadetki! Toliko, kot še nikoli poprej. Število zadetkov iz uvodnega kroga (11), v katerem so bili strelci še sramežljivi, noge pa težke po bazičnih poletnih pripravah, je bilo v atraktivnem drugem krogu podvojeno.

Zadetki infografika 1. SNL | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Strelski rekord že skoraj polnoleten

V sezoni, ko je Maribor šokiral Lyon, je bilo doseženih največ golov v 1. SNL. | Foto: Reuters V sezoni, ko je Maribor šokiral Lyon, je bilo doseženih največ golov v 1. SNL. Foto: Reuters Če bi prvoligaški nogometaši zadržali takšen ritem, bi povprečje zadetkov na tekmo v tej sezoni znašalo 3,2. To bi bilo z naskokom največ. Ne le v obdobju, odkar v 1. SNL prevladuje tekmovalni sistem z desetimi klubi, ki se medsebojno merijo po štirikrožnem pravilu, ampak kar v 26-letni zgodovini državnega prvenstva!

Za zdaj je bila strelsko najbolj razgreta sezona 1999/2000. Znamenita sezona, v kateri so Mariborčani osupnili Evropo in se prek ponižanega Lyona prebili v skupinski del lige prvakov, je bila pisana na kožo nogometnim sladokuscem. V tisti sezoni je bilo na tekmo doseženega 3,1 zadetka.

Postavljen je bil rekord, s tem pa so presegli podvig iz sezone 1994/95 (3,09), ko so v slovenskem nogometu vladali še drugačni časi, saj je bila najboljša ljubljanska Olimpija, ki je domovala še za Bežigradom.

Vsi zadetki, doseženi v 2. krogu Prve lige Telekom Slovenije:

Rekord strelske učinkovitosti v uvodnih dveh krogih vendarle ne pripada aktualni sezoni, ampak ima prvo mesto sezona 2003/04, v kateri so imeli ljubitelji nogometa v uvodnih krogih, odigranih v vročem poletju, marsikaj videti. Na tekmo je padlo 3,67 zadetka, tako da so se tresle mreže v zelo pogostem ritmu.

Darko Milanič in Zlatko Zahović sodelujeta v Mariboru že vrsto let. | Foto: Grega Valančič/Sportida Darko Milanič in Zlatko Zahović sodelujeta v Mariboru že vrsto let. Foto: Grega Valančič/Sportida Le kanček slabše povprečje je bilo v uvodnih dveh krogih v sezoni 1991/92, ko je državno prvenstvo v samostojni Sloveniji prebilo led, kakovostne razlike v ekipah, bilo jih je kar 21, pa so bile tolikšne, da ni manjkalo prepričljivih zmag, izraženih z velikim številom zadetkov.

Nazadnje je bilo povprečje zadetkov na tekmo v uvodnih dveh krogih vsaj tri v sezoni 2008/09. Takrat je Maribor prvič, odkar je postal športni direktor Zlatko Zahović, trenersko paličico pa je držal Darko Milanič, osvojil naslov državnega prvaka. Nekdanja reprezentančna kolega v Ljudskem vrtu tesno sodelujeta še danes, ko se jima nasmiha velik in zelo donosen uspeh v Evropi.

Lani je v 1. SNL pestila poletna strelska suša

Če so prvoligaški strelci lani sredi poletja zaman iskali pot do zadetkov in jih v uvodnih dveh krogih na desetih tekmah dosegli le 16, kar je najmanj v zgodovini 1. SNL (povprečje 1,6 na tekmo), je leto dni pozneje položaj drugačen. Zadetkov je kar dvakrat več. Statistika namiguje, da bi lahko spremljali sezono, v kateri ne bo manjkalo zadetkov, s tem pa bodo prišli na račun tudi nogometni ljubitelji. Zlasti tisti, katerih klubi bodo dosegli več zadetkov.

Nigerijec Blessing Eleke je z zadetkom na tekmi v Novi Gorici, ki jo je Olimpija dobila z 2:0, poskrbel za enega od najlepših trenutkov 2. kroga Prve lige Telekom Slovenije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nigerijec Blessing Eleke je z zadetkom na tekmi v Novi Gorici, ki jo je Olimpija dobila z 2:0, poskrbel za enega od najlepših trenutkov 2. kroga Prve lige Telekom Slovenije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za zdaj so lahko najbolj zadovoljni privrženci Olimpije, Rudarja in Maribora. Edinih, ki imajo po dveh krogih stoodstotni točkovni izkupiček. Njihovi nogometaši so v 2. krogu poskrbeli za pravcate mojstrovine. Blessing Eleke je v sodelovanju z Ricardom Alvesom v Novi Gorici dosegel izjemen zadetek, Hrvat Dominik Radić je v dresu velenjskih knapov poskrbel za krstni gol v 1. SNL z vedno atraktivnimi škarjicami, ki se jih ne bi sramovali niti največji asi na svetu, mariborski rezervist Damjan Bohar pa si je privoščil obrambo Triglava in prispeval levji delež k ogromnem podvigu v Kranju. Če se dan pozna po jutru, bi lahko bilo zadetkov, ki so paša za oči, v tej sezoni še ogromno. Morda pade celo rekord …
Ne spreglejte