Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 11. 2017,
22.31

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

5

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije Marcos Tavares večni derbi Igor Biščan Zlatko Zahović Darko Milanič Ljudski vrt

Petek, 17. 11. 2017, 22.31

6 let, 5 mesecev

Poročilo z večnega derbija med Mariborom in Olimpijo

Tavaresu stoječe ovacije, sodniku žvižgi #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

5

Maribor Olimpija | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nogometaši Maribora so v 16. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Olimpijo z 1:0 in poskrbeli, da Ljubljančani v tej sezoni v domačem prvenstvu niso več nepremagani. Junak tekme je bil kdo drug kot kapetan Marcos Tavares, ki se je še približal večnemu rekordu 1. SNL. Domači privrženci niso bili zadovoljni s sojenjem.

Maribor : Olimpija 1:0 (1:0)

Dvoboj 16. kroga Prve lige Telekom Slovenije, štadion Ljudski vrt v Mariboru, 9.000 gledalcev, glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Strelec: 1:0 Tavares 6.

Maribor: Handanović, Milec, Billong, Šuler, Viler, Kabha, Vrhovec, Bajde (od 72. Hotić), Vršič, Bohar (od 80. Pihler), Tavares (od 88. Mešanović); trener Darko Milanič

Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Bajrić, Štiglec, Tomić, Čanađija, Klinar (od 78. Benko), Kapun (od 61. Savić), Alves (od 61. Kronaveter), Issah; trener Igor Bišćan.

Rumeni kartoni: Vrhovec 26., Bajrić 29., Kapun 37., Kabha 53.. Viler 79., Čanađija 90., Billong 90.

Športni direktor Zlatko Zahović se je nekaj dni pred največjim derbijem Prve lige Telekom Slovenije pohvalil, da je v mestu ob Dravi mogoče čutiti utrip pravega derbija. Da je prisoten tako med navijači, kot tudi v klubski slačilnici. Čeprav sta se udarila najboljša, skrajno izenačena in še neporažena večna tekmeca, pred Ljudskim vrtom ni bilo iskanja dodatnih vstopnic.

Tribune so bile v druščini rahlega dežja prijetno polne, a so obračuni med vijolicami in zmaji na objekt pod Kalvarijo, ki bo prihodnje leto zaradi zahtev Evropske nogometne zveze (Uefa) deležen številnih gradbenih posegov in popravkov, znali privabiti že več ljudi.

Bišćan ni veliko menjal

Ljudski vrt ni bil razprodan, se pa je na njem odvijal obračun z ogromnim vložkom. V psihološki prednosti so bili Ljubljančani, ki so pokalno ''generalko'' v Stožicah dobili s 3:0. Čeprav je Igor Bišćan namignil, da bi bilo morda nespametno preveč menjati igro in izbor nogometašev. Tega se je držal. Naredil je le eno spremembo. V ogenj je od prve minute poslal kapetana Branka Ilića.

Igor Biščan je prvič klonil v državnem prvenstvu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Igor Biščan je prvič klonil v državnem prvenstvu. Foto: Urban Urbanc/Sportida
Več sprememb je bilo pri vijolicah, ki so lahko računale tudi na vse reprezentante, manjkajoče na sobotnem spopadu v Stožicah. V obrambni vrsti ni bilo poškodovanega Aleksandra Rajčevića, na desni bok pa se je vrnil ozdraveli Martin Milec. Matej Palčič se je preselil na klop, poleg Marka Šulerja pa je v osrednji obrambni liniji deloval Jean-Claude Billong.

Tavares dvignil na noge Ljudski vrt

Desni bočni branilec Milec je hitro dokazal, kako močno ga je pogrešal Maribor v Ljubljani. V 6. minuti je poslal uporaben predložek v kazenski prostor. Ko se je žoga od Denisa Klinarja odbila do Marcosa Tavaresa, je kapetan ustrelil močno in natančno. Aljaž Ivačič je bil premagan, vijolice pa so hitele v objem 33-letnemu napadalcu, ki je dosegel že 129. zadetek v 1. SNL in se na večni lestvici rekorderju Štefanu Škaperju približal le na gol zaostanka.

Žvižgi sodniku Jugu

Mariborčani so hitro dobili tisto, kar so napovedovali pred tekmo. Hitro vodstvo. Zmaji so se morali oprijeti načrta B oziroma C, kot je pojasnjeval strateg Bišćan, ki ga zadetek Maribora ni vrgel s tira. Še naprej je mirno, pozorno spremljal dogodke na igrišču. Bolj dinamično je bilo na klopi Maribora, kjer sta trener Darko Milanič in prvi kadrovik Zahović, ki za razliko od evropskih lahko na domačih sedi poleg dolgoletnega prijatelja, imela veliko povedati tako igralcem kot tudi sodniku.

Nogometaši Maribora so zadržali prednost enega zadetka, ki so si jo zagotovili že v 6. minuti. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Nogometaši Maribora so zadržali prednost enega zadetka, ki so si jo zagotovili že v 6. minuti. Foto: Urban Urbanc/Sportida V 10. minuti, ko je Issah Abass neprevidno, najverjetneje tudi nenamerno v boju za žogo z nevarno iztegnjeno nogo trčil ob vratarja Maribora. Občinstvo se je dvignilo na noge in zahtevalo kazen. Sodnik Matej Jug mlademu Gancu ni pokazal kartona, zato si je prislužil koncert žvižgov.

Fotogalerija Urbana Urbanca

Fotogalerija
1 / 29

Vršič in Klinar zapravila najlepši priložnosti

Mariborčani so bili blizu zadetka v 14. minuti, ko se je žoga sukala kot mačka okrog vrele kaše, na koncu pa se je od Tavaresa prikotalila v objem vratarja Ivačiča. Sledile so minute, ko so skušali stvari v svoje roke prevzeti gostje. Prevzeli so pobudo, nekaj minut pletli mrežo okrog kazenskega prostora, a je manjkala pika na i, nevaren zaključen strel. Na drugi strani je Dare Vršič streljal z roba kazenskega prostora. Imel je veliko časa, da namesti nogo, a je bil nenatančen.

NK Maribor NK Olimpija PLTS | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Prvi polčas nasploh ni bil pisan na kožo nekdanjega golgeterja Olimpije, saj je zapravil najlepšo priložnost za povišanje vodstva. V 39. minuti se je znašel sam pred vratarjem Ivačičem. Po dolgem šprintu, ki mu je vzel kar nekaj moči, tako da so ga branilci, poprej so se opekli z neuspelo postavljeno zanko za nedovoljeni položaj, skoraj ujeli. Vršiču je zmanjkalo zbranosti v odločilnem trenutku, tako da njegov strel ni resneje ogrozil vijoličnih vrat.

Olimpija je bila podjetna. Z dolgimi napadi in prenosom žoge na bočne položaje je skušala najti pot do mariborskega gola, a se ji namere niso posrečile. Največjo priložnost si ni priigral napadalec Issah, ampak Klinar. Zaigral je na desni strani zvezne vrste, ušel v kazenski prostor Maribora. Imel je dovolj časa in prostora, da bi sprožil neposredni strel, a je želel na vsak način zaposliti soigralca. Nesebičnost se mu je maščevala, saj je Olimpija ostala brez izenačenja. Po prvem polčasu je zaostajala in se spogledovala s prvim porazom pod taktirko Bišćana v prvi ligi.

Bolj se je mudilo gostom

Stratega med polčasoma nista menjala zasedb. Olimpija se ni odločila za neposredni juriš. Na veselje domačega občinstva je prvi zapretil kapetan Tavares, a je z glavo streljal čez vrata. Še bolj nevaren in konkreten je bil Gregor Bajde. Vršič ga je mojstrsko našel z globinsko diagonalno podajo, nekdanji napadalec Celja pa je namučil Ivačiča. Ostalo je pri 1:0.

Mariborčani so ostali neporaženi v državnem prvenstvu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mariborčani so ostali neporaženi v državnem prvenstvu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Bišćan je moral nekaj zamenjati. Na klop je preselil Kapuna in Ricarda Alvesa, ki je bil v Ljudskem vrt le bleda senca dobitnika nagrade za najboljšega igralca 1. SNL meseca oktobra. V 61. minuti sta vstopila Stefan Savić in Rok Kronaveter, ki je po dolgem času zaigral v Ljudskem vrtu. Zmaji so šli po izenačenje, a so izostale zrele priložnosti.

Handanović ukrotil Kronavetrov projektil

V 68. minuti je Abbas streljal z leve strani kazenskega prostora, a je žoga krepko zgrešila cilj. Sedem minut pozneje je bilo že bolj vroče. Kronaveter je preizkusil strel z razdalje, Jasmin Handanović pa je imel več dela, kot je bilo za pričakovati, saj je šla žoga v njegovo smer. Olimpija je pritisnila, želela izenačiti, a je naletela na borbene vijolice. V soboto so Mariborčani v Stožicah napravili le dva prekrška. Na celotni tekmi! Na prvenstvenem večnem derbiju so imeli že v 79. minuti tri rumene kartone!

Juan derbija je bil Marcos Tavares. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Juan derbija je bil Marcos Tavares. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Gostje so šli na vse ali nič. V igro je vstopil še izkušeni napadalec Leon Benko, a se je nevarnost preselila pred njihova vrata. V 83. minuti sta poizkušala rezervist Aleks Pihler in Vršič, ki je poskušal prelisičiti vratarja Olimpije z neposrednim strelom s kota. Nato pa se je dogajanje preselilo na drugo stran. Sledila sta izjemen projektil Kronavetra z razdalje in še lepše posredovanje Handanovića, ki je zadržal vrata nedotaknjena in prispeval levji delež k zmagi. Največji aplavz si je pričakovano prislužil strelec Tavares. V 88. minuti ga je Milanič poslal na klop, Brazilec pa je bil deležen stoječih ovacij.

V izdihljajih srečanja se rezultat ni več spreminjal. Sodnik Jug, ki se je znova zameril mariborskemu občinstvu, je odpiskal konec. Vijolice so pobegnile Olimpiji na +3, Bišćan ni več nepremagan strateg v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Ne spreglejte