Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
21. 2. 2018,
8.51

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Natisni članek

#zanaše Filip Flisar Pjongčang 2018

Sreda, 21. 2. 2018, 8.51

6 let, 2 meseca

Flisar o Pekingu 2022: Glede na to, kako nor sem …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Najboljši slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar si po neuspešnem lovu na kolajno v Pjongčangu, kjer je zasedel sedmo mesto, še ni povsem zaprl olimpijskih vrat do Pekinga.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto: Obraz, ki pove vse. | Foto: Stanko Gruden, STA Obraz, ki pove vse. Foto: Stanko Gruden, STA

"Ko sem se dan pred tekmo odpravljal k počitku, sem si dejal: 'Še 18 ur!' To je nato trajalo precej dolgo. Če pa pogledam proti letu 2022, moram ugotoviti, da bo do takrat treba prebiti še veliko več ur. Ne vem. Mogoče me tam ne boste videli. Glede na to, kako nor sem, pa je mogoče tudi to," se je v sodobnem smučarskem središču Phoenix, kjer v Pjongčangu domujejo deskarji in smučarji prostega sloga, ob vprašanju, ali bo srečo poskusil še na četrtih olimpijskih igrah, nasmehnil Filip Flisar. Mimogrede, do iger v Pekingu nas loči še 34.656 ur. On bo takrat star 34 let.

Manjkajoča kolajna

Če bi Flisar, ki bo letos postal tudi oče, res presenetil, snedel besedo in vztrajal še štiri leta, bi bil edini motiv lahko tisti, ki ga je prignal že do Pjongčanga. Potem ko je bil svetovni prvak in dobitnik malega kristalnega globusa, je namreč olimpijsko odličje tisto, kar mu manjka v zbirki. Smučanje prostega sloga je obenem tudi ena od panog ZOI, v kateri Slovenija še nima kolajne. Enako velja za umetnostno drsanje, hokej na ledu, sankanje, skeleton in nordijsko kombinacijo ter seveda tudi za športe, v katerih Slovenci na ZOI do zdaj niso vknjižili niti nastopa, to so bob, curling in hitrostno drsanje.

Končalo se je v polfinalu. | Foto: Stanko Gruden, STA Končalo se je v polfinalu. Foto: Stanko Gruden, STA

Pripravljen na vse, toda …

A zdi se, da je osrednjo priložnost za olimpijsko odličje bradati Mariborčan zapravil danes. Potem ko je bil pred osmimi leti mladi debitant, ki je z uvrstitvijo v mali finale prijetno presenetil, v Sočiju 2014 pa veliki osmoljenec, je tokrat vse stavil na eno karto. Lov na manjkajočo lovoriko se je po dobrih predstavah v kvalifikacijah, osmini finala in četrtfinalu končal v polfinalu. "Storil sem vse, kar je bilo v moji moči, zato nisem razočaran. Sem pa žalosten. Smučarski kros je zelo neugodna in nepredvidljiva disciplina. Nikoli ne veš, kaj se bo dogajalo. Pripravljen moraš biti na vse. Jaz verjamem, da sem bil," je obsijan s soncem, ki večji del spremlja igre v Pjongčangu, razmišljal Filip.

Tudi v Pekingu? | Foto: Reuters Tudi v Pekingu? Foto: Reuters Konec sanj v polfinalu

Polfinalni film bo v glavi verjetno vrtel še nekaj časa. V nasprotju s predhodnima dvema vožnjama se mu takrat ni uspelo že po štartu prebiti na čelo kvarteta, zato je na relativno široki progi z več mesti za prehitevanje iskal svojo priložnost. "To je proga, ki ni najbolj zahtevna, a po drugi strani takšna, da se vsaka napaka brutalno kaznuje. Jaz sem manjšo napako storil po štartu. Nato sem lovil Bradyja Lemana, ki je izvajal neobičajne manevre. Smučal sem mu po smučeh in priložnost iskal v spodnjem delu, kjer pa sem enkrat predaleč skočil. Tam je šlo nato vse po zlu. Škoda. Res sem se dobro počutil. Tudi zdaj nisem utrujen. Lahko bi še smučal, a žal je za vse skupaj prepozno," se je polfinalnega četveroboja spomnil nekdanji svetovni prvak.

Opazovalec stopničk

Ko je v malem finalu zasedel tretje mesto in tako pristal na skupno sedmem, je najboljša trojica že prejemala cvetje. Brady Leman kot novi olimpijski prvak, srebrni Marc Bischofberger in pa Rus Sergej Ridzik, ki je skupaj s Kanadčanom Kevinom Druryjem padel, a se pobral in prišel do brona. "Prva trojica je zasluženo prejela odličja. Tudi Ridzik, ki vse leto dobro smuča. Uspel mu je velik preskok. Naš ruski Tavares si je to zaslužil," je razplet pri vrhu komentiral Flisar, ki bo do konca sezone nastopil še na treh tekmah svetovnega pokala. Dve bo gostilo rusko smučarsko središče Sunny Valley, eno pa Megeve.

Združimo moči, skupaj navijajmo za Filipa Flisarja in #zanaše.

Objavite svojo navijaško fotografijo in sodelujte v nagradni igri! Na svojih profilih na družbenih omrežjih se z oznako #zanaše potegujte za Samsung Galaxy S8 in paket Dostopni A za eno leto in 40 praktičnih olimpijskih nagrad.

Ne spreglejte