Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 5. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Pjongčang 2018 Bode Miller

Petek, 26. 5. 2017, 9.30

6 let, 6 mesecev

Američani brez Bodeja Millerja in slovenskega pridiha

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Ameriški smučarski zvezdnik Bode Miller se sicer uradno še ni upokojil. Nov indic o koncu kariere pa zato ponuja sestava ameriške reprezentance za olimpijsko sezono, v kateri prostora ni zmanjkalo le zanj, temveč tudi za ameriško Slovenko Lilo Lapanja.

Bode Miller se posveča predvsem družini, ki jo gradi z ženo Morgan. | Foto: Getty Images Bode Miller se posveča predvsem družini, ki jo gradi z ženo Morgan. Foto: Getty Images

Minila so že tri leta od njegove zadnje tekme svetovnega pokala in eno manj od preizkusa na svetovnem prvenstvu. Vseeno Bode Miller, ki bo oktobra dopolnil 40 let, uradno in dokončno še ni naznanil tekmovalne upokojitve. V svojem znanem slogu je sicer v smučarski svet vnesel nekaj nemira, ko se je zapletel v medijsko bitko s smučarskim proizvajalcem Head, ki ni bil naklonjen Američanovi ideji, da v svetovnem pokalu nastopi na smučeh nove znamke Bomber.

Bode kot Ivica Kostelić

Ob razgrnitvi ameriških smučarskih kart za olimpijsko zimo 2017/18 pa je postalo jasno, da na Millerja ne računajo niti v ameriški smučarski zvezi. Ta ga namreč ni uvrstila na reprezentančni seznam. Zgodba tako spominja na hrvaško dogajanje okrog Ivice Kostelića. Tudi Zagrebčan namreč ni jasno in glasno povedal, da smuči postavlja v kot, a gredo vseeno vse aktivnosti v smer, ki kaže na to, da je svoj zadnji nastop na najvišji tekmovalni ravni že opravil.

Spoštovanja vredna kariera

V svoji karieri, ki jo je v svetovnem pokalu začel že leta 1997, je Bode Miller osvojil dva velika kristalna globusa in štiri male ter slavil zmago na 33 tekmah, pri čemer se lahko pohvali z zmagami v vseh disciplinah. Blestel je tudi na velikih tekmovanjih, s katerih se je v ZDA, kjer so prav zaradi njega začeli smučanju posvečati nekoliko več pozornosti, vrnil z 11 kolajnami. Med drugim je okoli vratu prejel zlato olimpijsko odličje v Vancouvru 2010, štirikrat pa je bil svetovni prvak.

Lila Lapanja je ostala brez reprezentančne podpore. | Foto: Sportida Lila Lapanja je ostala brez reprezentančne podpore. Foto: Sportida

Brez reprezentančnega statusa tudi Lila Lapanja

Poleg Millerja v ameriški reprezentanci, ki je grajena predvsem okrog prvih zvezdnic Mikaele Shiffrin in Lindsey Vonn, ni niti sveže upokojenke Leanne Smith, Tima Jitloffa in pa Lile Lapanje. Naj spomnimo, gre za 22-letno hčerko nekdanjega slovenskega smučarja Vojka Lapanje, vrstnika Jureta Koširja in Mitje Kunca, ki se je leta 1991 preselil v ZDA in si tam z življenjsko sopotnico Margaret Besier ustvaril družino.

Američanka z gorenjsko krvjo, ki je pred dnevi obiskala domače Zvirče pri Tržiču, je v letih 2014 in 2016 nase opozorila predvsem z dvema zmagama v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala in 12. 1. 2016 tudi s točkami svetovnega pokala v Flachauu. A rezultatov ji ni uspelo nadgraditi. Krepko je pokvarila tudi svoje FIS-točke in zdaj ostala še brez reprezentančnega statusa.

Ameriška reprezentanca 2017/18
Moški
Bryce Bennett, David Chodounsky, Tommy Ford, Travis Ganong, Ted Ligety, Steven Nyman in Andrew Weibrecht.
Ženske
Stacey Cook, Breezy Johnson, Julia Mancuso, Alice McKennis, Laurenne Ross, Mikaela Shiffrin, Resi Stiegler, Lindsey Vonn in Jacqueline Wiles.
Ne spreglejte