Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
11.08

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

Pjongčang 2018 Žiga Jeglič doping

Torek, 20. 2. 2018, 11.08

6 let, 1 mesec

Komu so lovci na doping v Pjongčangu že stopili na prste?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

grešniki

Slovenski hokejist Žiga Jeglič je tretji športnik, ki so ga nadzorniki protidopinške organizacije na olimpijskih igrah v Pjongčangu ujeli na testu dopinga.  

Aleksander Krušelnicki
Panoga: curling
Razlog za suspenz: meldonium

Med trojico kršiteljev, ki so jim lovci na doping v Pjongčangu stopili na prste, so trije olimpijci. Najbolj je do zdaj odmeval primer ruskega člana curling ekipe Aleksandra Krušelnickega, ki je skupaj z ženo Anastazijo Brizgalovo (mnogi jo primerjajo z ameriško igralko Angelino Jolie) osvojil bronasto odličje, s pozitivnim dopinškim izvidom (kriv je bil prepovedani meldonij) pa znova vrgel senco dvoma na poštenost ruskih športnikov, ki na 23. zimskih olimpijskih igrah kazensko nastopajo brez ruskih simbolov.

Aleksander Krušelnicki in Anastazija Brizgalova sta bila med mešanimi dvojicami tretja v curlingu, a je dopinški test Krušelnickega pozneje pokazal, da si je pomagal z meldonijem. | Foto: Getty Images Aleksander Krušelnicki in Anastazija Brizgalova sta bila med mešanimi dvojicami tretja v curlingu, a je dopinški test Krušelnickega pozneje pokazal, da si je pomagal z meldonijem. Foto: Getty Images

Alexander Krushelnitsky curling | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kei Saito
Panoga: hitrostno drsanje na kratke proge
Razlog za suspenz: diuretik
acetalozamid

Pozitiven test (in to že pred igrami, rezultati pa so bili znani v času iger) je oddal tudi japonski hitrostni drsalec Kei Saito, ki je bil pozitiven na diuretik acetalozamid. 21-letni športnik je uporabo prepovedanih sredstev odločno zanikal, njegova olimpijska pot pa se je končala še pred prvim nastopom.

Kei Saito (s št. 30) je bil prvi športnik, ki se je od Pjongčanga moral posloviti zaradi kršitve protidopinških pravil. | Foto: Reuters Kei Saito (s št. 30) je bil prvi športnik, ki se je od Pjongčanga moral posloviti zaradi kršitve protidopinških pravil. Foto: Reuters

Žiga Jeglič
Panoga: hokej
Razlog za suspenz: fenoterol

Tretji športnik, ki so mu v času olimpijskih iger dokazali pozitiven dopinški test, pa je slovenski olimpijec Žiga Jeglič, pomemben član slovenske hokejske reprezentance, ki je prispeval odločilni kazenski zadetek na tekmi proti Slovaški. Kot je pojasnil v izjavi za javnost, je pozabil prijaviti zdravilo, ki ga uživa za lajšanje simptomov astme. Berudual namreč vsebuje snov fenoterol, ki je na seznamu prepovedanih sredstev.

Žiga Jeglič je pozabil prijaviti zdravilo, ki ga uživa za lajšanje simptomov astme. | Foto: Sportida Žiga Jeglič je pozabil prijaviti zdravilo, ki ga uživa za lajšanje simptomov astme. Foto: Sportida

Izjava Žige Jegliča

Bil sem testiran 16. februarja 2018. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost fenoterola v urinu, ki se skriva v berudualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal. Omenjeno zdravilo jemljem zaradi astme po nasvetu zdravnika.

Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje protidopinške postopke. Dokler ne bodo končani vsi protidopinški postopki, ne dajem dodatnih izjav.

 

Ne spreglejte