Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Koširjev bron z grenkim priokusom: Ni se mi še zgodilo, da bi šel skozi cilj kot zmagovalec in izgubil

Deli na:
Koširjev bron z grenkim priokusom: Ni se mi še zgodilo, da bi šel skozi cilj kot zmagovalec in izgubil

Deskar Žan Košir je z bronom na današnji tekmi paralelnega veleslaloma osvojil drugo olimpijsko odličje za Slovenijo v Pyeongchangu ter svoje tretje po srebru in bronu v Sočiju pred štirimi leti.

Tako je dan pred zaključkom iger poskrbel še za slavje v slovenski hiši kljub nekoliko grenkem priokusu, saj ni skrival, da je ciljal na zlato.

Gre za drugo slovensko olimpijsko medaljo na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji po srebru biatlonca Jakova Faka na 20-kilometrski posamični preizkušnji in skupno 21. kolajno slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah.

Košir je v današnjem malem finalu premagal Francoza Sylvaina Dufourja. Priložnost za žlahtnejše odličje je zapravil v polfinalu, ki ga je za las dobil Južnokorejec Lee Sang-ho. Za stotinko sekunde razlike med njima je bil bržkone odločilen položaj roke. Južnokorejski deskar jo je držal nižje kot Košir, zaradi česar je prej presekal laserski snop merilne naprave na ciljni črti, ki je merodajna.

Po tekmi so se na spletu pojavile številne fotografije ciljne črte, iz katerih naj bi bilo razvidno, da je Koširjeva deska ciljno črto prečkala prej in da je tudi njegova roka v ospredju, zaradi česar se je vnela polemika o pravilnosti izida polfinalnega dvoboja.

Tudi vodstvo slovenske deskarske ekipe se je na izid pritožilo, a v odgovor so dobili pojasnilo, da je čas polfinalne tekme pravilen, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). "Pritožba na merjenje časa ni bila možna," so dodali in pojasnili, da v paralelnem veleslalomu ni fotofiniša, kot ga poznajo nekateri drugi športi. Prav tako po njihovih navedbah TV-kamera na cilju snema pod drugačnim kotom, kot je nameščena merilna naprava, in ne igra nobene vloge.

Foto: Profimedia



Ob tem so v OKS pojasnili še, da ima vsaka proga v paralelnem veleslalomu svoje merjenje časa, na cilju vsake proge sta merilni napravi A in B, pri čemer je merodajna naprava A, ki je nameščena nižje.

Košir, ki ni skrival grenkega priokusa svoje bronaste kolajne, je glede polfinalnega obračuna dejal, da se mu še ni zgodilo "da bi šel skozi cilj kot zmagovalec in izgubil".

Polfinalni izid je kasneje sicer sprejel, ob tem pa opozoril na nedorečenost pri merjenju časa v svojem športu. Kot je dejal 33-letnik, se je o merjenju danes naučil nekaj novega: "Zdaj vemo, da sta celica A in celica B in da celica A šteje več in je nižje."


To se Koširju zdi sporno, saj meni, da gre za nedorečenost, in poziva, da se upošteva nekaj konkretnega, "ali noga ali pač tako, kot se stegneš". "Ne bom zdaj ciljal celice v izteku," je povedal.

Podobno je za STA ocenil tudi tehnični delegat Mednarodne atletske zveze Gabrijel Ambrožič, ki je povedal, da se v športu takšne stvari ne bi smele dogajati.

Ambrožič je dejal, da posnetki kažejo, da je bil Košir v cilju vsaj tri decimetre pred Leejem, vendar očitno ni presekal obeh žarkov fotocelic v ciljni ravnini, ker je bil veliko višje z roko kot njegov tekmec. "Sodniki bi morali potem po mojem mnenju odpraviti anomalijo, pa očitno tega niso storili in po športnih kriterijih je bil Košir očitno oškodovan," je menil Ambrožič.

Košir, ki je pred omenjenim polfinalom danes obvladoval konkurenco, v drugem delu proge v polfinalu pa naredil nekaj drobnih napak, se zaveda, da je zapravil priložnost za še žlahtnejše odličje. "Matematika kaže, da je bila zlata kolajna dosegljiva," je dejal.

Na zlato je po osvojenem bronu in srebru v Sočiju pred štirimi leti v Pyeongchangu tudi ciljal, in sicer kljub zdravstvenim težavam v zadnjih letih. Težave s hrbtenico, posledica poškodbe leta 2009, so najboljšega slovenskega deskarja alpskega sloga na trdna tla postavile na vrhuncu kariere, zaradi njih je večino tekem v zadnjih dveh sezonah izpustil.

"Zaradi teh olimpijskih iger sem vztrajal kljub hudim zdravstvenim težavam, kljub telesu starčka," je dejal pred igrami. Po današnji tekmi je v izjavi za medije ocenil, da bi lahko tekmoval še dve leti, in sicer na tak način, kot je zdaj, ko je izpuščal tekme svetovnega pokala.

Ni pa izključil, da bo kariero podaljšal do prihodnjih olimpijskih iger v Pekingu. "Ko sem bil v cilju, je bila ena od mojih prvih misli, a bom moral iti še enkrat na olimpijske igre, da osvojim zlato," je dejal.

V svoji karieri je sicer nanizal več odličij s tekem svetovnega pokala, v svoji najuspešnejši sezoni 2014/2015 je ob naslovu svetovnega podprvaka s tremi zmagami in skupno sedmimi uvrstitvami na stopničke na devetih tekmah svetovnega pokala osvojil veliki kristalni globus.

Sprejem za bronastega deskarja ob prihodu v Slovenijo bo v ponedeljek zjutraj na brniškem letališču. Letalo bo pristalo ob 8.35, ob 9. uri pa bo v letališkem salonu novinarska konferenca s Koširjem in njegovim trenerjem Jernejem Demšarjem.