HOKEJ

Kanadčanom vseeno, s kom igrajo

Kanada in Rusija favorita polfinalnih tekem olimpijskega turnirja za hokejiste. A nikakor ne smeta podceniti presenetljive Nemčije in ekipno močne Češke.
Fotografija: Kanadčani želijo na poti do olimpijskega zlata rezultatsko preigrati še dva tekmeca. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kanadčani želijo na poti do olimpijskega zlata rezultatsko preigrati še dva tekmeca. FOTO: AFP

PJONGČANG – Kanada - Rusija? Bo to sanjski finale olimpijskega turnirja za hokejiste in vrhunec zaradi odsotnosti igralcev iz National Hockey League ošibljenega ledenega dvobojevanja s ploščkom na korejskem ledu? Vsaj polfinalna para moškega hokejskega programa na ZOI namigujeta na to. Danes ob 8.40 se bosta namreč udarili Rusija in Češka, ob 13.10 pa še Kanada in Nemčija. Moštvo iz dežele javorjevega lista pa je zelo presenetil četrtfinalni razplet tekme med Švedsko in Nemčijo; ta je v podaljšku sploh prvič na olimpijadi ugnala ekipo treh kron in se prvič uvrstila v olimpijski polfinale. »Resno? Odlično, to tako ali tako ne spremeni ničesar. Pripravljeni smo za vsako reprezentanco in prav vsaka je v sklepnem delu turnirja težak nasprotnik,« meni kanadski napadalec Eric O'Dell.



Mnogi glavni razlog za nemški prodor v vrh pripisujejo vratarju Dannyju aus den Birknu; njegovo povprečje prejetih zadetkov je nizkih 2,43, proti Švedom pa je ubranil kar 31 strelov. »Vsem športnikom, ki so na olimpijskih igrah, je dovoljeno sanjati, naš sen pa se je uresničil, saj smo med najboljšimi štirimi,« je zanesen nemški selektor Marco Sturm. Tudi rusko moštvo je v polfinalu pričakovalo hitre in telesno agresivne fante iz ZDA, zato jim je malce odleglo, ko so se med štiri najboljše prebili tehnično odlični, a v boju ne tako telesno neizprosni in tudi bolj obrambno naravnani Čehi. »Tudi naš sen o zlatem odličju še vedno traja,« je besedno ponazoril kapetan Rusije Pavel Dacjuk. A bila bi velika napaka, če bi favorita podcenila svoja današnja tekmeca. Tudi legendarni vratar Dominik Hašek, s Češko olimpijski prvak leta 1998 v Naganu, opozarja: »To moštvo me malce spominja na naše nagansko. Močni smo namreč ekipno, ko stopimo skupaj, igramo najboljši hokej.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije