Magazin
49 ogledov

Umrl legendarni kitarist, oče rokenrola, Chuck Berry

Chuck Berry EPA
Policija v v zvezni državi Missouri je potrdila smrt Chucka Berrya. Star je bil 90 let. Berry je bil eden od pionirjev modernega rock'n'rolla in hitov kot so "Johnny B-Goode", Roll over Beethoven" in "Sweet Little Sixteen".

Legendarnega kitarista, ki je združil ritem in swing v prvo različico rock'n'rolla, so policisti našli mrtvega na domu v bližini mesta St. Louis.

"Policijska uprava v okrožju St. Charles z žalostjo potrjuje smrt Charlesa Edwarda Andersona Berryja st., bolje znanega kot glasbena legenda Chuck Berry," je prek Facebooka sporočila policija.

Podnevi frizer, ponoči glasbenik

Berry se je rodil 18. oktobra 1926 v St. Louisu in je začel igrati kitaro v srednji šoli, poroča britanski časnik The Guardian.

Z glasbo se je polpoklicno začel ukvarjati v začetku 50. let prejšnjega stoletja, ko je ustanovil trio, ki je igral v klubih St. Louisa. Podnevi si je kruh služil še s frizerstvom.

Chuck Berry | Avtor: EPA EPA

Prelom v njegovi karieri pa je prišel leta 1955 po srečanju z ikono bluesa Muddyjem Watersom in producentom Leonardom Chessom v Chicagu.

V naslednjih letih je s fuzijo countryja in bluesa ter takratnih pop trendov prispeval k oblikovanju prve različice rock'n'rolla s hiti, kot so "Roll over Beethoven" in "Sweet Little Sixteen".

Johnny B-Goode

Sweet Little Sixteen