Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 11. 2017,
13.31

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

4

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc skoki

Torek, 21. 11. 2017, 13.31

6 let, 5 mesecev

Nadarjeni slovenski orel dokazal, da ni bilo naključje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

4

Timi Zajc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na prvi postojanki svetovnega pokala v smučarskih skokih v Visli smo dobili dokaz, da imajo slovenski skoki zaledje. Mladi Timi Zajc je dobro skakal, na posamični tekmi, na kateri se je skorajda spogledoval s premiernimi točkami, pa nato plačal davek neizkušenosti. Njegov dres ni bil pravih mer. Skoki so že od ranega otroštva njegov edini šport, sicer pa rad spremlja motorje in je kot Robert Kranjec navijač Valentina Rossija.

Vse od petega leta so skoki za Timija Zajca osrednji šport. Kot pravi, drugi pri njem niso bili na meniju. Nad skoki ga je navdušil oče, ki je v mlajših letih prav tako skakal.

Vzornik je Schlierenzauer

Vzornika je 17-letni skakalec našel v severni Avstriji: "Gregor Schlierenzauer," je kot iz topa izstrelil član SSK Ljubno BTC in nadaljeval: "Odkar sem začel spremljati skoke, mi je bil všeč. Nenehno sem navijal zanj."

"Odkar sem začel spremljati skoke, mi je bil všeč. Nenehno sem navijal zanj," o vzorniku Gregorju Schlierenzauerju pravi Timi. | Foto: Vid Ponikvar "Odkar sem začel spremljati skoke, mi je bil všeč. Nenehno sem navijal zanj," o vzorniku Gregorju Schlierenzauerju pravi Timi. Foto: Vid Ponikvar

Pretekli konec tedna je imel priložnost, da je okusil svet svetovnega pokala. Vseskozi je kazal konstantne skoke in bil med boljšimi slovenskimi orli, nato pa na nedeljski posamični tekmi plačal davek neizkušenosti. Zaradi nepravilnosti na dresu so ga diskvalificirali, kar je bil za mladeniča velik udarec, saj je bil na dobri poti, da bi krstno osvojil točke svetovnega pokala. Je pa dokazal, da skakanje med elito ni bilo naključje.

Zaveda se, da bodo nove priložnosti še prišle, prav tako pa ga bodo odgovorni podučili, na kakšna presenečenja vse mora biti pripravljen.

Naslov državnega prvaka mu je dal dodatno motivacijo

Trener mladinske A-reprezentance Gorazd Bertoncelj je z njegovim delom zadovoljen. "Po naravi je miren, zrel za svoja leta. Osredotočen je in ve, kaj hoče," pravi Bertoncelj.

Na državnem prvenstvu je premagal vse slovenske skakalce, kar mu je bila dodatna spodbuda za nadaljnje treninge. | Foto: Vid Ponikvar Na državnem prvenstvu je premagal vse slovenske skakalce, kar mu je bila dodatna spodbuda za nadaljnje treninge. Foto: Vid Ponikvar

V poletnem obdobju je dobro skakal, postal tudi državni prvak ter si s tem, ko je preskočil Petra Prevca in preostale članske A-prvokategornike, zagotovil vozovnico za Vislo: "Ta naslov mi je dal dodatno motivacijo za trening."

Ali je zrel za letalnice? Meni, da je.

Zase pravi, da je v prostem času vesel fant, a miren, ko je treba poprijeti za delo. Ob skokih ga od drugih športov zanimajo tisti z vonjem po bencinskih hlapih: "Spremljam motokros in moto GP. To rad pogledam. Navijam za Valentina Rossija. Želim si, da bi ga kdaj videl v živo."

Robert Kranjec je imel to priložnost, da se je pobliže spoznal z italijanskim motozvezdnikom, čigar velik navijač je tudi on.

"Menim, da sem zrel za letalnice, vendar trenerji na to gledajo drugače," je v smehu dejal Zajc. | Foto: Vid Ponikvar "Menim, da sem zrel za letalnice, vendar trenerji na to gledajo drugače," je v smehu dejal Zajc. Foto: Vid Ponikvar

Kuusamo izpušča

Najizkušenejši v naši reprezentanci je zelo navdušen nad poleti, ki mikajo tudi mladega Zajca, a se zaveda nepisanega pravila, da se lahko mladi skakalci podajo na letalnice, ko dopolnijo 18 let. Izjema je, če se trenerji odločijo, da je posameznik že dovolj zrel. In kaj meni Timi? "Jaz menim, da sem," se je sprva zasmejal in dokončal misel: "Vendar trenerji na to gledajo drugače."

Naslednjo postojanko svetovnega pokala v Kuusamu bo izpustil, kar je bilo dogovorjeno že prej, saj ga bodo postopno vključevali v elito. Prizorišča, kot je na Finskem, so lahko zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer neprijetna za mlade skakalce. V tej sezoni bi rad osvojil točke svetovnega pokala, o olimpijskih igrah pa še ne razmišlja: "Bomo videli, kako bo v sezoni. Jasno je, da bi si želel nastopiti tudi na novoletni turneji, a bi moral za to dobro skakati."

Ne spreglejte