Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2017,
10.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Telekom Slovenije DKino Nicolas Winding Refn Elle Fanning Jena Malone Keanu Reeves Christina Hendricks Cannes grozljivka srhljivka TViN film televizija

Petek, 26. 5. 2017, 10.42

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Neonski demon (The Neon Demon)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Neonski demon

Za zlato palmo nominirana psihološka srhljivka danskega mojstra Nicolasa Windinga Refna (Vožnja, Samo bog odpušča) o nadarjeni šestnajstletni manekenki, ki se znajde v temačnem svetu losangeleške modne industrije.

Danska, Francija, ZDA/2016/112 min.
Režija: Nicolas Winding Refn
Igrajo: Elle Fanning, Jena Malone, Karl Glusman, Keanu Reeves, Christina Hendricks, Abbey Lee
Žanr: Psihološka srhljivka
Ocena IMDb: 6,2/10

Najstnica Jesse želi postati manekenka in se zato preseli v Los Angeles. Na prvi fotografski seansi spozna vizažistko Ruby, ki jo na zabavi predstavi drugim dekletom, med katerimi sta tudi Sarah in Gigi.

Jesse podpiše pogodbo z ugledno modno agencijo, ta pa jo takoj pošlje na snemanje z vrhunskim fotografom, ki že po prvem stiku zahteva individualno seanso z njo. Takšna prednostna obravnava ni všeč preostalim dekletom, saj se že dlje časa trudijo za uspeh v modni industriji.

Tekmovalnost med dekleti narašča z vsakim dnem in Jesse kmalu spozna, da se je spustila v vse prej kot nedolžen poklic ...


Neonski demon | Foto:


"Že več let me je mikalo posneti film o lepoti, ker sem v življenju z njo obkrožen. Priča sem ženskam, ki jih lepota opolnomoči. Vrednost lepote se neprestano dviga in nikoli ne pade.

Z našim razvojem življenjska doba lepote postaja vse bolj omejena, obsedenost z njo pa vedno bolj skrajna. Ta obsedenost lahko pogosto vodi v edinstveno vrsto blaznosti." Nicolas Winding Refn, režiser in soscenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Nočne kronike (Nightcrawler)


"Elle Fanning očara v tej brutalni mojstrovini."

Tirdad Derakhshan, The Philadelphia Inquirer


Neonski demon | Foto:


Zanimivosti:

Neonski demon je po filmih Vožnja (2011) in Samo bog odpušča (2013) že tretji zaporedni celovečerec danskega režiserja Nicolasa Windinga Refna, ki se je v Cannesu potegoval za zlato palmo.

• Barvno slepi režiser je pred začetkom snemanja vsakega prizora namesto uveljavljenega izraza "Akcija!" vzkliknil: "Nasilje, kurbini sinovi!"

Elle Fanning (Aurora iz Zlohotnice) je bila med snemanjem filma stara 16 let.

Keanu Reeves je improviziral stavka: "Soba dva-štirinajst! Morate jo videti!" Po besedah Fanningove so improvizirali tudi konec filma (tega so sicer snemali v kronološkem zaporedju).

• Avstralska manekenka in igralka Abbey Lee je pri filmu bila neuradna svetovalka, v modni industriji pa je svojo karierno pot začela tudi Christina Hendricks.

Neonski demon | Foto:

Jena Malone (Igre lakote: Upor, 2. del) in Karl Glusman (Ljubezen 3D) sta bila soigralca tudi v trilerju Nočne ptice. Oba njuna skupna projekta sta prispela v kinematografe leta 2016.

Cliff Martinez – ta je z Refnom sodeloval že pri dveh prejšnjih njegovih celovečercih – je za glasbo Neonskega demona v Cannesu prejel nagrado za najboljšega skladatelja.

• Refn je Neonskega demona posvetil svoji ženi Liv Corfixen, ki se v filmu pojavi v gostujoči vlogi gostje v restavraciji. Po režiserjevih besedah je to eden od redkih njegovih filmov, ki je njegovi ženi všeč.


Preberite tudi: Cannes pri vas doma #video

Napovednik filma Neonski demon:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Ne spreglejte