Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 20.06.2018 22:14:34

Costa z nekaj sreče prinesel Španiji prvo zmago v Rusiji

Španska nogometna reprezentanca je v 2. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Kazanu premagala Iran z 1:0 (0:0). Že pred tem je Portugalska v Moskvi ugnala Maroko z 1:0 (1:0). V skupini B sta tako zdaj na vrhu Španija in Portugalska s po štirimi točkami.

Iran - Španija 0:1 (0:0)
* Arena Kazan, gledalcev 42.718, sodniki: Cunha, Taran in Espinosa (vsi Urugvaj).
* Strelec: 0:1 Costa (54.)
* Iran: Beiranvand, Rezaeian, Hosseini, Pouraliganji, Haji Safi (pod 69. Mohammadi), Ezatolahi, Ebrahimi, Amiri (od 86. Ghoddos), Taremi, Ansarifard (od 75. Jahanbakhsh), Azmoun.
* Španija: De Gea, Carvajal, Pique, Ramos, Alba, Busquets, Iniesta (od 71. Koke), Lucas Vazquez (od 79. Asensio), Silva, Isco, Diego Costa (od 89. Rodrigo).
* Rumena kartona: Amiri, Ebrahimi.
* Rdeči karton: /.

Španci so pričakovano niz neporaženosti raztegnili na 22 tekem v vseh tekmovanjih. Do prve zmage na ruskem mundialu pa so prišli precej težje od pričakovanj, saj so se Iranci ne le dobro in številčno branili, temveč bili nekajkrat tudi zelo blizu zadetka. A edinega na tekmi je dosegel Costa, za katerega je bil to tretji na SP 2018.


Španska vrsta, ta je v prvem polčasu imela več približno 80-odstotno posest žoge (tako je bilo tudi na koncu), je od začetka pritiskala na kazenski prostor Irancev, ki pa so se v velikem številu in zbrano branili. Špancem so le poredko dopustili strele, vse tri nevarnejše pa je sprožil David Silva. Najprej je v 25. minuti izvedel prosti strel, iranski vratar pa je žogo ujel, nato je v 30. minuti žogo poslal čez vrata, v drugi minuti sodniškega dodatka pa so žogo po njegovem strelu Iranci preusmerili v kot.

V uvodu drugega polčasa so Španci hitro dvakrat ogrozili vrata Irana, najprej je v 49. minuti z glavo poskusil Gerard Pique, ki je stotič igral za Španijo (rekorder je Iker Casillas s 167 nastopi), v 50. minuti pa je Sergio Busquets sprožil z 20 metrov, izkazal pa se je Alireza Beiranvand.

V 53. minuti pa so številni iranski navijači na tribunah že skočili pokonci, saj so mislili, da je Karim Ansarifard zadel za 1:0, a je žoga končala v zunanjem delu mreže. Že v nasprotnem napadu pa so Španci dejansko povedli, ko je bil Diego Costa ob dveh iranskih branilcih, ki sta skušala žogo, namenjeno njemu, izbiti, a ga je Ramin Rezaeian zadel v koleno, od katerega se je žoga odbila v mrežo.

Pozneje so tudi Iranci odločneje pritisnili, imeli nekaj polpriložnosti, v 62. minuti pa so se celo veselili izenačenja, toda sodniki so zadetek po posvetu razveljavili zaradi prepovedanega položaja Saeida Ezatolahija.

V 70. minuti najprej Sergiu Ramosu, nato pa še Piqueju in Costi iz bližine ni uspelo spraviti žoge v mrežo, v 82. minuti pa je bil blizu izenačenja znova Iran, a je Mehdi Taremi iz bližine z glavo žogo poslal malo čez prečko španskega gola, tako da je ostalo pri slavju Špancev.

Značke: nogomet, sp

Članki iz rubrike