Vikendova kritika: Bacek Jon film ★★★★★

Mestne dogodivščine ponudijo večje platno, a risanka je še vedno namenjena otrokom.

Objavljeno
27. februar 2015 17.09
Ocenjuje Igor Harb
Ocenjuje Igor Harb

Animacijska tehnika stop-motion temelji na fotografiranju minimalnih gibov modelčkov, ki so najpogosteje narejeni iz gline. To je zamudno delo in tako je pri filmu o Backu Jonu vsak od 20 animatorjev ustvaril po 2 sekundi filma na dan. Zaradi takšnega delovnega procesa je seveda vsaka sekunda filma podrobno premišljena, rezultat pa je zgodba brez balasta in slabo razdelanih šal. Nedvomno je to bistveno lažje doseči pri 7-minutnih epizodah serije kot pri celovečernem filmu, in tudi Bacek Jon je v tem formatu precej drugačen.

Še zmeraj gre za zgodbo o navihanem ovnu, delovnem psu in napol slepem kmetu, ki se zapletajo v norčije, a imajo na voljo širše platno in s tem tudi drugačen način pripovedi zgodbe. Ta popelje backa Jona in druščino s kmetije v mesto, kjer se morajo spopasti s povsem novimi izzivi, zato je zgodba filma sveža in ne zgolj venček pustolovščin iz serije. Šale so lahko bolj kompleksne in vsebujejo še kak dodaten element za odrasle spremljevalce, povečini povezan s kultnimi filmi (Ko jagenjčki obmolknejo, Možje X, Rt strahu …) in sodobnimi tehnologijami, a Bacek Jon še naprej ostaja zvest svojemu primarnemu, otroškemu občinstvu.

Seveda že zaradi dolžine celovečerni film ni primeren za vse malčke, ki uživajo ob kratkih risankah. Dodatna težava so lahko napete scene, v katerih je Jon v nevarnosti, saj so bili nekateri otroci v kinu resnično prestrašeni. Tako je priporočena starost 4+ povsem primerna, kot zmeraj pa je za najmlajše priporočljiv ogled filma s starši ali drugimi odraslimi, ki lahko malčkom razlagajo dogajanje.

Največji izvozni artikel Velike Britanije je angleščina, s tem pa tudi britanska kultura. Sprva so bile knjige glavna roba, vse bolj pa svetovni (in s tem tudi slovenski) trg osvajajo tudi britanske risanke. Paddington je najuspešnejši otroški film, ki ne prihaja iz Hollywooda, in tudi film Bacek Jon najbrž ne bo daleč zadaj. Kar je super, saj britanske risanke prinašajo svojstveno senzibilnost in odpirajo vrata vse bolj raznolikim vsebinam za otroke.


***

Ste si film že ogledali? Kaj menite o njem? Komentirajte spodaj.