Trendi

V pričakovanju ljubljanskega maratona

V nedeljo, 26. oktobra, bodo ljubljanske ulice spet zavzeli strastni tekači na 10, 21 in 42 kilometrov.
2 uri
Najbolj brani članki danes
3 ure
Vlada za direktorico statističnega urada imenovala Apolonijo Oblak Flander
4 ure
Tesla zaradi varnostnih razlogov odpoklicala model poltovornjaka
5 ur
Hrvaško ustavno sodišče: Milanović ne more biti več ne mandatar ne premier. Trije sodniki menijo, da je taka "grožnja" protiustavna 5
5 ur
Bruselj: platforme Pornhub, Stripchat in Xvideos bodo morale izpolnjevati najstrožje obveznosti EU 4
5 ur
V Petrolu bodo predlagali 1,8 evra dividende bruto, več kot lani 1
5 ur
Petrolovi delničarji o dividendi 23. maja
6 ur
Ko se upokoji vodja gradnje
7 ur
Podjetja imajo le še do ponedeljka čas za predložitev dokazil o škodi v lanskih poplavah
7 ur
DZU vidijo priložnost v krepitvi digitalnih prodajnih kanalov
8 ur
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
8 ur
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)
8 ur
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2
9 ur
V Indiji so stekle maratonske volitve - zmago si obeta premier in šef nacionalistične stranke Modi
9 ur
Sandoz začenja gradnjo razvojnega centra v Ljubljani, Novartis v bližini dokončuje novo tovarno
9 ur
Koliko so lani zaslužili menedžerji borznih družb in koliko jim je pobrala država 10
10 ur
Renault in CMA CMG z dodatnimi milijoni za projekt lahkega električnega dostavnika
10 ur
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
10 ur
Z brniškega letališča lani za skoraj tretjino več potnikov kot leto prej
11 ur
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
Avtor
avtor
23.10.2014 13:38
Čas branja: 3 min

Tokratni Ljubljanski maraton bo med drugim tudi zadnji tek naše najbolj trdožive tekačice, 86-letne Helene Žigon, ki se lahko pohvali s 70-letno tekaško kariero, med drugim je tekla tudi po Mont Blancu, in končno izdala tudi svojo biografijo z naslovom Bela dama.

V knjigi boste našli motivacijo za tek na dolge proge in dokaz, da je vse mogoče, če sta volja in upanje. Nekaj nasvetov naših naj tekačev o tem, kako se pripraviti na maraton.

tek-Foto-Drago-Videmsek.1414064300.jpg.s.960px.jpg
Boštjan Videmšek med ultramaratonom v ameriški državi Utah, foto: Drago Videmšek

Sistematičen trening in psihična priprava

Primož Kobe in Žana Jereb sta naša najhitrejša olimpijska maratonca in se s tekom ukvarjata profesionalno, nekdanji smučarski as Jure Košir je zadnja leta rekreativni tekač, ki je v Berlinu letos odtekel svoj prvi maraton, publicist, urednik, založnik in podjetnik Samo Rugelj, mladinski pisatelj in medijski 'multipraktik' Žiga X Gombač, (proti)vojni poročevalec Boštjan Videmšek pa so ljubitelji teka, ki so letos pretekli Zion Ultras, enega tehnično najzahtevnejših ultramaratonov (100 kilometrov) na svetu s traso skozi puščavo ameriške države Utah.

Če je za Videmška maraton »stvar treninga«, za Gombača »intimna izkušnja na zasebnem nebu občutij, projekcij in spoznanj, ki postanejo intenzivnejša z vsakim pretečenim korakom po mejniku 42 kilometrov«, je za Kobeta maratonska preizkušnja dokaz, da je sposoben dosegati najtežje cilje v življenju. Vsi pa so se strinjali, da je psihična priprava na maraton zelo pomembna. Le psihično močan maratonec bo tekel nad svojimi sposobnostmi in ob prvi krizi ne bo odstopil. Ključno je, da se sami pri sebi odločimo, da bomo maraton pretekli, med tekom poskušamo telo čim bolj sprostiti, ne tečemo prehitro, še posebej ne na začetku, in skušamo svojo tempo tudi držati.

Tudi Rugelj stavi na sistematične priprave in razbijanje mita, da je maraton misterij za rekreativne tekače. »Če je človek zdrav in vsaj približno športno aktiven, je od tega, da preteče maraton, oddaljen zgolj kakšne štiri mesece. Seveda pa se mora v tem času vsaj približno sistematično pripraviti nanj.« Posebne priprave za berlinski maraton je imel tudi Jure Košir, te so se začele že januarja in to zelo premišljeno. »Ker moje mišice niso tekaške, sem moral začeti povsem od začetka. Prestrukturiral sem telo, izgubil 15 kilogramov mišične mase, se pa zdaj zato počutim veliko bolje.« Nekdanji smučar si je zadal cilj, da pri 42 letih preteče 42 kilometrov, kar mu je tudi uspelo.

Ni vse le trening

Poleg udeleževanja na tekmovanjih Kobe vodi tudi tekaške skupine in je ves čas v stiku z rekreativnimi tekači, zato dobro pozna njihove težave. »Rekreativci veliko časa posvečajo treningu, manj pa regeneraciji, še posebej tik pred pomembnimi tekmovanji. Prav tako ne bi smeli pozabiti, kako pomemben je spanec. Sam spim vsaj osem ur, v času najtežjih obremenitev pa tudi po deset ur,« pravi maratonec, ki vsakemu tekaču priporoča, da svoj prvi maraton odteče doma, na znanem terenu in brez dodatnega stresa zaradi potovanja. Optimalno razmerje med tekom in počitkom je 2:1, kar pomeni, da če so vaši intervali treninga dolgi uro, bi morali okrevati okoli 30 minut. Kobe opozarja, da je treba biti na zadnjih tekih pred maratonom še posebno pazljiv, da ne pride do poškodbe, to velja še posebej za moške, ki gredo radi čez svojo mejo. Paziti se je treba tudi prehladov, ki so značilni za oktober in oslabijo telo. Olimpijki Jerebovi žal zmanjkuje časa za počitek, saj poleg težaških treningov še vedno hodi v službo. Njen dan se začne že ob 5. uri zjutraj, ko je čas za lažji jutranji trening, nadaljuje z normalnim osemurnim delovnikom v službi, popoldan pa jo čaka še bolj naporen trening, za spanje, ki je njena edina regeneracija, ji ostane le osem, največ devet ur.

Palačinke z nutelo ja, energijski geli ne

palacinke-z-nutelo-istockphoto.1414064263.jpg.o.600px.jpg

Tako kot v vseh športnih disciplinah je tudi pri teku prehrana eden ključnih dejavnikov uspeha. Morda res uravnotežena, zdrava in športu primerna prehrana še ne bo zagotovila uspeha, bo pa zato nezdrava in neprimerna prehrana onemogočila izkoristek vašega potenciala. Kobe: »Če ne veste, kaj je najbolje za vas, poskusite z več dietami, dokler ne najdete prave.« Če Jerebova zadnje leto prisega na dieto z manj ogljikovimi hidrati, Rugelj ostaja zvest paleo dieti, Videmšek kot zaprisežen vegetarijanec potrebuje (celo intravenozno) dodatke železa in z Gombačem (delni vegetarijanec) nikakor ne moreta pozabiti tortilj z nutello, Kobe daje prednost domači hrani in mu je žal, da žena ni več na porodniški (leto njegovih najboljših rezultatov), je lahko Košir še toliko bolj zadovoljen z ženino kuhinjo.

Tudi energijskih gelov se poslužujejo le v skrajnem primeru, saj dajo dodatno energijo le za kratek čas. »Pri maratonu je to morda še smiselno,« komentira Rugelj, »pri ultramaratonu pa te lahko stanje, ki ga občutiš pod vplivom gela, zavede in nekaj kilometrov tečeš prek zmožnosti. Ko gel popusti, pa te čaka še 70 težkih kilometrov.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.