Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2017,
13.19

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Ironman

Petek, 8. 12. 2017, 13.19

6 let, 4 mesece

Z ironmanom želijo v Slovenijo pripeljati tudi zalivske poslovneže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
ironman | Foto Arhiv organizatorja

Foto: Arhiv organizatorja

Koper, Ankaran, Izola in Portorož bodo 23. septembra prihodnje leto prvič v zgodovini gostili triatlonsko tekmo v polovičnem ironmanu. Prireditelji verjamejo, da je slovenska obala prava za tovrstno tekmo, že zdaj pa so opravili večino dela. V ospredju ne bo le športni vidik dogodka, temveč tudi poslovni.

Direktor tekme s polnim nazivom Ironman I feel Slovenia 70.3 Slovenia Istria Milan Eržen je na novinarski konferenci v Kopru uvodoma pojasnil, kako se je ideja sploh porodila: "Leta 2014, ko sem se prvič srečal z organizatorji v Bahrajnu, se mi je porodila ideja, da je to prava prireditev za Slovenijo. Da bi lahko Slovenijo pokazali kot turistično destinacijo. Ko smo avgusta dobili namig vodstva ironmana, da lahko dobimo licenco, smo to zgrabili z obema rokama."

ironman | Foto: Arhiv organizatorja Foto: Arhiv organizatorja

Eržen, eden glavnih snovalcev kolesarske ekipe v svetovni seriji Bahrain-Merida, za katero bo v naslednji sezoni tekmovalo kar sedem Slovencev, je dodal, da so v treh mesecih opravili izjemno delo, "tekmo so postavili, manjkajo le še tehnične stvari". Poudaril je, da so dobili potrditev vodstva tekmovanja, da so imeli že ob oddaji dokumentacije pripravljeno večino stvari za izpeljavo tekme.

Polovični ironman je tekma, sestavljena iz 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesarjenja in 21,1 kilometra teka. Slovenski prireditelji so dobili triletno licenco, v prvi izvedbi bodo nastopali le rekreativci oziroma tako imenovani tekmovalci v starostnih skupinah. Za tekmo je na voljo dva tisoč mest, verjamejo, da bodo prodali vsa mesta. Skupaj s spremljevalci naj bi slovenska obala med tridnevnim dogodkom ustvarila 20 tisoč nočitev.

ironman | Foto: Arhiv organizatorja Foto: Arhiv organizatorja

Start in cilj bosta v Kopru. Plavalni del bo potekal v Kopru, kolesarski del bo šel čez Luko Koper, Ankaran, v Italijo in nazaj v Slovenijo čez Osp, Sveti Anton, v Koper, Šmarje, Izolo in Koper. Tekli bodo po Kopru, ob obalni cesti do Izole, po starem delu mesta in nazaj v Koper do cilja.

Na predstavitvi so večkrat izpostavili, da ne gre zgolj za športni dogodek, temveč tudi za poslovno-gospodarski. Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je pojasnila, da je ironman v Sloveniji del tripartitnega tekmovanja skupaj z enakima tekmama v Bahrajnu in Dubaju.

"Dogodek je priložnost, da predstavimo Slovenijo kot zeleno destinacijo, kot odlično gostiteljico dogodkov, destinacijo z bogato dediščino in gastronomijo," je dejala Pakova in zagotovila, da bodo Slovenijo s pomočjo ironmana skušali predstaviti tudi na trgih Dubaja in Bahrajna.

ironman | Foto: Arhiv organizatorja Foto: Arhiv organizatorja

Še konkretnejši je bil predsednik organizacijskega odbora, direktor podjetja Duol in tudi sam ironman, Dušan Olaj. "Ironman je v povezavi še z dvema dirkama, koprska bo tretja dirka, ki bo tekmovanje zaokrožila v celoto. Po zaslugi tega se bo Slovenija pojavila in bo sodelovala na Expu 2020 v Dubaju. Cilj je, da skušamo povezati države zaliva in Slovenijo tako športno kot poslovno." Olaj je izpostavil še, da je njihov cilj povezati Slovenijo z zalivskimi državami in septembra ob robu tekme v Slovenijo pripeljati pomembne zalivske poslovneže in organizirati konferenco.

Ne spreglejte