GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

ou
ou
0 08.07.2018 10:55:47

Med 55 predlogi za »Naj planinsko pot« planinci in planinke z glasovanjem izbrali zmagovalko

Zmagovalka akcije Naj planinska pot, na sliki Dedno polje.
Ivi Čepin
V Sloveniji imamo več kot 10 tisoč kilometrov planinskih poti. V akciji Očistimo naše gore so tokrat skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iskali najlepšo med 55 predlogi poti, ki so jih planinci in planinke predlagali do konca maja. Zmagovalka je prepričljivo postala krožna pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato.

Konec junija se je izteklo glasovanje za Naj planinsko pot. Planinke in planinci so zmagovalni (krožni) poti Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato namenili skoraj dvakrat toliko glasov kot drugouvrščeni poti: Aljažev dom v Vratih – Bovški Gamsovec – Sternar – Aljažev dom v Vratih. Na tretje mesto se je uvrstila planinska pot Soriška planina – Ratitovec.

Naj planinska pot združuje dve lepi pohodni izkušnji iz osrčja Julijskih Alp: pot po bohinjskih planinah s pohodno potjo po čudovitem visokogorju, kot ga ponuja Dolina triglavskih jezer. Posamezne etape poti so označene kot lahka oziroma kot zahtevna pot. Planinci se lahko na pot odpravijo s primerno planinsko opremo, saj je na nekaterih odsekih še vedno sneg. Pot brez vmesnih postankov od povprečnega planinca zahteva dobrih 11 ur hoje.

V (o)skrbi treh društev
Za izglasovano naj planinsko pot skrbijo tri planinska društva: PD LPP, PD Ljubljana Matica in PD Radeče. Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena. V akciji Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav, bodo markacistom vseh treh planinskih društev, ki skrbijo za zmagovalno pot, skupaj s partnerjem projekta Naj planinska pot Intersport Slovenija predali bone za športno obutev.

»V največji slovenski zavarovalnici se zavedamo, da je le urejena in jasno označena planinska pot, varna za njene uporabnike, zato smo želeli v deveti sezoni akcije Očistimo naše gore posebno priznanje dati velikokrat prezrtemu delu markacistov,« je povedal Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav.

Zmagovalka akcije Naj planinska pot, na sliki Dedno polje. (Foto Ivi Čepin)
Zmagovalka akcije Naj planinska pot, na sliki Dedno polje.
Ivi Čepin

Korak v pravo smer
Za mrežo več kot 2000 planinskih poti v skupni dolžini dobrih 10.000 kilometrov, ki prepredajo večino države, skrbi Planinska zveza Slovenije. »V Planinski zvezi Slovenije smo veseli vsake pobude in akcije, s katero prispevamo k dvigu urejenosti planinskih poti in zavedanju, da mora za vse planinske poti nekdo skrbeti in to so markacisti v planinskih društvih ter PZS. S to akcijo smo naredili korak v pravo smer,« poudarja Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

Da bi spodbudili obnovo slabše ohranjenih planinskih poti sta PZS in Očistimo naše gore letos pripravila tudi razpis Planinskim društvom za sofinanciranje obnove ene od poti. Med 10 prispelimi vlogami društev je bila za prenovo izbrana pot od parkirišča pod slapom Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju, ki je v oskrbi PD Celje Matic. Glavni poudarki obnove poti bodo markiranje, erozijska zaščita in zamenjava brvi nad slapom, menjava jeklenic, zamenjava smernih tabel in drogov. Pri delih bo sodelovalo od 10 do 15 markacistov, dokončana pa bo predvidoma do konca jeseni letošnjega leta.

Galerija

Članki iz rubrike