Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
12.27

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Natisni članek

olimpijske igre Primož Roglič Primož Roglič Simon Špilak Matej Mohorič Matej Mohorič Rio 2016 Tour de France Tour de France Chris Froome

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 12.27

1 leto, 9 mesecev

OLIMPIJSKI POTNIK: MATEJ MOHORIČ

Na "žuželko" v rumenem ni ljubosumen

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Tako kot za Mateja Mohoriča olimpijske igre, na katerih bo v Riu nastopil med prvimi Slovenci, niso največji športni dogodek, tako zanj tudi junak francoskega Toura Chris Froome ni največji zgled v kolesarski karavani.

Matej Mohorič se pripravlja na olimpijski krst. | Foto: Matej Mohorič se pripravlja na olimpijski krst.

Britanski kolesar Chris Froome je v nedeljo še tretjič v Pariz prikolesaril v rumeni majici in postal zmagovalec dirke Po Franciji. Njegovo zmagoslavje kajpak ni presenečenje. Prej pričakovano. Tudi v očeh enega najbolj nadarjenih slovenskih kolesarjev in člana olimpijske odprave Mateja Mohoriča. A čeprav nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani zvezdniku moštva Sky ne očita francoske premoči, pa je pri dodeljevanju statusa najboljšega kolesarja bolj zadržan.

"Froome je že nekaj let najboljši kolesar za tritedenske dirke. A po mojem mnenju je najboljši kolesar na svetu Peter Sagan. Še več, trdim, da je svetlobna leta pred drugimi. Je najbolj popoln kolesar in močna osebnost. Takšne kolesarje naš šport potrebuje. Zame večji zgled," o Slovaku, sicer svetovnem prvaku, ki je tudi mojster gorskega kolesarstva, razmišlja Mohorič.

Chris Froome je že tretjič postal kralj Toura, a za mladega Slovenca ni največji zgled v kolesarski karavani. | Foto: Chris Froome je že tretjič postal kralj Toura, a za mladega Slovenca ni največji zgled v kolesarski karavani.

Mohoričeva "žuželka" po britansko

Čeprav se Mohorič slovitega Toura ni udeležil, pa je bil vendarle vsaj posredno del letošnje francoske pentlje. Froome je napad na rumeno majico začel v osmi etapi, kjer pa tekmecev ni ugnal pri vzponu, temveč v spustu. Tam je presenetil z aerodinamičnim položajem telesa, ko je "zapustil" sedalo in se zlil s krmilom. V takšnem slogu je Mohorič leta 2013 matiral tekmece na svetovnem prvenstvu mlajših članov v Firencah in postal prvak.

Aerodinamični drži, ki se ga je prijelo poimenovanje "žuželka", vsega 21-letni slovenski reprezentant ne želi pripeti svojih avtorskih pravic. Pri posnemovalcih pa ga najbolj skrbi, da ne bi postali žrtve drznega sloga.

Video: Froome z "žuželko"

"Seveda sem videl, kako je dirkal Froome, a se s tem nisem pretirano obremenjeval. Ni bil prvi. Nisem ljubosumen. Skrbi me le, da bi takšen slog kolesarjenja uporabil še kdo in pri tem grdo padel. Marsikaj je namreč odvisno od konstitucije posameznika. Ker imam kratke noge in dolg trup ter posledično dolgo oporo krmila, tako da s kolenom težko zadanem v krmilo. Pri mnogih pa je razdalja med koleni in krmilom zelo majhna. Možnost napake je večja," pravi mladi Gorenjec.

V Rio kot pomočnik

Marsikaterega člana francoske karavane bo Mohorič srečal na olimpijskih igrah. Tja potuje z jasno nalogo – kot pomočnik Simonu Špilaku ali ob drugačnem razpletu dirke tudi Primožu Rogliču. "Dirka 'odloči', za koga bomo vsi skupaj delali. Za strategijo pa je odgovoren selektor," razmišlja ducat dni pred prvim nastopom na olimpijskih igrah, na katere pa kolesarji gledajo nekoliko drugače kot predstavniki številnih drugih športov.

"Ker prihajam iz kolesarskih vrst, zame olimpijske igre niso največji športni dogodek. Za nas je to Dirka po Franciji. Se pa vseeno veselim Ria in prve olimpijske izkušnje. Vendarle gre za dogodek, ki združuje športnike iz različnih panog. Z veseljem in ponosom bom branil slovenske barve," pravi nekdanji mladinski prvak, ki se je zdaj že dodobra udomačil v članski konkurenci.

"Zadovoljen sem s svojo potjo. V treh letih, odkar sem med elito, sem zelo napredoval. Sem pa pri 21 letih še vedno mlad, saj za kolesarje velja, da so na vrhuncu kariere med 25. in 30. letom. Čas je moj zaveznik. Osredotočen sem na svojo pot. Fizično še nisem na želeni ravni. Se pa učim, zbiram izkušnje in gradim svojo športno podobo," dodaja član moštva Lampre.

Ne spreglejte