Minimalna zmaga pravšnje izhodišče za Reykjavik

Mariborčani v prvi tekmi s Hafnarfjördurjem izpolnili svoj cilj, v boj za (najmanj) evropsko ligo odhajajo s prednostjo in brez prejetega gola. 

Objavljeno
27. julij 2017 00.55
Kassim Doumbla (20) in Marco Tavares (9) med nogometno tekmo tretjega kroga kvalifikacij UEFA Lige prvakov 2017/2018 Maribor - Hafnarfjördur, v Mariboru, 26. julija 2017. [Kassim Doumbla,Marco Tavares,nogomet,šport,športniki,Liga prvakov,UEFA]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Maribor – Maribor bo naslednjo sredo (20.30) v Reykjaviku branil minimalno zmago s sinočnje tekme v Ljudskem vrtu, kar je v nogometnih dvobojih na izločanje kar lepo izhodišče za zmagovalca. Slovenski prvak je bil pod Kalvarijo opazno boljši, njegova zmaga nad Hafnarfjördurjem pa zaslužena in čista kot solza.

Štajerci so kar dobro zasenčili Islandce, četudi so zmagali »le« z 1:0. Vseh 90 minut so pragmatično in nadzorovano napadali gostujoča vrata, pri čemer skoraj niso ogrozili svoje mreže. Izpolnili so osnovni cilj – to je bila zmaga brez prejetega gola. Armada vijoličastih navijačev na severovzhodu Slovenije, v Istri in Dalmaciji zato upravičeno pričakuje povratno tekmo, v kateri bi lahko Marcos Tavares in soigralci vrnili slovenski klubski nogomet na zemljevid Evrope.

Uvod v tekmo so resda zaznamovali člani slovenske košarkarske reprezentance, ki so obiskali Mariborčane na zelenici Ljudskega vrta in jim zaželeli srečo v dvoboju z Islandci. Najbolj zaželeni so bili »selfieji« z Luko Dončićem, morda prvim zvezdnikom mlajših privržencev košarke pri nas. Sinoči pod Kalvarijo resda ni gostoval Real Madrid, pač pa islandski prvak Hafnarfjördur. Kljub temu je bilo v Ljudskem vrtu živahno, četudi se je zbralo manj navijačev kot nazadnje z Zrinjskim. Kdo ve, morda so ocenili, da jih čaka dolga jesen in bi bilo modro privarčevati sredstva za obisk tekem med septembrom in decembrom ... Štajerci so namreč uspešno končali svojo tretjo tekmo sezone po prvih v Mostarju in nato z Zrinjskim še v štajerski metropoli. Trener Darko Milanič je uresničil napovedi in poslal nad oddaljene otočane delno spremenjeno enajsterico v primerjavi s prejšnjimi evropskimi večeri. Tekmo sta začela izkušeni Marcos Tavares in novinec Jasmin Mešanović, ki sta opozorila nase v sobotni generalki v Kranju. Mariborska enajsterica je dobila večjo telesno moč in višino. Logično, Islandci so pogosto stavili na igro v skoku, dolge mete iz avta in druge prekinitve.

Prvi polčas je resda osrečil le malo navijačev na štadionu. Slovenski prvaki so poizkušali napadati islandska vrata, gotovo so si vsaj navidez bolj želeli ohraniti možnosti za udeležbo na plesu, ki ga bodo odprli 12. septembra Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern, Juventus in druge nogometne inštitucije na stari celini. Islandci so namreč hitro opustili visoko začetno idejo v postavitvi 4-2-4, Štajerci so bili pač nevarnejši. Prednjačil je branilec Mitja Viler, ki na žalost navijačev na igrišču ni našel ustreznega sodelavca. Po levem boku je prodrl večkrat kot stranski sodnik Haralds Gudermanis, poslal v kazenski prostor več uporabnih predložkov kot vsi preostali v vijoličastih majicah, toda Jasmin Mešanović, Tavares, Gregor Bajde in Valon Ahmedi po tem niso bili zbrani. Mariborčani so bili še najbližje golu v 43. minuti, ko je Marwan Kabha po lepem prodoru sprožil strel s približno 30 m, a zadel le prečko.

V odmoru med polčasoma je očitno dovolj močno deževalo, da so v Ljudskem vrtu vendarle zacvetele vijolice. Edini gol na tekmi je namreč v 54. minuti zabil zimzeleni kapetan Marcos Tavares, čigar kakovost raste v sozvočju s starostjo najboljših štajerskih vin. Tavaresu je podal žogo neposredno na glavo štoper (!) Aleksandar Rajčević po samostojnem prodoru vse do kazenskega prostora gostov. Domači navijači se niso dobro usedli po proslavljanju gola, pa so že zahtevali enajstmetrovko, potem ko je Mešanovića podrl Doumbia ... Latvijski sodniki tega niso označili za prekršek, kot niso »videli« niti nenehnega zavlačevanja islandskega vratarja Gunnarja Nielsena, ki je sinoči ukradel več časa kot najboljši mojstri te obrti v času nekdanje lige SFRJ. Ni bilo čudno, da se je v tem obdobju tudi Zlatko Zahović preselil s klopi ob rob igrišča in (zaman) ogovarjal četrtega sodnika. Nič hudega, so po koncu tekme odmahnili navdušeni vijoličasti na tribunah: »Morda bomo imeli več sreče s sodniki tedaj, ko jo bomo močneje potrebovali.«