Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
21. 11. 2017,
22.17

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

5

Natisni članek

UEFA liga prvakov Spartak Moskva Luka Zahović NK Maribor NK Maribor Jasmin Mešanović Darko Milanič Marcos Tavares

Torek, 21. 11. 2017, 22.17

12 mesecev

Po novi točki v ligi prvakov

Mariborčani s polnimi žepi ponosno zapuščajo Moskvo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

5

NK Maribor | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav je Maribor v Moskvi zapravil možnosti za evropsko pomlad, v taboru slovenskega prvaka niso nezadovoljni. Pričakovano, vsaka točka v ligi prvakov je uspeh. Po drugi, ki so jo po rezultatu z 1:1 osvojili proti Spartaku in razžalostili več kot 40 tisoč navijačev na štadionu Otkrtiye Arena, se mariborski nogometaši in njihov trener domov vračajo ponosni in s pol milijona evrov v žepu.

Maribor se poslavlja od sanj o vsaj tretjem mestu in nadaljevanju evropske sezone, a ni razočaral. | Foto: Reuters Maribor se poslavlja od sanj o vsaj tretjem mestu in nadaljevanju evropske sezone, a ni razočaral. Foto: Reuters

Maribor je proti ruskemu prvaku, ki je na istem prizorišču Sevillo pred enim mesecem razbil s 5:1, nastopil pogumno. Nogometaši Spartaka so bili sicer boljši, a ne dovolj, da bi prišli do zmage, ki bi jim v boju za osmino finala pomenila veliko. Tako pa bodo morali v zadnjem krogu skupine E (Liverpool 9 točk, Sevilla 8, Spartak 6, Maribor 2) zmagati proti Liverpoolu na Anfieldu.

Tekma bi se lahko razpletla tudi drugače, če bi Marko Šuler ob izidu 0:0 na začetku drugega polčasa namesto vratnice zadel za vodstvo in bi bili v igri za napredovanje pred zadnjim, decembrskim krogom (v goste v Slovenijo 6. decembra pride Sevilla), Mariborčani, a tudi tako so lahko zadovoljni.

Maribor je prišel do druge točke v najmočnejši nogometni ligi na svetu in zaslužil pol milijona evrov. Nogometaši Maribora so za nameček do točke prišli po tem, ko se je po vodstvu Ze Luisa za vodstvo Spartaka zdelo, da bo doživeli četrti poraz v nizu.

Ni dvoma, da je to njegov najpomembnejši gol

Za veliko točko sta poskrbela najboljša strelca Maribora v tej sezoni. Marcos Tavares, ki še vedno čaka na prvi gol v ligi prvakov, a je tokrat z izjemno individualno akcijo pred golom za izenačenje zagotovo eden izmed junakov vijoličastih, in rezervist Jasmin Mešanović, ki je Brazilčevo podajo spremenil v gol.

Takole se je Jasmin Mešanović razveselil prvega gola v ligi prvakov, s katerim je poskrbel za remi. | Foto: Reuters Takole se je Jasmin Mešanović razveselil prvega gola v ligi prvakov, s katerim je poskrbel za remi. Foto: Reuters

"To je moj prvi gol v ligi prvakov in zagotovo najpomembnejši gol v moji karieri. Prišli smo po zmago, a glede na to, da smo zaostajali, smo s točko zadovoljni. Bilo je mrzlo, a to ni vplivalo na nas, saj smo bili zelo odločni, zbrani in smo dali vse od sebe," je po tekmi, na kateri je zaigral od 83. minute in devet minut pozneje postavil končni izid, povedal strelec Mešanović.

Bosanski napadalec, ki je poleti skozi majhna vrata prišel v Ljudski vrt, je zdaj z desetimi goli skupaj s Tavaresom z naskokom najboljši strelec Maribora v tej sezoni.

"Igrali smo zelo dobro, borili smo se kot levi in škoda je, da nismo zmagali. Točka v Moskvi je pozitiven rezultat, zato smo veseli. Ponosen sem na ekipo, to je Maribor. Želimo si še enega rezultata, podobnega temu, ki smo ga dosegli tokrat," je povedal kapetan Tavares, za katerim so sijajni dnevi.

Najprej je prejšnji petek z mojstrskim golom odločil prvenstveni derbi proti Olimpiji (1:1), zdaj se je izkazal še s pomembno evropsko podajo. Kdo ve, morda bo že v soboto, ko Mariborčane čaka gostovanje pri Celju, poskrbel za nov prvenstveni gol in se na lestvici najboljših ligaških strelcev na prvem mestu izenačil z legendarnim Štefanom Škaperjem (130 golov).

S čestitko se je ekspresno javil tudi Zahović mlajši

Maribor je bil proti Spartaku oslabljen, v Moskvo niso odpotovali štirje njegovi nogometaši. Vsi so si tekmo seveda ogledali prek televizijskih zaslonov in se točke še kako razveselili. Da je res tako, pričajo zapisi na družabnih omrežjih takoj po tekmi. Mešanović je na Instagram manj kot uro po tekmi prilepil fotografijo slavja po golu v Moskvi.

V morju čestitk so se pod njo oglasili tudi nekateri nogometaši. Med njimi tudi poškodovani Aleksander Rajčević, ki jo je skupil pred kratkim, in dlje časa odsotni Luka Zahović. "Bravo, brat!" je fotografijo le nekaj minut po objavi komentiral mladi napadalec, sin športnega direktorja Zlatka Zahovića.

Prepričan, da bi lahko tudi zmagali

Po drugem remiju proti Spartaku v dveh tekmah je bil dobre volje tudi trener Maribora.

"Zadovoljen sem s tem, kar smo dosegli. Odigrali smo taktično dobro in tekaško odlično. Redko si na evropskem gostovanju ustvariš toliko priložnosti, tako da sem zadovoljen. Imeli smo več priložnosti od nasprotnika," je po tekmi govoril Darko Milanič in malce pretiraval.

Statistika namreč pravi, da je imel Spartak več nevarnih napadov in strelov, čeprav je res, da je Maribor ob golu zatresel tudi okvir nasprotnikovih vrat.

Darko Milanič je v Moskvi prvič v skupinskem delu evropskih klubskih tekmovanj prišel do točke. | Foto: Reuters Darko Milanič je v Moskvi prvič v skupinskem delu evropskih klubskih tekmovanj prišel do točke. Foto: Reuters

"Mislim, da smo dokazali, da sodimo sem. Znamo se vesti na takšni ravni, tako fantje kot klub kot institucija. Nabrali smo si izkušnje, tako da smo se v ligo prvakov popolnoma zaslužili in tudi dokazali, da lahko igramo v tem tekmovanju," je po tekmi še povedal trener Maribora, ki je prvo menjavo v Moskvi opravil že ob polčasu, ko je namesto Blaža Vrhovca na sredino igrišča poslal Dareta Vršiča in poskrbel za veliko več nevarnosti v napadu.

"V prvem polčasu smo pripravili strategijo, s katero smo hoteli zapreti nalete nasprotnika po sredini in potem v drugem polčasu tekmo s kakšno menjavo pripeljati v položaj, da lahko napademo za zmago. Ker je imel Blaž Vrhovec rumeni karton, sem Dareta Vršiča v igro poslal že ob polčasu. Ravno pred golom, ki smo ga prejeli, sem želel v igro poslati Jasmina Mešanovića in napasti za tri točke, a potem smo se znašli v zaostanku. Kljub temu smo na koncu prišli do izenačenja. Fantje so verjeli," je dejal Milanič.

Trener se z evropskega gostovanja prvič vrača neporažen

Milanič je z Mariborom prišel še do petega vidnejšega uspeha v skupinskem delu evropskih pokalov. Zanimivo, kar štirikrat je do točke prišel z rezultatom, identičnim tokratnemu, remijem z 1:1.

Dvakrat v ligi prvakov v tej sezoni proti Spartaku, v letih 2011 in 2012 je primorskemu trenerju to uspelo v ligi Europa.
Najprej proti Bragi in potem leto pozneje še proti Tottenhamu v Ljudskem vrtu.

Tam je poskrbel tudi za do zdaj najvidnejši evropski podvig, sijajno zmago nad Panathinaikosom s 3:0 v prvem krogu sezone 2012/13 ligi Europa.

Tokrat se je Milaniču v Moskvi prvič v skupinskem delu evropskih tekmovanj do točke uspelo dokopati v gosteh.

Ne spreglejte