Perči Gnus in prvih 40 let rock'n'rolla

Peter Lovšin bo pred razprodano Gallusovo dvorano proslavil delovno obletnico in predstavil nov album Območje medveda.

Objavljeno
27. marec 2017 13.48
NOGOMET -Državni prvaki
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Perči Gnus, Peter oziroma Pero Lovšin je tako močno vplival na slovensko in nekaj časa tudi ­jugoslovansko popkulturno živ­ljenje in delovanje, da si ne bi znali predstavljati, kako bi bilo, če ga ne bi bilo. S preprostostjo, srčnostjo, pronicljivostjo in provokativnostjo je širil­ meje naše svobode. In se pri tem dobro zabaval.

Peter Lovšin se zaveda svojih omejitev, vendar ga to ne moti pri ustvarjanju izvrstnih glasbenih izdelkov. Že s Pankrti in albumom Dolgcajt, ki je začrtal nove smeri razvoja slovenskega in jugoslovanskega rock'n'rolla, je z vsoto lastnih pomanjkljivosti ponudil izvrsten končni izdelek. Temu je sledil tudi v samostojni karieri, ko so ob njem na odru stali Sokoli, pa Vitezi obložene mize in nazadnje še Španski borci. Lovšin je vedno znal izbrati glasbene sodelavce in jih je vodil, kot dirigent vodi orkester. Ne samo, da izvrstno nastopa, temveč je tudi zelo dober vodja skupine. Njegov glasbeni duh odseva v njegovih izdelkih, tudi najnovejšem, ki ni le povzetek njegovih štiridesetih let glasbene dejavnosti, temveč je tudi esenca Petra Lovšina in njegovih glasbenih zanimanj.

Album je poimenoval Območje medveda, kar gotovo aludira na njegove korenine, saj Lovšini prihajajo iz Ribnice, ki je blizu Kočevskega roga, medvedjega doma. Vendar bi o njem težko rekli, da je zaščiten kot kočevski medved. To je Lovšin pojasnil z besedami: »Jaz nisem medved. Medved hodi zraven mojega vikenda in se me izogiba, kot se jaz njega. Medved je simbolika, ki jo ponazarjata dve uvodni pesmi, in sicer Preden pade mrak in (To ni več) Slovenija, in pogojuje nastanek območja medveda. To bo nasledilo formo države, ki je po moje že precej preživeta institucija. Mislim, da bomo kmalu imeli le še območja in da ne bo več držav. Album je v tem smislu blago utopičen, konča pa se s pesmijo Trije grozdeki, vrnitvijo k ljubezni in vinogradu. Tja, kjer se še da živeti.«

Zima ni bila dolgočasna

Lovšin je povedal, da je ta album nastajal drugače kot ponavadi. Poleg številnih gostujočih glasbenikov, ki so presegli okvire njegove spremljevalne zasedbe Španski borci, so po dolgem času spet snemali v Ljubljani. »Razen gostujočih spremljevalnih pevk v studiu ni bilo nobene ženske, tako da je vladalo precej samostansko ozračje. Bilo je neverjetno dobro, delovno in pozitivno. Čeprav sem to zimo večinoma preživel v Ljubljani, ni bilo dolgočasno.«

Na albumu je dvanajst novih Lovšinovih skladb, ki so nastajale zadnjih nekaj let. Naredil jih je z najboljšimi slovenskimi glasbeniki in pod prefinjenimi producentskimi ušesi Žareta Paka. Album prepleta številne glasbene stile, od punk rocka do countryja, soula, popa, calypsa, protestniške pesmi, reggaeja, bluesa, boogieja, rock'n'rolla in baladnega razpoloženja. Ker je to povzetek bistva glasbenega delovanja Petra Lovšina, na albumu sodelujejo tudi Pankrti, ki so prvič po dolgih letih v studiu posneli novo pesem, angažirano (To ni več) Slovenija, za katero je prispeval besedilo Grega Tomc.

Lovšin je rad podpiral prihajajoče glasbenike. Tako je pomagal pri prvih korakih članom skupine Big Foot Mama, ki so nekaj časa bili njegova spremljevalna zasedba z imenom Vitezi obložene mize. Za nov album je z njimi posnel skladbo o minevanju in staranju Ti lahko, ki je tudi napovedni video singel. Ker ima še vedno našpičena ušesa, se je gotovo zdrznil, ko je slišal vse bolj glasne mladeniče, ki slišijo na ime Prismojeni profesorji bluesa. Povabil jih je v studio in skupaj so posneli eksplozivno Na dobri poti.

Generalka za koncert Pankrtov

Te tri zasedbe bodo gostovale na njegovem koncertu nocoj v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma, kjer bo nastopil z razširjeno zasedbo Španski borci. Poleg njega bodo stali na odru Bojan Krhalko (bobni), Zagi in Žan (baskitara), Matej Mršnik (kitara), Rok Pogačnik (kitara), Simon Cukjati (kitara), Dr. Dobrišek (tolkala), Denis Horvat (klaviature), Riki Zadravec (harmonika), Anja Ropotar (spremljevalni vokal), Sara Lamprečnik (spremljevalni vokal) in pihalna sekcija Super Action Heroes.

Poleg predstavitve novega albuma Območje medveda bo koncert ponudil prerez njegove štirideset­letne kariere. Hkrati bo ta koncert del celovečernega dokumentarnega filma Območje medveda, ki bo govoril o Petru Lovšinu, njegovi glasbi, poeziji, oboževalcih, nastopih, ki se raztezajo od rojstnodnevnih zabav do koncerta s Pankrti na Dunaju in koncertne predstavitve njegove desete plošče v Cankarjevem domu. Film nastaja po scenariju in v režiji Janija Severja ter produkcijske hiše Sever & Sever. Koncert v Cankarjevem domu bo tudi generalka za veliki koncert Pankrtov 20. oktobra v dvorani Stožice.