ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 26.05.2018 08:39:28

James z epsko predstavo popeljal Cleveland do izenačenja

USA TODAY Sports/SN
LeBron James še naprej lastnoročno ohranja Cleveland Cavaliers v končnici severnoameriške košarkarske lige NBA. Na šesti tekmi finala vzhodne konference je z izjemno borbenostjo konjenike na domačem parketu popeljal do zmage s 109:99 proti Boston Celtics in izenačenja serije na 3:3 v zmagah.

James je v novi izjemni predstavi zbral 46 točk, 11 skokov in devet podaj. Tako je že sedmič presegel mejo 40 točk v letošnjih zaključnih bojih najmočnejše košarkarske lige na svetu, s čimer se je izenačil z legendarnim Michaelom Jordanom, ki je leta 1989 v končnici prav tako sedemkrat dosegel 40 točk ali več. Rekord za zdaj pripada ikoni NBA Jerryju Westu, ki je leta 1965 to mejo presegel osemkrat.

Boj med ekipama se zdaj vrača v Boston za odločilno tekmo, kjer bodo konjeniki v noči na ponedeljek po slovenskem času za napredovanje potrebovali prvo zmago v gosteh v seriji.

Kljub odličnemu Jamesu imajo lanski finalisti lige tudi precejšnje skrbi, saj je Kevin Love že v prvi četrtini moral zapustiti parket zaradi domnevnega pretresa možganov. To bi bil že tretji primer pretresa možganov za Lovea v zadnjih dveh letih in bi verjetno pomenilo, da ne bi smel igrati na zadnji tekmi.

Za kelte, ki na domačem parketu v letošnji končnici še niso izgubili tekme, je bil najboljši Terry Rozier z 28 točkami. Jaylen Brown je dodal 27 točk za zeleno-bele, ki so nazadnje v finalu lige igrali leta 2010.

"Že to, da lahko odigramo še eno tekmo je odličen občutek," je po tekmi povedal James, ki je kot igralec Clevelanda in pred tem Miamija nastopil v zadnjih sedmih finalih NBA.


S petkovo predstavo je pokazal, da je odločen podaljšati serijo zaporednih finalov na osem. V prvem polčasu, ko je igral vseh 24 minut, je dosegel 25 točk in pomagal preobrniti vodstvo Bostona po prvi četrtini (20:25). V drugi četrtini, ki so jo konjeniki dobili s 34:18, s tem pa prevzeli primat na tekmi, je dosegel kar 17 točk.

Najvišje vodstvo je domače moštvo imelo v tretji četrtini, ko so večkrat vodili s 16 točk razlike. Kelti so sicer v zadnji četrtini skušali ohraniti priključek, se celo približali na sedem točk zaostanka 2 minuti in 47 sekund pred koncem tekme, a je James nato odgovoril z zaporednima trojkama in zapečatil njihovo usodo.

Jamesu so pri domačih pomagali še George Hill z 20 točkami in Jeff Green, ki je s klopi dosegel 14 točk.

Izjemno predstavo Jamesa sta pohvalila trenerja obeh ekip. "Najboljši igralec v košarki," je povedal trener Bostona Brad Stevens, medtem ko je trener Clevelanda Tyronn Lue ocenil, da je James znova pokazal svoj vrhunski talent in željo po zmagi.


Izid, končnica NBA:

- finale vzhoda:

Cleveland Cavaliers - Boston Celtics      109 - 99

- serija je izenačeni na 3:3 po zmagah

* Opomba: moštva v končnici igrajo na štiri zmage.

Članki iz rubrike