GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 13.08.2018 14:49:29

Ilka Štuhec: 'Ta me vseskozi opozarja, da ima za sabo neko zgodovino'

Grega Wernig
Alpska smučarka Ilka Štuhec bo naslednji teden s svojo ekipo odšla na enomesečne priprave v Čile. Občutki pred odhodom so zelo dobri, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru dejala smučarka, ki se po izpuščeni sezoni zdaj veseli prvih tekem. Ene se bo, da "prekinejo dolgi post", udeležila tudi v sklopu priprav v Južni Ameriki.

Po operaciji kolena, ki jo je opravila oktobra lani v Švici, se Ilka Štuhec v zadnjih mesecih v celoti posveča pripravam na vrnitev v smučarsko karavano. Tačas veliko trenira, bila je tudi že na pripravah na Stelviu, vmes pa najde tudi kakšen trenutek za "normalne poletne aktivnosti".

Zadovoljna je s telesno pripravljenostjo, od priprav v Čilu, kjer bo z ekipo od 20. avgusta do 21. septembra, pa pričakuje, da se bodo vsi skupaj imeli "ful fajn, tako kot vedno", je dejala na današnji novinarski konferenci.

S kondicijsko pripravljenostjo Štuhčeve je zadovoljen tudi njen trener Grega Koštomaj, ki ima tudi sam pred pripravami v Čilu pozitivne občutke. Tja bodo z njima odpotovali še kineziologinja Anja Šešum, novi serviser Aleš Sopotnik in mama Štuhčeve, Darja Črnko.

Snežne treninge v Čilu so načrtovali tako, da bodo najprej opravili bolj tehnične treninge v El Coloradu, kjer bodo prvi teden sami, nato se bodo družili z drugimi ekipami, med drugimi s kanadsko žensko smučarsko ekipo. V drugi polovici priprav pa se selijo v La Parvo, kjer se bodo poskušali bolj posvetiti hitrim disciplinam, je načrte razkril Koštomaj.

stuhec 1
sta

Vmes se bodo udeležili še tekme, zato da prekinejo Ilkin "dolgi post", je dodal Koštomaj, ki je glede aktualnih snežnih razmer v Čilu zadovoljen. "Upam, da nas bo pričakala zima. Po informacijah, ki jih imam, obratujejo vsa smučišča, vse proge, tako da naj ne bi imeli prevelikih težav."

Po prihodu iz Južne Amerike Štuhčevo čaka malo daljši premor, namenjen regeneraciji, in krajši oddih, nato pa dvotedenski sklop kondicijskih priprav. Zatem ekipa načrtuje nadaljnje treninge na evropskih ledenikih, kje točno, je odvisno od vremenskih razmer. Za zdaj imajo po besedah Koštomaja rezerviranih več lokacij. "Predvsem bomo iskali mir, zato da se pripravimo za zadnji del pred samimi tekmami," je dodal.

Tekmovalni program točno še ni določen, je pa Štuhčeva poudarila, da so, kot vedno doslej, prioriteta hitre discipline, kolikor bo šlo, bodo k temu dodali tudi tehnične discipline. O udeležbi na prvi tekmi nove tekmovalne sezone, ki se bo začela 27. in 28. oktobra v Söldnu, v ekipi Štuhčeve ne razmišljajo.

Sicer pa ima Štuhčeva, odkar se je po poškodbi in operaciji vrnila na treninge, za sabo že okoli 50 dni treninga na snegu. Operirano koleno je v redu, nove so le brazgotine na nogi, medtem ko drug koleno po njenih besedah vseskozi "opozarja, da ima neko zgodovino za sabo", čemur so tudi prilagodili treninge.

GW1_8196
Ilka Štuhec z mamo Darjo Črnko.
Grega Wernig

Sicer pa tudi po povratku na tekmovanja Štuhčeva ostaja zvesta švicarskemu proizvajalcu smuči Stöckli, s katerim je dosegla največje uspehe, 13 stopničk, od tega sedem zmag v svetovnem pokalu, ter se veselila dveh malih kristalnih globusov v smuku in kombinaciji ter naslova svetovne smukaške prvakinje.

Kot je dejala danes, se s smučmi Stöckli počuti "odlično kot vedno" in ne vidi razlogov za menjavo. Z novim serviserjem, ki ima po njenih besedah precej več izkušenj, preverjajo manjše detajle, večjih drugih preverjanj in testiranj pa ni in jih tudi ne načrtuje.

Članki iz rubrike