Avstralci četrtič zapored na SP (VIDEO)

Junak kvalifikacijske zmage nad Hondurasom (3:1) je bil Mile Jedinak s trojčkom zadetkov.

Objavljeno
15. november 2017 20.09
J. P.
J. P.

Sydney - Potem ko se je uvodna tekma dodatnih kvalifikacij končala brez zmagovalca in brez zadetkov, so v povratni pred domačimi navijači na štadionu ANZ v Sydneyju avstralski nogometaši vendarle strli odpor Hondurasa, od katerega so bili boljši s 3:1 (0:0), in se tako uvrstili na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji.

Mož odločitve je bil s trojčkom golov prekaljeni 33-letni zvezni igralec hrvaških korenin Mile Jedinak, ki si od lanskega poletja kruh služi na Otoku, pri Aston Villi. Komajda je dobro okreval po poškodbi dimelj, zaradi katere je moral prisilno počivati šest tednov - od sredine septembra do konca oktobra -, že je število zadetkov v majici z državnim grbom povišal na 18.

Vendar pa niti enkrat ni bil uspešen iz igre. Najprej je v 53. minuti s pomočjo tekmečevega branilca zadel iz prostega strela, nato je še dvakrat izkoristil najstrožjo kazen. V 72. minuti po igranju Bryana Acoste z roko v kazenskem prostoru, nato po prekršku »rušilca« Jerryja Palaciosa. Gostje so lahko poraz zgolj ublažili, v četrti minuti sodnikovega dodatka (od petih) je mrežo zatresel Alberto Elis.

Honduras je že v 42. minuti ostal brez 31-letnega branilca saudske Al Feihe Emilia Izaguirreja, ki je moral stisnjenih zob in v bolečinah predčasno z igrišča. Avstralska zmaga je zaslužena, saj so bili gostitelji 62-odstotno pri žogi in bili boljši v razmerjih strelov v okvir vrat (4:1), kotov (5:1) in priložnosti (13:7). Na svetovno prvenstvo so se prebili petič doslej in četrtič zapovrstjo, medtem ko Honduras ostaja pri treh nastopih.