Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
23. 6. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Četrtek, 23. 6. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Stave na evropskem prvenstvu: kletvice, grizenje nohtov in cepetanje z nogami

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
športne stave, listki

Evropsko nogometno prvenstvo v Franciji je v polnem teku. V tem času še bolj na svoj račun pridejo tisti, ki radi stavijo na športne dogodke. "O stavah bi lahko napisal knjigo," nam je v šali povedal mlajši upokojenec.

Ljubiteljem nogometa že tekme predstavljajo svojevrsten užitek, nekateri pa dodatni adrenalin najdejo v športnih stavah. Eni se odločijo za bolj tvegane poteze in stavijo velike zneske, drugi pa igrajo bolj previdno in vsak evro vložijo premišljeno. Zanimalo nas je, ali je v času evropskega prvenstva (EP) opaziti večje vplačilo stav in kaj svetujejo tistim, ki še nikoli niso stavili.

V času prvenstva ni nič več vplačil, samo spremeni se njihov način. | Foto: V času prvenstva ni nič več vplačil, samo spremeni se njihov način.

Spremeni se način vplačil

Odšli smo v VELO Bar, kjer smo se pogovarjali s tamkajšnjimi gosti in lastnikom lokala. V sredo zvečer je bil bar lepo napolnjen. Pri nekaterih je bilo videti nekaj nervoze – grizenje nohtov, cepetanje z nogami in tudi kakšna sočna kletvica se prikrade sem ter tja. Do neke mere razumljivo, v igri je tudi denar. "Če vam odkrito povem, vsaj pri nas v zadnjih letih ni opaziti dviga vplačil. Včasih je bilo med evropskim in svetovnim prvenstvom nekaj več vplačil, a tega ni več. Zdaj se med prvenstvom dogaja, da na določeno tekmo posamezniki vplačajo večjo vsoto, vendar zato vplačajo manjkrat. Torej se spremeni samo način vplačil. Mogoče je lokal bolj poln, ker si pridejo pogledat kakšno zanimivo tekmo," nam je povedal lastnik lokala.

"Če kaj zadanem, prijateljem plačam pijačo" Takole bi na sobotne in nedeljske tekme stavil naš sogovornik. | Foto: Takole bi na sobotne in nedeljske tekme stavil naš sogovornik.

Zgovoren je bil upokojenec, ki nam je zaupal, da ga stave in na splošno šport zanimajo že od otroštva. "O stavah bi lahko napisal knjigo," je pripomnil v smehu in dodal, da so športne stave zanj način življenja. V času evropskega prvenstva namreč vse popoldne posveti stavam. Ko smo ga vprašali, zakaj sploh stavi, nam je brez razmisleka odgovoril: "Adrenalin! Če kaj zadanem, pa prijateljem plačam pijačo. Na dolgi rok se s stavami ne da zaslužiti ali obogateti. V času letošnjega evropskega nogometnega prvenstva sem v plusu," nam je ponosno povedal.

Vprašali smo ga, kaj bi svetoval tistim, ki še nikoli niso stavili in bi morda radi začeli. "Naj stavijo majhne zneske, a biti moraš kar velik poznavalec športa, če želiš kaj zadeti. Vam pokažem, kako bi jaz stavil na sobotne in nedeljske tekme," se nam je velikodušno ponudil. Listek je bil izpolnjen prej kot v minuti. "Evo takole bi jaz stavil. Če za ta listek vplačate tri evre, lahko dobite nekaj več kot 117 evrov."

Pri stavah ni čustev

Ker nas je zanimalo, ali se v času nogometnega prvenstva vplačila kaj povečajo, smo se obrnili na Športno loterijo Slovenije. Zanimivo je, da je med 60 in 65 odstotki vplačil na nogomet, kar še enkrat več potrjuje, da je ta šport dejansko najpomembnejša postranska stvar na svetu.

"Vplačil na nogomet je v tem času vsekakor več, vendar pa jih je hkrati pri drugih športih manj. Kakšnih večjih razlik v času evropskega nogometa ni opaziti. Ljudje stavijo toliko, kolikor imajo denarja za stave. Treba je tudi vedeti, da se trenutno ne igra skoraj nobena nogometna liga," nam je uvodoma povedala Metoda Praprotnik iz Športne loterije Slovenije, ki ne pozabi poudariti, da Slovenci stavijo zelo modro.

Med 60 in 65 odstotki vplačil je na nogomet, kar še enkrat več potrjuje, da je ta šport najpomembnejša postranska stvar na svetu. | Foto: Med 60 in 65 odstotki vplačil je na nogomet, kar še enkrat več potrjuje, da je ta šport najpomembnejša postranska stvar na svetu.

Tudi če na prvenstvu igra reprezentanca Slovenije, stavijo na tisto reprezentanco, za katero menijo, da je favorit. Če niso prepričani, raje stavijo na kakšno drugo tekmo. "Naši igralci niso preveč čustveno vpleteni v igre s stavami. Lahko bi rekla, da so zelo preudarni. Zmeraj dobro razmislijo, preden vplačajo na določeno tekmo," naj je še povedala Praprotnikova.

Kdo je favorit na tujih stavnicah?

Skupinski del evropskega prvenstva se je končal v sredo, v soboto pa se že začenjajo izločilni dvoboji. Največje svetovne stavnice ponujajo možnost vplačila na končnega zmagovalca. Po skupinskem delu na stavnici bwin trenutno najbolje kaže Francozom, sledi jim reprezentanca Nemčije, kot tretji pa sta na lestvici Španija in Belgija. Na stavnici William Hill je vrstni red nekoliko drugačen. Vlogo največjega favorita za naslov evropskega prvaka imata trenutno Francija in Nemčija, medtem ko je tretja reprezentanca Belgija, četrta pa Španija.

Ne spreglejte