volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ou
ou
0 24.05.2018 12:42:42

Učinek 12. igralca je znanstveno dokazan

Študija, ki so jo za sponzorja Lige prvakov, podjetje Mastercard, opravili športni psihologi, dokazuje, da je učinek navijačev lahko takšen, kot če bi ekipa imela dodatnega igralca.

Mastercard je kot uradni sponzor UEFA Lige prvakov izvedel raziskavo o moči in vplivu, ki jo ima navijanje. Izkazalo se je, da lahko bučno navijanje v tolikšni meri spodbudi igralce, da je rezultat enak, kot če bi imeli na igrišču dodatnega igralca. Na pozitivni rezultat lahko prav tako vpliva tudi sam odnos igralcev na zelenici.

Vloga 12. igralca je zelo pomembna. Ko igralci pogosto slišijo in vidijo podporo množice, ki navija ter maha z zastavami, trakovi in šali, lahko to vpliva na njihovo psiho v tolikšni meri, da dajo za osem odstotkov več od sebe, kot bi sicer. Če upoštevamo učinek na vseh 11 igralcev, to predstavlja enak učinek, kot če bi imeli na igrišču dodatnega igralca.

UČINEK 12. IGRALCA JE ZNANSTVENO DOKAZAN (3)

Prva tovrstna študija na ravni Evrope je tudi pokazala, da je skrivnost do zmage lahko tudi način, kako igralec proslavi svoj zadetek. Skupina, ki je to raziskovala, je ugotovila, da so različni načini proslavljanja zadetka povezani s tem, ali bo ekipa na koncu zmagala ali izgubila. Natančneje:
• 82 odstotkov igralcev, ki so po zadetku široko razprli roke, je bilo iz ekipe, ki je na koncu zmagala;
• 79 % odstotkov, ki so po zadetku obe roke stisnili v pest, je bilo iz ekipe, ki je na koncu zmagala;
• 77 % odstotkov, ki so po zadetku izpostavili svoje prsi, je bilo iz ekipe, ki je na koncu zmagala.

Še več, zbrani podatki so pokazali, da pri ekipah, kjer igralci proslavljajo zadetke z objemanjem, medsebojnim dajanjem “petk” in drugimi načini telesnega stika, obstaja 50-odstotna večja verjetnost za zmago. Na drugi strani se je kot najslabši način proslavljanja zadetkov izkazalo tudi ne-proslavljanje. 49 odstotkov igralcev, ki ne proslavljajo zadetkov, je iz ekipe, ki je na koncu poražena.

Študija je tudi zelo natančno ugotovila, da bo “drža moči”, ki je značilna za najboljšega strelca golov v UEFA Ligi prvakov Christiana Ronalda, kot način proslavljanja zadetkov najverjetneje vodila do nadaljnjih uspehov ekipe. Avtorji študije zato igralcem priporočajo, naj razširijo prsi in zavzamejo čim več prostora. Pri tem naj med proslavljanjem dvignejo glavo in razširijo noge najmanj na širino ramen.

Navijači lahko na uspeh igralcev močno vplivajo tudi s tem, da so nasmejani. Raziskava je pokazala, da nasmejani obrazi navijačev igralcem pomagajo, da zdržijo na maksimumu do 12 odstotkov dlje kot igralci, ki na obrazih navijačev vidijo negativen izraz.

V pričakovanju odločilnega finala lahko navijači z oznako StartSomethingPriceless na družabnih omrežjih delijo svoja proslavljanja golov.

UČINEK 12. IGRALCA JE ZNANSTVENO DOKAZAN (2)

Športni psiholog in avtor poročila raziskave Bradley Busch, ki je eden vodilnih strokovnjakov na področju uporabne športne psihologije, navaja pet nasvetov, kako biti Neprecenljiv navijač:

1. Bodi glasen in ponosen – spodbujanje z glasom lahko tvoji ekipi pomaga dati za sedem odstotkov več od sebe. Pomaga tudi odgnati misli na utrujenost.

2. Redno prepevaj – več je bolje. Pomaga lahko ohranjati odlično atmosfero za igralce.

3. Pokaži svojo podporo – trakovi, zastave in transparenti so jasen znak velike podpore. Njihov doprinos lahko doseže do osem odstotkov.

4. Smej se – upanje, ponos in sreča so odlična motivacija. Pokažeš jih lahko z nasmehom. Igralcem lahko s tem pomagaš, da zdržijo na maksimumu do 12 odstotkov dlje.

5. Navijači obeh finalistov Lige prvakov 2018 naj nosijo dres svoje ekipe. Rdeča in bela barva sta (iz različnih razlogov) povezani z boljšimi rezultati.

Jeannette Liendo, SVP Marketing Europe Mastercard, je dejala: »Zanimivo je videti, da medtem ko večina naših opravil postaja brezstičnih, je fizičen stik med soigralci pri proslavljanju zadetka skrivnost do uspeha na igrišču. Mastercard je ponosen partner te navdušujoče igre in njenih navijačev. Ob vseh proslavljanjih, ki smo jim že bili priča v več kot 20 letih UEFA Lige prvakov, želimo, da bi navijači v finalu 26. maja v Kijevu »Začeli Nekaj Neprecenljivega«.”

@MastercardEU
#StartSomethingPriceless
#ZačniteNekajNeprecenljivega

Članki iz rubrike