Tomaža Kavčiča bodo le še ustoličili in predstavili

Predsednik NZS Radenko Mijatović že izbral Katančevega naslednika. Mandat bo začel v novem letu, marca bo vodil prvo tekmo.

Objavljeno
23. november 2017 23.08
Tomaž Kavčič, selektor slovenske reprezentance. Nogomet med Slovenijo in Hrvaško do 21 let v Kopru 5. marca 2014
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Slovenska reprezentanca bo kmalu dobila sedmega selektorja po juniju 1991, ki bo vodil izbrano vrsto v boj za euro 2020. Po virih blizu vrha Nogometne zveze Slovenije (NZS) bo prevzel vodenje članske selekcije Tomaž Kavčič, nekdanji nogometaš, pozneje trener in dolgoletni selektor reprezentance U-21, v zadnjem letu in pol pa sodelavec Srečka Katanca na klopi Slovenije.

Da je že sprejel odločitev, je potrdil tudi predsednik NZS Radenko Mijatović in naštel merila, po katerih je izbral kandidata za selektorja, ki ga bo najprej predstavil kolegiju predsednika in nato predlagal v potrditev članom izvršnega odbora: »Vsekakor smo želeli nekoga, ki zelo dobro pozna reprezentanco in razmere v slovenskem nogometu, ki je sprejel rezultatski cilj in je za nas ustrezen tudi po značaju in človeški plati. To je bilo ključno pri izbiri.«

Izvršni odbor NZS naj bi zasedal 30. novembra, prej se bo sestal tudi kolegij predsednika Mijatovića, v katerem so po statutu NZS podpredsedniki Franci Zavrl, Stanko Glažar, Danilo Kacijan in Milan Jarc ter generalni sekretar Marko Vavpetič. V preteklosti smo se o morebitnih kandidatih neformalno že pogovarjali z nekaterimi člani kolegija in izvršnega odbora, upoštevaje vse dejavnike, ki jih je naštel Mijatović, in dejstvo, da nikomur ne more jamčiti uvrstitve na evropsko prvenstvo niti Jose Mourinho, je večina naklonjena strokovnjaku iz Slovenije. NZS se resda ne mudi, prvi prijateljski tekmi bosta namreč na sporedu marca (morda Črna gora in Avstrija), štart lige narodov septembra 2018, »začetek« kvalifikacij za EP 2020 pa marca 2019.

Pri nas je težko skriti pred javnostjo tudi nepomembne novice, izziv postane še zahtevnejši, ko gre za zakulisno dogajanje o tako prestižnem položaju, kakršen je selektor članske reprezentance. Mijatović se je po naših virih odločil prav za Tomaža Kavčiča, kar je razumljiva in ne nazadnje pričakovana poteza. Ne toliko zaradi dejstva, da ga je javno izpostavil že Srečko Katanec med poslovilno novinarsko konferenco v Stožicah, bolj zaradi načrtovane kontinuitete spremljanja in razvoja izjemno obetavnega rodu nogometašev, ki je vzniknil v mladi reprezentanci prav v obdobju, ko jo je vodil Kavčič (2008-14).

To je uveljavljena praksa najbolj priznanih nogometnih narodov, za nizanje tovrstnih primerov bi potrebovali celotno časopisno stran Dela. Angleže denimo vodi Gareth Southgate, ki je fante prej vodil na klopi ekipe U21, podobno je v Španiji, kjer je bil Julen Lopetegui pomočnik, selektor mlajših reprezentanc, od lani vodi članske ase. Tako je bilo tudi v Belgiji (Marc Wilmots je bil tri leta pomočnik, od 2012. do 2016. selektor članov), podobno v Franciji (Raymond Domenech, Roger Lemerre), tudi nemški selektor Joachim Löw je bil nekaj let pomočnik Jürgna Klinsmanna, zdaj že 11. leto uspešno vodi »elf«. Podobno velja v naši soseščini (Constantini v Avstriji, Slišković v BiH, Bilić in Kovač na Hrvaškem, ...), ne nazadnje je eden glavnih kandidatov za novega poveljnika »azzurrov« sedanji selektor ekipe U-21 Luigi di Biagio.

Kavčič bo postal sedmi selektor Slovenije po Bojanu Prašnikarju (3x), Zdenku Verdeniku, Srečku Katancu (2x), Branku Oblaku, Matjažu Keku in Slaviši Stojanoviću. Strokovnjak iz Ljubljane, po rodu pa iz Bele krajine in Goriških Brd, je igral nogomet za Vozila iz Nove Gorice, Svobodo, Slovan in pol leta tudi za Olimpijo, 63-letnika pa je postavil na trenerski zemljevid Milan Miklavič prav v Novi Gorici. Factor in Belo krajino je pripeljal iz druge v 1. SNL, nabiral izkušnje tudi na Kitajskem, najodmevnejši pečat pa pustil na klopi reprezentance U-21, v kateri je uveljavil veliko večino današnjih nosilcev igre in slačilnice, kot so Oblak, Mevlja, Struna, Kurtić, Iličić, Verbič, Matavž, Krhin, Kampl, Šporar, Berić ...