Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
23. 4. 2018,
19.00

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

Natisni članek

Panathinaikos Evroliga

Ponedeljek, 23. 4. 2018, 19.00

5 let, 12 mesecev

Grški milijonar, ki se požvižga na kazni in plačuje najdražje "vstopnice"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

Kontroverzni lastnik Panathinaikosa Dimitris Giannakopoulos se je že trikrat požvižgal na prepoved obiskovanja evroligaških tekem, zaradi česar bo njegov bančni račun lažji za kar 360 tisoč evrov.

Panathinaikos - navijači | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za eno od najbolj zanimivih četrtfinalnih serij evrolige skrbita Dončićev Real in atenski Panathinaikos. Dvoboj velikanov, ki imata sicer skupaj v svojih vitrinah kar 15 naslovov evropskega klubskega prvaka, se zdaj seli v Madrid, kjer bo tretja tekma na sporedu v sredo, četrta pa dan pozneje. Serija je namreč izenačena, zmagi obeh ekip pa si je pretekli teden z nabito polnih tribun mogočne dvorane OAKA v grški prestolnici ogledal tudi lastnik Panathinaikosa Dimitris Giannakopoulos. To kajpak ne bi bilo prav nič nenavadno, če 44-letni poslovnež ne bi imel prepovedi obiskovanja dvoran med tekmami evrolige in eurocupa. Kazen mu je vodstvo tekmovanja izreklo zaradi žaljivih objav na Instragramu, ko so bili njegova tarča člani Fenerbahčeja.

Dimitris Giannakopoulos. | Foto: Dimitris Giannakopoulos. 420 tisoč evrov kazni

Vodstvo evrolige se je že odzvalo na Grkovo kršitev. Po prvi tekmi ga je kaznovalo s 120 tisoč evri kazni. Pri tem je upoštevalo predkaznovanost. Giannakopoulos je namreč polletno prepoved kršil že v rednem delu tekmovanja, ko se je pojavil na tekmi Panathinaikos – Olympiacos. Takrat je kazen znašala 60 tisočakov. Omenjeni kazni pa vplivnežu nista preprečili obiska druge tekme z Realom. Vnovič si je namreč v živo ogledal Luko Dončića in druščino proti njegovi zeleno-beli vojski. Zaradi tega ga je ob koncu tedna doletela nova kazen, tokrat kar 180 tisoč evrov.

"Kar kaznujte me"

In kako se je prvi mož nekdanjega prvaka odzval na izrečene globe? V svojem slogu, kot grški kralj tega spletnega omrežja - z objavo na Instagramu. Objavil je fotografijo dolarskega bankovca, na katerem se je v središču znašla glava prvega moža evrolige Jordija Bertomeua. "60 + 60 + 120 + 180. Če me boste še naprej tako kaznovali, boste morda pokrili primanjkljaj, ki ga ima vaša organizacija," je zapisal Giannakopoulos. Prav Bertomeu je sicer njegova pogosta tarča. Ta mesec je med drugim objavil tudi njegovo podobo, vpeto v znameniti napis kultnega filma Boter in s tem evroligo označil za mafijo. Naznanil je tudi selitev Panathinaikosa v Fibino ligo prvakov. Tudi ta poteza ne bi bila brezplačna. PAO ima namreč z evroligo desetletno pogodbo, po kateri bi za izstop morali plačati 10 milijonov dolarjev.

Družinski imperij

In kdo pravzaprav je Dimitris Giannakopoulos, ki daje vtis nezlomljivega brezbrižneža, ki ne priznava evroligaških usmeritev in se zanaša na bogato zaledje? Gre za sina Pavlosa in nečaka Thanasisa Giannakopoulos, ki sta se leta 2012 umaknila z vrha Panathinaikosa, ta je pod njunim vodstvom in ob znatni pomoči Željka Obradovića postal najboljši evropski klub. Po njuni zaslugi je tudi podpredsednik nadzornega odbora podjetja Viamex, ki se ukvarja s prodajo zdravil. Družinski imperij naj bi presegal milijardo evrov. Dimitris pa je svojo dejavnost razširil še na medijski trg. Ustanovil je medijsko podjetje DPG Digital Media, ki izdaja več spletnih medijev in sooblikuje tudi grško verzijo globalnega medija CNN.

Ne spreglejte