Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
9.10

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Natisni članek

FIFA SP 2018 Joachim Löw Toni Kroos Mats Hummels Mehika Thomas Müller

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 9.10

5 let, 10 mesecev

Odmevi iz nemškega tabora po porazu z Mehiko

Nemški selektor miri javnost: Ni razloga za paniko

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Joachim Löw | Foto Reuters

Foto: Reuters

V zadnjih desetletjih se evropskim velesilam, ki na svetovnem prvenstvu branijo naslov, ne godi preveč dobro. Zadnjim trem (Francija leta 2002, Italija leta 2010 in Španija leta 2014) je spodletelo že v skupinskem delu. ''Mi ne bomo deležni takšne usode,'' po presenetljivem porazu Nemčije proti Mehiki sporoča selektor branilcev naslova Joachim Löw. Čakata ga tekmi resnice. Najprej proti Švedski, nato pa še proti Južni Koreji.

V nogometnem svetu je v zadnjem času prisoten zanimiv trend neuspešnosti evropskih reprezentanc, ki na svetovnem prvenstvu branijo naslov. Francozi so SP 2002 zapustili brez zmage in neslavno izpadli že v skupinskem delu, podobno velja za Italijo na SP 2010. Njuno usodo je doživela tudi Španija, ki je na SP 2014 v skupini izgubila kar dvakrat in ostala brez možnosti za napredovanje. Bi se lahko kaj takšnega primerilo tudi štirikratnim svetovnim prvakom Nemcem?

Juan Carlos Osorio
Sportal Obmetavali so ga s kritikami, nato je priredil največjo senzacijo SP 2018

Löw: Ne bo drastičnih sprememb

Nemški selektor Joachim Löw ni mogel biti preveč zadovoljen s predstavo Mesuta Özila. | Foto: Reuters Nemški selektor Joachim Löw ni mogel biti preveč zadovoljen s predstavo Mesuta Özila. Foto: Reuters Pred začetkom tekmovanja o tem ni razmišljal skoraj nihče, po porazu proti Mehiki (0:1) pa je med navijači že zazvonil manjši alarm, saj bi lahko že novi neuspeh proti Švedski oddaljil elf od izločilnih bojev.

''Mi ne bomo deležni takšne usode. Uvrstili se bomo v osmino finala,'' odločno odgovarja Joachim Löw. V nedeljo je doživel enega od največjih šokov v 12-letni karieri, odkar sedi na selektorskem stolčku Nemčije. Proti Mehiki je ostal brez načrtovanih točk, navijače pa je zaskrbela tudi slaba igra, s katero niso sejali nevarnosti pred mehiškimi vrati tako pogosto, kot bi si to želeli privrženci.

Hirving Lozano
Sportal Nov čudež iz Eindhovna: fant, ki je včeraj v Mehiki sprožil potres

''V prvem polčasu smo bili zelo slabi. Nismo zmogli razviti naše prepoznavne igre. Nismo pokrili dovolj prostora, prehitro smo izgubljali žogo, tako da so imeli Mehičani veliko prostora za protinapad. Zaradi tega se ne bomo odločali za drastične spremembe in iskali drugačne poti. Izgubili smo, a zaradi tega ni treba delati drame. Izgubili smo le eno tekmo, tako da ni razloga za paniko,'' je nemški selektor prepričan, da se bodo njegovi varovanci uvrstili med 16 najboljših.

Müller: Zdaj smo pod hudim pritiskom

Mehika je priredila največje presenečenje dozdajšnjega dela SP 2018. | Foto: Reuters Mehika je priredila največje presenečenje dozdajšnjega dela SP 2018. Foto: Reuters Kaj je bilo narobe na srečanju z Mehiko? Branilec Mats Hummels je opozoril na preveč tvegano igro, ki je na tekmi z Mehičani večkrat pokazala tudi svoje slabosti. ''Če napadamo s sedmimi ali osmimi igralci, to pomeni, da je naša napadalna moč velika. A takšna igra ne prinaša vedno uspeha,'' je opozoril na dejstvo, da sta z Jeromom Boatengom, ožjim sodelavcem v obrambi, vse prevečkrat ostala sama v zadnji vrsti. V 35. minuti je to Mehika izkoristila in prek hitrega protinapada, v katerem se je Hirving Lozano mojstrsko otresel Hummelsa, tudi povedla.

''Preveč poceni smo izgubljali žoge v napadu,'' je priznal Toni Kroos. ''Zdaj smo se znašli pod hudim pritiskom. Če bomo hoteli narediti kaj pozitivnega, bomo potrebovali značaj. Ni nam treba spreminjati pristopa, a nekajkrat smo delali napačne stvari ob nepravem času,'' je dodal napadalec Thomas Müller, ki je na tekmah svetovnih prvenstev dosegel že 10 zadetkov.

Naslovnica časopisa Welt s sporočilom: Prebudite se!

Selektor Löw je napovedal, da bo sledila podrobna analiza srečanja, nato pa bo naredil vse, da Nemčija proti Švedski in Južni Koreji osvoji šest točk. Če bi se ji zalomilo, bi se lahko poslovila od možnosti ubranitve naslova že po skupinskem delu, kar bi bila prvovrstna senzacija, ki bi še kako odmevala po svetu.

Švedska 2018
Sportal Kaj nas čaka danes na SP 2018?
Brazilija, Švica
Sportal Mehika šokirala svetovne prvake, spodrsnilo tudi Brazilcem
Ne spreglejte