Vojna zvezd: Poslednji jedi - Boj med dobrim in zlom še traja

Nadaljevanje sage o Skywalkerjih, vesoljskih vitezih, ki obvladajo skrivnosti Sile.

Objavljeno
18. januar 2018 11.18
Star Wars: The Last Jedi L to R: Rey (Daisy Ridley) and Luke Skywalker (Mark Hamill) Photo: Jonathan Olley ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
V slovenskih kinematografih predvajajo film Vojna zvezd: Poslednji jedi. Zgodbo o vesoljskem bojevniku Luku Skywalkerju na strani uporniške republike, ki postane jedi, vesoljski vitez, ki obvlada skrivnosti Sile, je začel filmski fantast in vizio­nar George Lucas, ki je tudi posnel izvirno trilogijo Vojna­ zvezd: Novo upanje (1977), ­Imperij vrača udarec (1980) in Jedijeva vrnitev (1983).

Trilogija je postala popkulturni fenomen in odlično prodajana blagovna znamka, ki je s filma prišla v stripe, risanke, računalniške igre, igrače, obleke, namizne igre in številne druge ­izdelke.

Dogajanje »pred davnimi časi v galaksiji zelo daleč stran« prinaša zgodbo o Luku Skywalkerju (Mark Hamill) in njegovem očetu Anakinu Skywalkerju, ki je kot padli jedi prestopil na temno stran Sile in postal Darth Vader, eden vodilnih v totalitaristično nastrojenem Imperiju. Ta osnovna trilogija je dobila tri dele predzgodbe: Grozeča prikazen (1999), Napad klonov (2002) in Maščevanje Sitha (2005). Ti trije filmi so pri oboževalcih in kritikih vzbudili mešane občutke, ki so se pri nekaterih nadaljevali tudi o filmih, ki so sledili in so nadaljevanje zgodbe prve trilogije.

Ko je George Lucas svoje podjetje Lucasfilm, ki je posnelo vse dosedanje filme, prodal korporaciji Disney, so sledili novi filmi. Ob tem je treba poudariti, da je pri uspehu njegove vesoljske opere večnega boja med silami dobrega in zla igralo zelo pomembno vlogo njegovo podjetje za posebne učinke Industrial Light & Magic. Ko se je namreč lotil snemanja prvega dela Vojne zvezd, je ugotovil, da v Hollywoodu ni primernega studia za posebne učinke, ki bi zadostil njegovim potrebam, zato ga je ustanovil sam.

Lucas si je vedno želel posneti optimistično vesoljsko opero, nekakšen vesoljski vestern, v katerem bi bila dokaj jasna ločnica med dobrimi in slabimi in v katerem bi občinstvo navijalo za dobre. Njegov prvi celovečerec je bil distopičen film THX 1138 z Robertom Duvallom v glavni vlogi, v katerem policijski androidi nadzorujejo človeštvo. Zaradi pesimističnega konca film ni bil dobro sprejet pri občinstvu. Potem si je zaželel, da bi v lastno optimistično vesoljsko sago postavil stripovskega junaka Flasha Gordona, za kar je hotel kupiti filmske pravice s pomočjo Francisa Forda Coppole. Ko mu jih lastniki niso hoteli prodati, je bil zelo jezen in je dejal, da bo sam ustvaril vesoljsko opero. Januarja 1973 se je lotil pisanja zgodbe o večnem boju sil Svetlobe in Teme.

Vse drugo je zgodovina

Tako se je pod Disneyjevim pokroviteljstvom in ob Lucasovem nadzoru zgodba nadaljevala decembra 2015 s filmom Sila se prebuja, v katerem je nosilka zgodbe Rey (Daisy Ridley), ki na koncu filma preda laserski meč njegovemu lastniku Luku Skywalkerju, ki se je kot zadnji preživeli jedi umaknil na zakoten otok najbolj zakotnega planeta v galaksiji.

Lani decembra je sledil film Rogue One: Zgodba Vojne zvezd, stranska zgodba, postavljena v čas izvirne trilogije. Po vzpostavitvi tiranskega galaktičnega Imperija redki preostali pogumni bojevniki nadaljujejo upor, v svoje vrste pa rekrutirajo tudi mlado borko Jyn (Felicity Jones), o kateri se pokaže, da je hči znanstvenika, ki je naredil najmočnejše orožje Imperija, Zvezdo smrti. Samostojna zgodba bo tudi film Solo, ki naj bi prišel v kinodvorane maja prihodnje leto in bo prinesel zgodbo Hana Sola (Harrison Ford), vesoljskega tihotapca, ki z legendarnim Milenijskim sokolom frči po vesolju in z nekoliko kislim obrazom pomaga upornikom in ljubljeni princesi Leii (Carrie Fisher), ki jih vodi.

Lanskega decembra so predstavili osmi film Vojne zvezd s podnaslovom Poslednji jedi, ki se nadaljuje tam, ko je Ray predala laserski meč Luku Skywalkerju. Seveda je tudi ta del poln akcije in duhovitih vložkov ter nenavadnih bitij. Res pa je, da tudi tukaj nekateri fizikalni zakoni ne veljajo, saj se v brezzračnem prostoru slišijo eksplozije, pa tudi obnašanje predmetov v breztežnostnem prostoru sledi filmski naraciji in ne fiziki.

Poslednji jedi nadaljuje večni boj med dobrim in zlom, v katerega se zapleteta glavna protagonista. Glede na to, da je Skywalker zadnji, ki še obvlada veščine jedija, ga trmasta Ray vendarle prepriča, da jo vzame v uk, da bi lahko služila borcem za svobodo, upornikom proti nadvladi Prvega reda, militantnega vesoljskega režima, ki se je oblikoval na razvalinah galaktičnega ­Imperija.

Navdušenci nad filmi Vojne zvezd so tudi tega dobro sprejeli, saj pričakovano polni njihovo fantazijo in stopnjuje napetost do naslednjega dela zgodbe, do katerega bo treba počakati kar dve leti. Ker bodo prihodnje leto predstavili zgodbo o Hanu Solu, bodo šele decembra 2019 navdušencem razkrili vsebino devetega dela Vojne zvezd.