Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2018,
17.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

Natisni članek

Tina Maze Pjongčang 2018 Peter Prevc Peter Prevc Žan Košir Alenka Dovžan Zgodbe ZOI 2018

Petek, 23. 2. 2018, 17.00

6 let, 1 mesec

20 slovenskih medalj z zimskih olimpijskih iger

Kam je zaneslo športnike, ki so februarja zadnjih 34 let razveseljevali Slovence?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82
Kolaž

Jakov Fak je s srebrno olimpijsko medaljo število slovenskih kolajn na zimskih olimpijskih igrah 15. februarja letos dvignil na okroglo število 20. Kar dve zlati in dve srebrni ima v svoji vitrini alpska smučarka Tina Maze. Preverili smo, v kakšne vode so zajadrali slovenski dobitniki odličij, ki so že sklenili svojo športno pot, in kdo so tisti, ki še vedno držijo korak z najboljšimi.

Dvajset slovenskih olimpijskih odličij je v 34 letih (prvo kolajno na ZOI je leta 1984 osvojil Jure Franko) osvojilo 13 posameznikov in dve ekipi. Največ medalj je bilo bronastega leska. Kar tri so slovenski olimpijci osvojili na zimskih olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994. Jure Košir in Katja Koren v slalomu ter Alenka Dovžan v kombinaciji so se v slovensko zgodovino zapisali kot športniki, ki so osvojili prve olimpijske medalje za samostojno Slovenijo. Za Jugoslavijo je deset let prej, leta 1984 v Sarajevu, uspelo Juretu Franku, ki je v veleslalomu osvojil srebrno odličje.

Alenka Dovžan je februarja 1994 v Lillehammerju na Norveškem začela bronasto olimpijsko dobo. Po njenem bronu v kombinaciji sta bila bronasta še Jure Košir in Katja Koren. | Foto: Matej Leskovšek Alenka Dovžan je februarja 1994 v Lillehammerju na Norveškem začela bronasto olimpijsko dobo. Po njenem bronu v kombinaciji sta bila bronasta še Jure Košir in Katja Koren. Foto: Matej Leskovšek

Najuspešnejše igre za Slovenijo so bile igre v Sočiju, kjer so slovenski športniki osvojili kar osem odličij, Slovenija pa se je po številu osvojenih kolajn glede na število prebivalcev (3,89 medalje na milijon prebivalcev) zavihtela na visoko 2. mesto. Pred nami je bila le Norveška s 5,19 olimpijske kolajne na milijon prebivalcev.

Peter Prevc se je iz olimpijskega Sočija pred štirimi leti vrnil s srebrno in bronasto olimpijsko medaljo. | Foto: Sportida Peter Prevc se je iz olimpijskega Sočija pred štirimi leti vrnil s srebrno in bronasto olimpijsko medaljo. Foto: Sportida

Kaj torej počnejo slovenski dobitniki zimskih olimpijskih kolajn?

Dobitniki bronastega odličja

Peter Prevc in Žan Košir, dobitnika srebrne in bronaste medalje v Sočiju, ter Vesna Fabjan, nosilka bronastega odličja z zadnjih zimskih olimpijskih iger, so še vedno aktivni in so ali bodo tudi v Pjongčangu skušali poseči po čim višjih rezultatih. Enako velja za Jakova Faka, ki je po dveh spodletelih poskusih na 20-kilometrski razdalji brez zgrešene tarče osvojil težko pričakovano odličje. To je zanj že druga olimpijska medalja, bron je leta 2010, takrat še v hrvaškem dresu, osvojil v Vancouvru.

Žan Košir je bil že dolgo ključni člen deskarske karavane, a širša javnost ga je spoznala šele po olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je osvojil bron in srebro v paralelnem veleslalomu oz. slalomu.  | Foto: Žan Košir je bil že dolgo ključni člen deskarske karavane, a širša javnost ga je spoznala šele po olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je osvojil bron in srebro v paralelnem veleslalomu oz. slalomu.

Na prizorišču iger žal nismo videli biatlonke Teje Gregorin, ki je zaradi dopinškega prekrška na OI v Vancouvru leta 2010 (kršitev so ji dokazali s pregledovanjem vzorcev za nazaj) suspendirana.

Vsi preostali dobitniki medalj z izjemo Roberta Kranjca - zaradi slabših rezultatov po operaciji križnih vezi ga ni v Pjongčangu, nastopa pa na tekmah celinskega pokala - so že sklenili svojo športno pot.

Matjaž Debelak ima v domači vitrini dve olimpijski medalji, bron s posamične tekme in srebro z ekipne v Calgaryju. Po koncu športne kariere je delal kot trener, pozneje pa se je posvetil trgovini s športno opremo in delovno zaščito. | Foto: Klemen Korenjak Matjaž Debelak ima v domači vitrini dve olimpijski medalji, bron s posamične tekme in srebro z ekipne v Calgaryju. Po koncu športne kariere je delal kot trener, pozneje pa se je posvetil trgovini s športno opremo in delovno zaščito. Foto: Klemen Korenjak

Matjaž Debelak, dobitnik dveh olimpijskih medalj v Calgaryju leta 1988 (brona v posamični konkurenci na veliki skakalnici in srebra na ekipni preizkušnji prav tako na veliki napravi), se posveča trgovini s športno opremo in delovno zaščito, delal pa je tudi kot trener.

Alenka Dovžan je skupaj z možem, nekdanjim hokejistom Edvinom Karahodžićem, zelo uspešna v gostinstvu (na Jesenicah ima gostilno Ejga), Jure Košir pa je zastopnik športnikov in ambasador različnih blagovnih znamk.

Katja Koren, poročena Miklavc, je bila vrsto let zaposlena na Pošti Slovenije, bila je tudi predsednica Fundacije za šport, od januarja letos pa tam vodi skupino za tekmovalni šport. Njena medalja je še vedno edina slovenska slalomska olimpijska medalja za ženske.

Katja Koren je še vedno edina Slovenka, ki je osvojila olimpijsko medaljo v slalomu. Moško ima v lasti Jure Košir. Oba sta jo osvojila pred 24 leti v Lillehammerju. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Katja Koren je še vedno edina Slovenka, ki je osvojila olimpijsko medaljo v slalomu. Moško ima v lasti Jure Košir. Oba sta jo osvojila pred 24 leti v Lillehammerju. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Petra Majdič, bronasta iz Vancouvra in zaradi načina, kako je kolajno osvojila (tekla je s štirimi zlomljenimi rebri), še vedno navdih za mnoge, se posveča organizaciji team-buildingov in trgovini s športno opremo, ne izključuje pa niti možnosti, da bi se kot svetovalka vrnila v športne vode.

Na prejšnjih olimpijskih igrah v Sočiju je opravljalo vlogo vodje slovenske delegacije. Mama dveh majhnih deklic je tudi ambasadorka akcije za nakup novega inkubatorja, ki jo je organizirala revija Zarja.

Zgodba o bronasti medalji iz Vancouvra Petre Majdič ne bo nikoli pozabljena. Njeno pot od padca na ogrevanju, pri katerem se je hudo poškodovala, do brona še danes pogosto predvajajo na Eurosportu.  | Foto: Vid Ponikvar Zgodba o bronasti medalji iz Vancouvra Petre Majdič ne bo nikoli pozabljena. Njeno pot od padca na ogrevanju, pri katerem se je hudo poškodovala, do brona še danes pogosto predvajajo na Eurosportu. Foto: Vid Ponikvar

Od ekipe, ki je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 na veliki napravi osvojila bron, s športom povezana ostajata Primož Peterka, danes pomočnik trenerja ženske skakalne reprezentance, in Damjan Fras, osebni trener z lastno športno dvorano.

V povsem drugačne vode se je usmeril Peter Žonta, ki danes dela v Gorenju kot komercialist.

Slovenska ekipa v smučarskih skokih, ki je leta 2002 v Salt Lake Cityju osvojila olimpijski bron. Od četverice je še vedno aktiven Robert Kranjec.   | Foto: Getty Images Slovenska ekipa v smučarskih skokih, ki je leta 2002 v Salt Lake Cityju osvojila olimpijski bron. Od četverice je še vedno aktiven Robert Kranjec. Foto: Getty Images

Dobitniki srebrnega odličja

Med dobitniki srebrne olimpijske medalje sta poleg Prevca, Koširja, Faka in Tine Maze še Mateja Svet, ki se je iz Calgaryja leta 1988 vrnila s srebrno kolajno v veleslalomu, in Jure Franko, srebrni junak Sarajeva.

Mateja Svet je svojo uspešno športno pot sklenila pri 21 letih. Lani je kot ambasadorka prodajalca ležišč za kratek čas znova privolila v nekaj intervjujev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mateja Svet je svojo uspešno športno pot sklenila pri 21 letih. Lani je kot ambasadorka prodajalca ležišč za kratek čas znova privolila v nekaj intervjujev. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Svetova, ki se je med javnost vrnila kot ambasadorka prodajalca ležišč Dormeo, že več let kot delovna terapevtka in psihodramska terapevtka službuje na psihiatrični kliniki in vodi terapevtske skupine, Franko pa je zelo uspešen glasbeni producent. Pod njegovim okriljem je nastal muzikal Mama mia, v pripravi pa je tudi muzikal Briljantina. Njegovo srebrno odličje je bilo zgodovinsko, saj je bilo v takrat 22-milijonski Jugoslaviji prvo, osvojeno na zimskih olimpijskih igrah, in to na domačih tleh.

Jure Franko je osvojil prvo slovensko oz. takrat še jugoslovansko medaljo na zimskih olimpijskih igrah, Tina Maze je osvojila prvo zlato.  | Foto: Jure Franko je osvojil prvo slovensko oz. takrat še jugoslovansko medaljo na zimskih olimpijskih igrah, Tina Maze je osvojila prvo zlato.

Jure Franko | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Franko o spominih na olimpijsko medaljo: Dobesedno smo hodili pol metra nad tlemi

"Šlo je za stanje velike evforije, hodili smo dobesedno pol metra nad tlemi. Ne moreš verjeti, da se ti kaj takega dogaja.

Ko sva se s Tonetom Vogrincem peljala iz ciljne arene, sva razbijala po avtu in kričala kot zverini. To se nam je dogajalo prvič in nihče nam ni znal reči, umiri se, čaka te še slalom," se je trenutkov po osvojeni medalji (zgodilo se je 14. februarja 1984) v enem od intervjujev za Sportal spominjal Franko.

"Zdi se mi, da ta medalja in vse, kar je povezano z njo, z leti postaja vedno bolj topla, lepa, medtem ko me je v tistem obdobju nekoliko obremenila, vsega je bilo preveč. Nisem mogel biti konstantno dobre volje, utrujenost in bolezen naredita svoje, pa čeprav so to od mene vsi pričakovali. Ljudje si te zapomnijo nasmejanega, veselega, kot se te spomnijo iz ciljne arene ali s podelitve kolajn … Želijo, da si tak tudi v drugih situacijah. Se pa danes še bolj zavedam, kako lep trenutek je bil to. Ne samo zame, ampak za vse, ki so te olimpijske igre spremljali."

Miran Tepeš, srebrn z ekipne tekme na veliki skakalnici v Calgaryju leta 1988, je napisal že svoj tretji jadralni potopis. | Foto: Facebook Miran Tepeš, srebrn z ekipne tekme na veliki skakalnici v Calgaryju leta 1988, je napisal že svoj tretji jadralni potopis. Foto: Facebook

S srebrnim odličjem se je z iger v Calgaryju vrnila tudi ekipa v smučarskih skokih. S srebrom na veliki napravi so se poleg Debelaka (bronastega v posamični konkurenci) okitili še Miran Tepeš, Primož Ulaga in Matjaž Zupan.

Ulaga je direktor podjetja, ki se ukvarja s prodajo univerzalnega organskega mineraliziranega gnojila iz netopirjevih iztrebkov, Zupan je trener bolgarske reprezentance v smučarski skokih, Tepeš pa pomočnik direktorja na tekmah svetovnega pokala v ženskih skokih. Pred kratkim je izdal že svoj tretji jadralni potopis. V knjigi Veliki trije opisuje jadranje mimo otokov na jugu oceanov in jadranje mimo južnih rtov celin, na naših straneh pa si boste v kratkem lahko prebrali tudi pogovor z njim.

Tina Maze se je iz Sočija vrnila z dvema zlatima olimpijskima medaljama.  | Foto: Tina Maze se je iz Sočija vrnila z dvema zlatima olimpijskima medaljama.

Dobitnica zlatega odličja

Dobitnica največ olimpijskih medalj za Slovenijo je z dvema zlatima iz Sočija in dvema srebrnima iz Vancouvra alpska smučarka Tina Maze. Po koncu športne poti februarja 2017 se je posvetila sodelovanju z različnimi partnerji, na predvečer kulturnega praznika pa je postala tudi mama.

Ne spreglejte