Ukrepe je predstavila komisarka za varstvo potrošnikov, Čehinja Vera Jourova, ob tem pa spomnila, ki je problem ponazorila z lastno izkušnjo: leta 1990 so šli po padcu železne zavese čez mejo v Avstrijo po kavo in čokolado, ki sta imeli drugačen okus, kot so bili navajeni.
Prepovedana prodaja kave v enaki embalaži, a z različno vsebnostjo kofeina
Čeprav so ti časi daleč, se potrošniki še vedno pritožujejo zaradi drugačnih okusov kave in čokolade, kar je nedopustno, saj nihče ne želi "enotnega trga dvojnih standardov", je poudarila komisarka in zavrnila navedbe, da gre za "anekdotičen" problem.
Komisija podaja tudi jasno pravno mnenje, da je prodaja dveh izdelkov različne kakovosti v enaki embalaži v različnih članicah po evropski zakonodaji prepovedana. Na primer: prodaja ribjih palčk z manj ribjega mesa ali kave z manj kofeina in več sladkorja.
V Bruslju ne načrtujejo nove zakonodaje, temveč želijo problem rešiti s smernicami skozi labirint obstoječe zakonodaje - uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in direktive o nepoštenih poslovnih praksah.
Izboljšali bodo analize živil
Komisija pripravlja tudi druge ukrepe, med njimi metodologijo za izboljšanje analiz živil, ki zdaj niso primerljive, za kar je predvidela milijon evrov. Milijon evrov je obljubila tudi članicam za izboljšanje takšnih študij in ukrepov.
V Bruslju izpostavljajo tudi dialog s proizvajalci in združenji blagovnih znamk. Industrija ima na voljo dve možnosti: izboljšati kakovost spornih živil ali spremeniti embalažo.
Na to, da izboljšanje kakovosti pomeni višjo ceno izdelkov, komisarka odgovarja, da imajo podjetja vedno možnost spremeniti embalažo, čeprav bi raje videla, da bi bila živila po vsej EU enake kakovosti.
Jourova danes ni želela očrniti nobenega podjetja, a je opozorila, da pri tem ne bo oklevala, ko bodo zbrali dovolj dokazov. Poudarja, da ne gre za bojkot, saj da je to premočna beseda, temveč za pomoč potrošnikom pri izbiri.
Bahlsen ne bo več ponujal maslenih vafljev brez masla
Pritiski so po komisarkinih besedah že prinesli rezultate. Nekatera podjetja že spreminjajo prakse, na primer nemški proizvajalec maslenih vafljev Bahlsen je napovedal, da bo namesto palmovega olja v nekaterih izdelkih v prihodnje vedno uporabljal maslo. "Saj se imenujejo masleni vaflji. A ni čudno, da imamo maslene vaflje brez masla?" je ponazorila komisarka.
Vprašanju dvojne kakovosti živil namenjajo tudi konferenco o varstvu potrošnikov, ki bo 13. oktobra v Bratislavi.
Slovenskemu ministru za prehrano Dejanu Židanu se smernice za čim boljše izkoriščenje zakonodaje zdijo koristne, ne pa dovolj. Pomembna je napoved, da bodo v EU določili enotna merila za analize, s tem pa odpravili dvome o verodostojnosti rezultatov in veljavnosti rezultatov analiz na sodiščih.
Židan poziva proizvajalce k poštenosti
Židan si želi, da bi bilo ukrepanje hitrejše in enotnejše ter da bi obstajala transparentna primerjava stanja v celotni EU. Podpira tudi idejo o vzpostavitvi elektronske platforme, kjer bi bili rezultati vidni vsem evropskim kupcem.
Bi bila za Slovenijo boljša podražitev živil ali drugačna embalaža? Židan vidi samo eno možnost, in sicer da proizvajalci delajo pošteno in transparentno. "Lahko prodajajo tudi čokolado različne kakovosti, a to ne more biti ena čokolada, ampak mora jasno napisati, da je ena čokolada za vzhodni trg, druga za Avstrijo, tretja za Francijo. Kupci se bodo na to odzvali," je ponazoril Židan.
Juncker obljubja, da v EU ne bo drugorazrednih kupcev
Na problem dvojne kakovosti hrane opozarjajo zlasti vzhodne članice, medtem ko nekatere na zahodu menijo, da gre zgolj za razliko v okusih. A predsednik komisije Jean-Claude Juncker je zaznal političen problem, ki lahko še poglobi vrzel med vzhodnimi in zahodnimi članicami, zato je obljubil ukrepanje in zagotovil, da v EU ne bo "drugorazrednih kupcev".