Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
4.01

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

1

Natisni članek

Ivo Daneu Ilka Štuhec Ilka Štuhec Tina Trstenjak Primož Roglič Primož Roglič Rado Trifunović Luka Dončić Luka Dončić Janja Garnbret Janja Garnbret Goran Dragić Goran Dragić športnik leta #zanase #zanaše

Sreda, 13. 12. 2017, 4.01

2 leti, 8 mesecev

Razglasitev športnika leta 2017

Športnik leta 2017 ali "to je bil en košarkarski večer" #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

1

Mirjam Poterbin, Marinko Dragić, Mojca Dragić, Rado Trifunović | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Goran Dragić je športnik leta 2017, Luka Dončić je najbolj perspektiven športnik Slovenije in tretji v kategoriji naj športnikov, košarkarska reprezentanca pa je najboljša športna ekipa leta 2017. Več kot dovolj razlogov za izjavo legendarnega košarkarja Iva Daneua, ki je sinočnji večer povzel z besedami: "To je bil en košarkarski večer."

V Cankarjevem domu so sinoči razglasili športna imena, ki so najbolj zaznamovala leto 2017. Prireditev Športnik leta običajno zaznamujeta dve stvari: velik del nagrajencev je zaradi športnih obveznosti odsoten, delež tistih, ki se je udeležijo - sinoči je potekala že 50. -, pa se ob tej priložnosti še posebej olepša in uredi.

Športnici leta Ilki Štuhec je poškodba preprečila nove tekmovalne uspehe v olimpijski sezoni. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Športnici leta Ilki Štuhec je poškodba preprečila nove tekmovalne uspehe v olimpijski sezoni. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Z izstopajočimi športnimi dosežki ali kar presežki se lahko pohvalijo številne slovenske športnice, še posebej opazna v pretekli sezoni pa je bila alpska smučarka Ilka Štuhec, ki ji je pričakovano pripadel naziv najboljše športnice leta 2017. Mariborčanka ima zaradi poškodbe, ki jo je oddaljila od tekmovališč, letos prvič po dolgih letih sredi zime čas za udeležbo na številnih protokolarnih obveznostih. Nagrado ji je podelil nekdanji smučar Bojan Križaj, ki je bil zaradi svojih dosežkov kar petkrat izbran za športnika leta.

Štajerka se počasi vrača po poškodbi. Žal so te sestavni del športa. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Štajerka se počasi vrača po poškodbi. Žal so te sestavni del športa. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Plezalki Janji Garnbret je pripadlo drugo mesto. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Plezalki Janji Garnbret je pripadlo drugo mesto. Foto: Žiga Zupan/Sportida Pri drugem mestu v kategoriji športnica leta smo bili priča ponovitvi lanskega scenarija. Športni novinarji Slovenije so izbrali športno plezalko Janjo Garnbret, ki je sezono končala kot skupna zmagovalka svetovnega pokala z rekordnim številom točk (1.135) v kombinaciji težavnostnega in balvanskega plezanja.

Janja Garnbret | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Zmago v skupnem seštevku težavnosti si je zagotovila že predčasno, tako da je bil pritisk v velikem finalu pred domačim občinstvom v Kranju nekoliko manjši, a še vedno razmeroma velik, kot je večkrat priznala v pogovorih. Sanjsko sezono je okronala z deveto zmago, kar je dosežek, ki ni uspel še nobeni tekmovalki pred njo. Uspešna je bila tudi v balvanskem plezanju, kjer je sezono sklenila na drugem mestu, zaveda pa se, da bo dodatno energijo morala vlagati tudi v hitrostno plezanje, ki bo v Tokiu leta 2020 tvorilo olimpijski komplet disciplin. Nagrado ji je podelil plezalec in alpinist Tomo Česen, športnik leta 1990.

Tina Trstenjak je priznanje prejela iz rok judoistke, ki jo neizmerno občuduje, Urške Žolnir. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tina Trstenjak je priznanje prejela iz rok judoistke, ki jo neizmerno občuduje, Urške Žolnir. Foto: Žiga Zupan/Sportida Tretje mesto v izboru najboljše športnice leta je pripadlo judoistki Tini Trstenjak, lanski športnici leta. Članica judoističnega hrama Marjana Fabjana Sankaku na Lopati, ki je v  kategoriji do 63 kilogramov že nekaj let nepremagljiva, je v letošnji sezoni osvojila naslov evropske prvakinje in svetovne podprvakinje. Priznanje ji je izročila njena vzornica in klubska kolegica Urška Žolnir, olimpijska prvakinja leta 2012.

Oče športnika leta Marinko Dragić je s posrečenimi šalami zabaval občinstvo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Oče športnika leta Marinko Dragić je s posrečenimi šalami zabaval občinstvo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V moški konkurenci prav nobenega od nagrajencev zaradi službenih obveznosti ni bilo v hramu kulture, so jim pa zato, kot velikokrat v mlajših letih, na pomoč priskočili starši. In boljša polovica.

Naziv športnik leta v košarkarskem večeru je pripadel levjesrčnemu kapetanu košarkarske reprezentance, ki je septembra svojo četo na parketu vodil vse do konca, do naslova evropskega košarkarskega prvaka. Goran Dragić, ki je z Miamijem sredi naporne NBA-sezone, zaradi obveznosti ni mogel priti na oder, na katerem je za zabavo namesto njega skrbel njegov oče Marinko Dragić.

V šaljivem tonu je priznal, da je bil Gogi v samskih letih hiter voznik, da je znal tudi "skuriti" sklopko, popraskati avto, a da se je kot družinski človek umiril, stopil s plina. Še bolj kot Goran je bil v otroških letih živahen Zoran, pa je razkrila mama Mojca. "Ob tej nagradi veš, da si na pravi poti, da si delal dobro," se je s Floride oglasil Goran Dragić. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Ob tej nagradi veš, da si na pravi poti, da si delal dobro," se je s Floride oglasil Goran Dragić. Foto: Žiga Zupan/Sportida

S Floride se je oglasil tudi 31-letni Dragon, kot ga kličejo v ZDA, se zahvalil soigralcem, celotni ekipi, ki mu je stala ob strani, in neverjetnim navijačem, ki so neumorno polnili letala za ogled finalne tekme v Turčiji. "Ob tej nagradi veš, da si na dobri poti, da si dobro delal in dosegel cilj, ki si si ga zadal. Vem, kaj vse smo dali skozi, da smo to dosegli. Ni bilo lahko, a uživali smo. Ko bodo fantje spet osvojili kolajno, bom enako vesel kot takrat, ko sem bil del ekipe. Res je, da bom navijač, a vedel bom, skozi kaj so šli."

Stopničko nižje od kapetan je končala športna "dvoživka", nekdanji skakalec, zdaj odlični kolesar Primož Roglič. Na kolo je presedlal šele leta 2013, letos pa že pisal zgodovino slovenskega kolesarstva. Junija je na francoski pentlji, na slovitem vzponu čez Galibier, pometel z vso svetovno kolesarsko smetano in vknjižil prvo slovensko etapno zmago na Dirki po Franciji. Septembra je imenitno sezono kronal še s srebrno kolajno v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu na Norveškem. Primož Roglič je zadovoljen, da so ljudje prepoznali pomen njegovih letošnjih dosežkov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Primož Roglič je zadovoljen, da so ljudje prepoznali pomen njegovih letošnjih dosežkov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Roglič se te dni mudi na pripravah v Španiji, nagrado mu bo predala srčna izbranka Lora Klinc. "Do etapne zmage v Franciji mu zagotovo niso pomagali francoski rogljički, saj jih sploh ne sme jesti," je odgovorila na šaljivo vprašanje sovoditelja Jureta Mastnaka. Tudi 28-letnik se je oglasil in priznal, da je vesel, da so "novinarji prepoznali njegove dosežke". Kot še pravi, ne pogleduje nazaj, ampak je usmerjen v prihodnost in povsem osredotočen na priprave na prihodnjo sezono.

"Ne, francoski rogljički mu niso pomagali do uspeha na Dirki po Franciji," je dejala Rogličeva srčna izbranka Lora Klinc. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Ne, francoski rogljički mu niso pomagali do uspeha na Dirki po Franciji," je dejala Rogličeva srčna izbranka Lora Klinc. Foto: Žiga Zupan/Sportida Izjemne predstave mladega košarkarskega čarovnika Luke Dončića nikakor niso ostale neopažene. Najstnik, ki se od 13. leta kali na parketu in pod koši Reala iz Madrida, katerega vlečni voz je v tej sezoni, je prejel dve oziroma kar tri nagrade.

18-letnik je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju in plezalki Janji Garnbret postal najbolj izstopajoča mlada športna osebnost leta 2017. Odlično se je znašel tudi v moški članski konkurenci, pripadlo mu je tretje mesto.

Mama Luke Dončića Mirjam Poterbin je na odru zbirala sinove lovorike. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mama Luke Dončića Mirjam Poterbin je na odru zbirala sinove lovorike. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Obe nagradi je v imenu mladeniča prevzela mama Mirjam Poterbin. Prav ona je tista, ki z Lukovih lovorik briše prah. Ob hitrem odhodu v tujino je bilo težko tako njej kot sinu, ki je mlada leta preživel na košarkarskem igrišču. "En trening mu ni bil dovolj, še bolje mu je bilo, če sta bila dva ali pa trije, tako da časa za videoigrice ni bilo." Luka Dončić | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Mladenič se je oglasil prek videopovezave. "Hvala, mami, prinesi mi nagradi v Madrid," je najprej dejal mamo, ki je pomemben del njegove športne pravljice. "Reprezentančni uspeh na EuroBasketu, zlata kolajna, to je bil eden najlepših trenutkov v mojem življenju. Na klubskem področju bomo poskušali osvojiti vse trofeje, ki so na voljo." Dončić je Slovencem zaželel še lepe praznike in izrazil upanje, "da se kmalu spet vidimo v slovenskem dresu".

Košarkarska legenda Ivo Daneu je bil najboljša izbira za podelitev nagrade ekipi leta ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Košarkarska legenda Ivo Daneu je bil najboljša izbira za podelitev nagrade ekipi leta ... Foto: Žiga Zupan/Sportida Dončić je tudi del mozaika težko pričakovane, a najbolj logične odločitve - podelitve naziva ekipa leta. Športni novinarji so s 121 glasovi (glasovalo je 131 novinarjev) za najboljšo ekipo iztekajočega se leta izbrali košarkarsko reprezentanco Slovenije.

Priznanje je ekipi izročil legendarni košarkar Ivo Daneu, ki je bil za športnika leta izbran pred 48 leti. Priznanje je ob odsotnosti selektorja Igorja Kokoškova prevzel novi selektor Rado Trifunović, ki je povedal, da se v Turčiji niso zavedali, kakšna evforija vlada v Sloveniji. "Živeli smo kot v nekem balonu," je občutke povzel novi selektor.

Ekipa leta so postali košarkarji, ki so septembra poskrbeli za veliko evforijo in izjemen uspeh - postali so evropski prvaki. Selektor Trifunović je dejal, da so na prvenstvu živeli kot v balonu in da se niso zavedali razsežnosti evforije. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ekipa leta so postali košarkarji, ki so septembra poskrbeli za veliko evforijo in izjemen uspeh - postali so evropski prvaki. Selektor Trifunović je dejal, da so na prvenstvu živeli kot v balonu in da se niso zavedali razsežnosti evforije. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ne spreglejte