Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2018,
10.14

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi Nik Zupančič Kari Savolainen Pjongčang 2018 olimpijske igre

Petek, 19. 1. 2018, 10.14

6 let, 3 mesece

PSlovenska hokejska reprezentanca za Pjongčang

To so risi za OI: Izbor, narejen v dobri veri, da bi dosegli čim boljši rezultat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
risi Slovenija Kanada | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Sestava olimpijskega seznama je ena najtežjih trenerjevih nalog, ampak izbor je bil narejen v dobri veri, da bomo s temi igralci poskušali doseči čim boljše rezultate na olimpijskih igrah. Veseli bi bili ponovitve rezultata iz Sočija (Slovenija se je uvrstila v četrtfinale, op. a.)," je ob predstavitvi slovenske hokejske 25-erice in rezerv za olimpijske igre v Južni Koreji dejal pomočnik selektorja Nik Zupančič. Risi, ki bodo formalno postali potniki za OI v torek, ko bo seznam potrdil še OKS, bodo v skupinskem delu igrali z ZDA, Rusijo in Slovaško.

Slovenska izbrana vrsta bo čez slab mesec v Pjongčangu unovčila dragoceno vstopnico, ki si jo je septembra leta 2016 po drami z Belorusijo prigarala v Minsku.

Risi bodo še drugič zapored nastopili na olimpijskih igrah, njihovi tekmeci v skupinskem delu pa bodo enaki kot leta 2014, ko so se v Sočiju uvrstili v četrtfinale in zasedli sedmo mesto. Varovanci junija ustoličenega selektorja Karija Savolainena se bodo najprej udarili z ZDA (14. februar), nato z Rusi (16. februar), za konec skupine pa še s Slovaki (17. februar).

Američani so svoje olimpijske karte razkrili že pred skoraj tremi tedni, Slovaki v sredo, danes jih je tudi naš tabor. Pomočnik selektorja Nik Zupančič ter vodja ekipe in generalni sekretar HZS Dejan Kontrec sta na druženju z mediji razkrila seznam potnikov na olimpijske igre in rezerve. Seznam se lahko spremeni do prvega direktorata na prizorišču olimpijskih iger, ki bo dan pred prvo tekmo, 13. februarja.

Seznam slovenske reprezentance za OI v Pjongčangu:

Vratarji: Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci: Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL),Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Jurij Repe (Kladno, češka druga liga, WSM)

Napadalci: Jan Muršak (Frölunda, švedska elitna liga SHL), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Boštjan Goličič in David Rodman (oba Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL),Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)

*REZERVE:

Vratar: Robert Kristan (HK SŽ OLimpija, Alpska liga)
Branilca: Miha Štebih (VSV Beljak, Liga EBEL), Andrej Tavželj (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga)
Napadalci: Jan Drozg (Shawinigan Cataractes, QMJHL), Rok Pajič (Češke Budejovice, češka druga liga WSM), Anže Ropret (UTE Ujpest, Erste liga)

Veliko lažje voditi kot sestavljati ekipo

"Odločale so malenkosti, izbrali smo igralce, za katere menimo, da bodo najbolje delovali na tekmovanju ravni, na katero potujemo." | Foto: Sportida "Odločale so malenkosti, izbrali smo igralce, za katere menimo, da bodo najbolje delovali na tekmovanju ravni, na katero potujemo." Foto: Sportida

"Veliko lažje je voditi ekipo in trening kot odločiti, kdo je član ekipe. To je ena najtežjih trenerjevih nalog, ampak izbor je bil narejen v dobri veri, da bomo s temi igralci poskušali doseči čim boljše rezultate na olimpijskih igrah. Veliko časa smo posvetili skavtingu, Kari ima veliko svojih skavtov, ki so fante gledali na določenih tekmah in v ligah. Tudi sama sva bila sploh decembra veliko v stiku, se pogovarjala, saj je trener, ki želi slišati mnenje," je na novinarski konferenci odločitev o tem, kdo je na seznamu, komentiral Zupančič.

Najtežje pri vratarjih

Na seznamu 25-erice so trije vratarji, osem branilcev in 14 napadalcev. Kapetana še niso določili.

Največji del slovenske olimpijske ekipe si kruh služi v razširjenem avstrijskem prvenstvu, pa v ligi KHL, na Češkem, v Skandinaviji, Nemčiji, Franciji, trenerski štab je pogledoval tudi drugod, tudi po Alpski ligi, v kateri nastopajo Jesenice in Olimpija. Slovenska predstavnika sta dala le enega hokejista, in sicer Andreja Hebarja. Povratnika, ki ju ni bilo na zadnji večji reprezentančni akciji, sta Marcel Rodman in branilec Žiga Pavlin.

​​​Med vratarji bomo spremljali Gašperja Krošlja, Matijo Pintariča in Luko Gračnarja, medtem ko se je Robert Kristan, ki se je po letu premora vrnil na led z željo po olimpijskih igrah, znašel med rezervami. Za prva čuvaja mreže bo to premierni nastop na OI, Gračnar pa je sodeloval že v Sočiju.

Roberta Kristana je slovenski štab uvrstil med rezerve. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Roberta Kristana je slovenski štab uvrstil med rezerve. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Pri vratarjih je bila ena najtežjih odločitev. Robert se je letos vrnil. Kolikor sem videl na tekmah, se je trudil po najboljših močeh. Informacije, ki jih je Kari zbral, so prišle tudi od drugod. Vratarji niso povsem moje področje, tako da bi tu lahko več povedal Gaber (Gaber Glavič, v reprezentanci odgovoren za vratarje, op. a.). Odločale so malenkosti, izbrali smo igralce, za katere menimo, da bodo najbolje delovali na tekmovanju ravni, na katero potujemo. Robert ni naredil nič narobe, selektorjev izbor je tak," je dodal Zupančič.

Osem branilcev bo potovalo na OI, med njimi tudi steber obrambe iz češke elite Blaž Gregorc. | Foto: Vid Ponikvar Osem branilcev bo potovalo na OI, med njimi tudi steber obrambe iz češke elite Blaž Gregorc. Foto: Vid Ponikvar

Odločali na podlagi tega, kdo bo najbolje opravil določeno delo

Med nekaterimi standardnimi člani na seznamu ni branilca Klemna Pretnarja, ki je zadnja leta vselej sodeloval na reprezentančnih akcijah. Še enkrat med zamišljeno 25-erico ni branilca Mihe Štebiha (ta je med rezervami), ki je kot zadnji izpadel pred majskim svetovnim prvenstvom.

"Kot sem rekel, reprezentanca je sestavljena optimalno. Upoštevali smo to, kakšne igralce bomo uporabili za kakšne položaje oziroma delo na sami tekmi. Po mnenju selektorja je teh osem branilskih imen neka optimalna rešitev," se je Zupančič dotaknil Pretnarjeve odsotnosti in dodal, da so izbrali le osem branilcev, saj je ob poškodbah branilca lažje posredovati in sestaviti ekipo kot pri napadalcih.

Brez Kopitarja, Drozg med rezervami   

Slovenija v Pjongčangu ne bo mogla računati na svojega najboljšega hokejista Anžeta Kopitarja, saj NHL-ovcev po odločitvi vodstva lige tam ne bo. Slovenija bo na OI palice najprej prekrižala z ZDA. Anže Kopitar, tako kot preostali NHL-ovci, ne bo sodeloval. | Foto: Reuters Slovenija bo na OI palice najprej prekrižala z ZDA. Anže Kopitar, tako kot preostali NHL-ovci, ne bo sodeloval. Foto: Reuters

Finski strokovnjak na čelu risov je pred tednoma v Sportalovem sobotnem intervjuju nakazal, da na seznamu prav tako ne bo 18-letnega Štajerca Jana Drozga, ki ga je poleti na naboru lige NHL izbral aktualni prvak Pittsburgh Penguins. Savolainen ga je sicer uvrstil na seznam rezerv, Zupančič pa ponovil Finčeve besede, da so Drozga opazovali na svetovnem prvenstvu do 20 let in presodili, da za to raven tekmovanja ni v celoti pripravljen oziroma so nekateri bolj.

"Potovanje bo kar velik zalogaj, v Sočiju je bilo nekoliko lažje. Kari je tudi to dobro premislil, mi se bomo držali našega urnika in ritma. Zbrali se bomo na Brniku 6. februarja, radi bi šli na igre kot ekipa, z nekaterimi klubi se še pogajamo, ker bi klubi radi, da njihovi igralci pridejo pozneje. Naporen bo predvsem 9. februar, ko bomo morali v gorsko olimpijsko prizorišče na odprtje iger. Glede tega je bilo v Sočiju precej bolje, ker smo imeli vse na dosegu roke, tu pa bo precej več logistike in prevozov," pa je o logistiki in pripravah na OI povedal Kontrec.



Veseli bi bili četrtfinala

Slovenci so na odločilni četrti tekmi v Sočiju premagali Avstrijo in napredovali v četrtfinale.  | Foto: Reuters Slovenci so na odločilni četrti tekmi v Sočiju premagali Avstrijo in napredovali v četrtfinale. Foto: Reuters

Slovenci so v Sočiju končali na visokem sedmem mestu. Veseli bi bili, če bi se v Pjongčangu zgodba ponovila. "O samem rezultatu je težko govoriti, vemo pa, kakšen rezultat smo dosegli na zadnjih olimpijskih igrah. Če bi se to ponovilo, bi bili zelo zadovoljni. En cilj, o katerem je Kari že dejal, je zmaga na četrti tekmi. Če to dosežemo, je ta izpostavljen cilj dosegljiv," razmišlja 49-letni trener.

Podobno je že pred časom sporočil Savolainen.

"Če bi zmagali na četrti tekmi, bi bil izjemno vesel. To je ključna tekma (zmaga na četrti tekmi prinaša četrtfinale, op. a). Če pogledam le z rezultatskega vidika, je zelo pomembna četrta tekma, to, kako jo obrniti sebi v prid. A kot trener gledam tudi na to, kako se bo naša igra razvijala od prve tekme do tretje. Pri tem seveda ne mislim, da jih bomo vzeli kot ekshibicijske tekme, to bi bilo neumno, a mislim, da razumete, kaj hočem povedati. Želim, da naša igra raste iz tekme v tekmo. Vesel trener bom, če bomo lahko po olimpijskih igrah rekli, da smo prikazali svojo najboljšo različico, da smo igrali na najvišji mogoči ravni, kot smo sposobni,."

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije v skupinskem delu

Sreda, 14. februar 2018
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar 2018
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar 2018
13:10* Slovenija – Slovaška

* srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

Risi, ki bodo na OI drsali brez risa na dresu, se bodo pred prvim olimpijskim srečanjem udarili z Južno Korejo. Tekmo bodo odigrali v Seulu le dva dneva po odhodu v Azijo. | Foto: Vid Ponikvar Risi, ki bodo na OI drsali brez risa na dresu, se bodo pred prvim olimpijskim srečanjem udarili z Južno Korejo. Tekmo bodo odigrali v Seulu le dva dneva po odhodu v Azijo. Foto: Vid Ponikvar

Pred OI tekma z gostitelji

Slovenska odprava se bo zbrala 5. februarja, dan zatem bo odpotovala proti Južni Koreji, se namestila v Seulu in tam 8. februarja odigrala edino pripravljalno srečanje. Nasprotnik bo gostiteljica iger. Nato se bodo preselili v Pjongčang in tam trenirali do uvodne tekme olimpijskega turnirja z ZDA (14. februar).

V mislih so imeli še tekmo z Nemčijo, a so se odločili le za eno, saj bi bilo preseljevanje (na prizorišču OI ne smejo igrati pripravljalnih tekem) prezahteven logistični zalogaj.

Kaj pravi sistem olimpijskega turnirja?

Naslov olimpijskih prvakov bodo branili Kanadčani. | Foto: Reuters Naslov olimpijskih prvakov bodo branili Kanadčani. Foto: Reuters

Poleg skupine, v kateri bo igrala Slovenija, bodo v skupini A nastopile aktualna olimpijska prvakinja Kanada, Češka, Švica in Južna Koreja, v skupini C pa Švedska, Finska, Norveška in Nemčija.

Zmagovalke skupin in najboljša drugouvrščena reprezentanca se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, preostale izbrane vrste pa se bodo udarile za preostale štiri četrtfinalne vstopnice. Po sistemu peti iz skupinskega dela z 12., šesti z 11., sedmi z 10. in osmi z devetim.

Ne spreglejte