Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2018,
13.26

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

HOFER PR članek

Četrtek, 16. 8. 2018, 13.26

5 let, 8 mesecev

Veste, kako se regenerirati po treningu?

Oglasno sporočilo
HOFER

Aktiven življenjski slog je osnovni del posameznikovega dobrega počutja, vendar je pri redni rekreaciji pomemben tudi zadosten počitek.

Regeneracija po telesni aktivnosti

Vrhunski osebni trener Jan Kovačič opozarja: "Telesna rast in regeneracija tkiv se odvijata le med počitkom in spanjem, nikoli med treningom ali drugo telesno aktivnostjo." Ambasador vseslovenskega projekta 1, 2, 3, GREMO! še pojasni, da z regeneracijo pomagamo telesu k čim hitrejši obnovi po telesni aktivnosti, s katero smo ga obremenili ter posledično porabili zaloge energije, pomembnih mineralov, vitaminov in drugih življenjsko potrebnih snovi.

Pretiran trening lahko vodi do poškodb

Med napornimi treningi so zaloge goriv izčrpane, v mišicah nastajajo vnetja in mikro poškodbe. To občutimo kot bolečino v mišicah, prihaja do hormonskih neravnovesij, izjemno obremenjeni so tudi sklepi in vezivna tkiva, oslabljen je lahko tudi imunski sistem. Ključ je v regeneraciji in potrpežljivosti, kot razlaga Jan: "Če ne upoštevamo časa regeneracije in želimo prehitro napredovati, se nam kaj hitro lahko zgodi, da se poškodujemo ali pa telo obremenimo s pretreniranostjo."

HOFER | Foto:

Potrebujete počitek? Naspite se.

Če želimo pospešiti proces regeneracije, si lahko pomagamo s pravilno prehrano, različnimi tehnikami in sredstvi, ki pripomorejo, da si telo opomore hitreje, ter predvsem z zadostnim, vsaj osemurnim spancem. Med spanjem se namreč izloča rastni hormon somatotropin, ki prispeva k obnovi in rasti organizma. Pri pomanjkanju spanca so psihofizične sposobnosti precej zmanjšane. Telo tudi slabše predeluje in izkorišča glukozo, pojavi se sindrom pretreniranosti, imunski sistem oslabi.

Regeneracija za vsak okus

K regeneraciji telesa pripomorejo tudi masaže, aktivnosti nizke intenzivnosti, kot so plavanje, kolesarjenje, raztezanje, valjčkanje in ledene kopeli. Predvsem pa poslušajmo svoje telo in ne pretiravajmo s treningi, saj lahko tako naredimo več škode kot koristi.

HOFER | Foto: Jan Kovačič pojasnjuje, da je valjčkanje masaža za sprostitev, gibljivost, mobilnost in boljšo aktivacijo mišic. Pravi, da je "najbolj osnovna prednost takšne masaže povečanje pretoka krvi po vsem telesu - boljši pretok krvi poveča obseg gibanja in boljšo aktivacijo mišic." Prav tako pripomore k hitrejši rehabilitaciji po poškodbah, sprostitvi napetosti v mišicah, večji gibljivosti sklepov, raztezanju skrajšanih kit in mišičnih ovojnic, vzpostavitvi mišičnega ravnovesja, izboljšanju počutja, manjši možnosti za nastanek poškodb po vadbi ter hitrejši regeneraciji. "Hitra regeneracija po aktivnosti pomeni več treningov na teden oziroma mesec, kar pomeni hitrejši napredek," pravi Jan.

Strokovnjak svetuje: "Po treningu bo valjčkanje kot ohlajanje pripomoglo k temu, da boste mišice prekrvavili in tako bolje oskrbeli s krvjo, ki ima več kisika in novih hranilnih snovi. To bo pospešilo vaš proces regeneracije. Z valjčkom popustijo napetosti, ki so se kot posledica treninga ustvarile v mišici." Za najboljši učinek: valjčkanje izvajajte v kombinaciji s statičnimi razteznimi vajami, ki so najbolj priporočljive za zaključni del.

Aktivna Slovenija

Jan Kovačič svoje nasvete deli tudi na lokalnih dogodkih, ki podpornike akcije 1, 2, 3, GREMO! - zdaj jih je že več kot 3000 - združujejo v dobri volji in gibanju. Na dogodkih priljubljeni voditelj Marko Potrč skrbi za motivacijo, pri HOFERju poskrbijo za organizacijo, zdrav prigrizek in prijetno osvežitev, Jan pa za uspešno izveden trening. Vseslovenski družbeno odgovorni projekt je že skoraj na polovici svoje poti, vse bliže smo maratonu v prestolnici, kjer bomo združeni tekli v dobrodelnosti. Še prej nas na Jesenicah, v Dravogradu, Ljubljani, Murski Soboti, Novi Gorici ter Mariboru čakajo skupinske vadbe, ki sledijo Janovemu 17-tedenskemu programu.

Jan Kovačič  HOFER | Foto:

Jan rad poudari, da je skrb zase in za svoje telo naložba v prihodnost. Predanost boljšemu počutju pa lahko okronate s podpisom manifesta svojemu telesu na spletni strani www.123gremo.si.

Več informacij je na voljo na spletni strani www.123gremo.si, Facebooku in Instagramu. Pridružite se nam in delite novico naprej. Cilj je blizu in na njem nas čaka najlepša nagrada - boljše počutje in dober namen. Se vidimo!

1, 2, 3, GREMO!

Naročnik oglasnega sporočila je HOFER.

Ne spreglejte