Prva večja postaja

Vstopite na energičen in raznolik vlak emocij

Teja Pelko
6. 11. 2017, 21.45
Deli članek:

Funky, groovy, poprock foo-sion zasedba 9. novembra izdaja prvenec GalaXie.

M24/Marko Vavpotič
Kreativne glasbene zvezde, povezane v galaksijo KiNG FOO, poslušalce osvajajo z ustvarjalnostjo, inteligentno, noro glasbo in širokim čustvenim spektrom.

Album bodo v vesolje lansirali z velikim koncertom v klubu Cirkus v Ljubljani. Foojevci z Aleksandro na čelu obiskovalcem obljubljajo, da prizorišča ne bodo zapustili ravnodušni.

Dober glas seže v deveto vas

KiNG FOO so že trikrat gostovali v Srbiji, kjer so dobili tudi menedžerja za evropski trg, ki je bil preprosto navdušen nad njimi. Nedavno so imeli tudi dva koncerta v Švici.

O plošči in prihajajočem nastopu smo se pogovarjali s članom skupine, multiinstrumentalistom, skladateljem, dirigentom in aranžerjem Rokom Golobom.

Kako bi opisal album?

​Album je enostavno krasen! Trinajst skladb, s katerimi KiNG FOO dihamo, vas bo popeljalo na energičen in raznolik vlak dož​ivetij in emocij. Stvari so odigrane v živo, saj smo pravi, in ne digitalni glasbeniki, bo pa zanimivo tudi s produkcijske, aranžerske in seveda vokalne plati. Aleksandra ima zares unikaten in impresiven vokal.

Mediaspeed
Rok 6. decembra znova odhaja na Kitajsko.

Album ste naslovili GalaXie. Zakaj?​

Beseda​ nam je všeč, je zanimiva in malo ponazarja našo »alien« energijo! Odkar pomnim, sem pisal skladbe za orkester, zdaj pa tudi za bend, povezane z vesoljem in drugimi dimenzijami.

KiNG FOO delujejo že pet let, v današnji postavi (Aleksandra Josić – vokal, Rok Golob – bobni, Matej Sušnik – bas kitara in Peter Hudnik – kitara) pa so skupaj od leta 2015.

Kdo vse je sodeloval pri albumu?

​Abum smo posneli v mojem studiu ∞ (Infinity). Produkcija, miks in snemanje so moje delo. Glasbo smo posneli sami, saj nismo čutili neke posebne potrebe po gostih. Dovolj smo močni in imamo veliko za povedati. Pri komadu Myself in the music je sodelovala ameriška črnska zasedba Soul Activation, pri besedilih pa so z nami sodelovale še: Avstralka Cherie Lucas, s katero sem že mnogokrat sodeloval, še posebej pri Soul Activation, Katarina Habe od Katrinas, Švedinja Terese Fredenwall in prva pevka KiNG FOO Urška Majdič.

Koliko časa je nastajala plošča?

KiNG FOO smo začeli pred petimi leti s pevko Urško Majdič, z našo Aleksandro pa smo zdaj dve leti, približno toliko časa je nastajal tudi album, saj smo redno izdajali single.

Se je med snemanjem pripetila kakšna zanimiva, zabavna, nenavadna anekdota?

Glede na to, da smo snemali dve leti, se je zgodilo marsikaj. Z Matejem​ se predvsem spomniva prvega snemanja z Aleksandro, ki je bila tako kritična do sebe, da je vsakih pet minut med petjem zakričala »ne!«.

Imaš kakšno najljubšo skladbo z albuma?

​To so različni in pisani otroci: Začaraj me – večkrat nagrajena uspešnica s Popevke​, Wild ride – finalistka Eme, Galaxije – naš prvi singel, Utrip noči – najnovejši, »80's« naravnan singel ... Vse naše otroke imamo radi!

Zakaj ste se v tem digitaliziranem času odločili za izdajo fizičnega nosilca zvoka?

Ker radi primemo stvari! In ker so notri teksti, slike, stvari glede albuma ... gre za emocionalno in »feelingaško« stvar.​ In ker nam je zelo lep dizajn naredil naš Aleš Strajnar.

Album boste na dan izida predstavili tudi v živo v klubu Cirkus. Pripravljate kaj posebnega?

​Večer smo razdelili v dva dela – v prvem bomo predstavili svoje avtorske skladbe: 1000 besed, Začaraj me, Wild ride, Galaxije bežijo, Lebdenje in druge, za afterparty, ki bo sledil, pa pripravljamo foo-zijo priredb, avtorske glasbe in igrivega razpoloženjskega nihanja. Imeli bomo tudi posebne goste, ki pa vam jih še ne bomo razkrili. Dalo se bo tudi kaj finega spiti. Vabimo prav vse, da se nam pridružite! 

Kje se vas bo dalo še slišati v živo?

Po naši promociji 9. novembra v Cirkusu bomo 10. novembra igrali v Cvetličarni. Najbolje je, da nas preprosto najdete na facebooku in nam sledite – https://www.facebook.com/KingFooBand/.

Kakšni so vaši načrti za naprej?

​Naš moto je KiNG FOO do Tokia! ​

Kako gre kaj tvoje okrevanje po operaciji žolčnih kamnov? Si moral zaradi tega spremeniti kakšne svoje navade?

​Okrevam normalno. Kljub boleči izkušnji je bilo to pozitivno zame, saj sem moral na novo malo razmisliti o svojem (pre)nočnem življenju, (pre)obilici dela in stresa. Malo sem se resetiral in začel ponovno uživati v stvareh, ki so najpomembnejše​. Skušam malo umiriti urnik, kolikor se le da, in kdaj pa kdaj globoko vdihniti in izdihniti. Kot pravi moj prijatelj Andraž Hribar – Življenje je lepo.