Med strelci trije Katančevi reprezentanti

Vratarju Samirju Handanoviću točka v mestnem derbiju z Milanom, Branko Ilić prvič zadel za Partizan.

Objavljeno
24. november 2014 00.30
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Najbolj odmevno tekmo med slovenskimi reprezentanti je konec tedna igral vratar Samir Handanović. Inter je remiziral na »gostovanju« pri Milanu, kluba pa sta ohranila položaje na lestvici serie A, daleč za Juventusom in Romo.

Derbiji Milana in Interja so bili pogosto spektakularni, razprodan štadion (79.173; prihodek 3,3 mio €), na katerem je bilo le 19.445 navijačev z letnimi vstopnicami, je podobno pričakoval tudi sinoči. Jeremy Menez je v 23. minuti resda zabil mojstrski gol z volejem po podajo El Shaarawyja, pri čemer je bil Samir Handanović nemočen. V preostanku tekme, v kateri je Inter pokazal malo več, pa so videli le še izenačujoči gol Obija Mikla (61.).

Iliću v Partizanu uspelo, kar mu ni pri Sloveniji

Poseben dosežek je konec tedna zaznamoval kartoteko Branka Ilića, ki je zabil svoj prvi gol v črno-beli majici Partizana. Ljubljančan je pri zmagi nad Napredkom igral na desnem boku, gol za moštvo s štadiona JLA pa je zabil z bližine po predložku Saše Ilića z leve strani. Zanimivo: Ilić, ki velja za enega najbolj raznovrstnih slovenskih branilcev, v 56 tekmah za Slovenijo še ni zabil gola.

Konec tedna se je med strelce vpisal tudi Dalibor Stevanović. Njegov Torpedo je v neposrednem dvoboju klubov z dna lestvice v Moskvi premagal Rostov in ga prehitel na lestvici. Ljubljančan je zabil gol za 1:0 v 22. minuti tekme po podaji Dinijarja Biljaletdinova. Slednji je Slovencem resda bolj znan kot strelec obeh golov za zmago Rusije nad Slovenijo iz novembra 2009, na srečo pa je bil štiri dni pozneje neuspešen v Ljudskem vrtu. Torpedo kotira na 14. mestu, le 15. in 16. klub na lestvici pa zanesljivo izpadeta iz 1. ruske lige. V Rusiji so resda spremenili sistem prvenstvenih sezon, ki nič več ne sovpadajo s koledarskim letom. Ta sezona denimo traja od 1. avgusta in jo bodo končali 30. maja.

Za Kampla tudi Angleži

Salzburg je še povečal prednost pred zasledovalci v Avstriji, za zmago v Gradcu je prebil na igrišču vseh 90 minut tudi Kevin Kampl. Slednji igra zadnjo sezono na avstrijskih tleh, po pisanju Angležev naj bi se v bitko za njegov podpis vključil Southampton, a Kampla najbolj vleče v Nemčijo, najbližje pa je vrnitvi v Leverkusen.

Novaković pred Ljubijankićem

»Kot ekipa nismo igrali slabo, četudi smo storili preveč napak in posledično prejeli en gol preveč. Žal mi je zaradi 17.000 navijačev, ki so nas prišli bodriti v eni od ključnih tekem. Še vedno smo v dobrem položaju, v preostalih dveh tekmah pa moramo osvojiti še kakšno točko. Dobro se bomo pripravili,« je po remiju Šimicuja z Nagojo povedal Milivoje Novaković. Slovenski reprezentant je opravil svojo nalogo, zabil je prvi gol za gostitelje, ki se nahajajo na 15. mestu 1. japonske lige, zadnjem, ki prinaša ples v prvi ligi tudi v sezoni 2015.

Prvi zasledovalec Šimicuja, torej »najvišji« med utopljenci, je Omija, za katero igra še en slovenski reprezentant Zlatan Ljubijankić. Omiji ne gre, v zadnjih tednih jo je na 15. mestu zamenjal prav Šimicu, in grozi ji izpad v 2. ligo. Vodilno moštvo 1. lige je sicer Urava, ki jo vodi znanec s slovenskih igrišč Mihajlo Petrović, druga je Gamba, tretja pa Kašima, ki jo vodi Brazilec Toninho Cerezo, nekdanji soigralec Srečka Katanca pri Sampdorii.

Bomo videli, kdo bo uspešnejši v boju za obstanek, ki bo v marsičem narekoval tudi prihodnost obeh napadalcev na Daljnem vzhodu. Novaković ima namreč sklenjeno pogodbo s Šimicujem do konca prihodnjega leta, toda v drugi ligi bržčas ne bo igral, Ljubijankiču pa pogodba z Omijo tako ali tako poteče konec letošnjega leta.