Sting podprl integracijo beguncev

Denar od nagrade polar je podaril projektu, ki mladim beguncem omogoča integracijo s pomočjo glasbe.

Objavljeno
14. julij 2017 13.33
In this Oct. 21, 2014 photo, Grammy Award winning singer-songwriter Sting poses for a portrait to promote his musical "The Last Ship" at Neil Simon Theatre in New York. (Photo by Taylor Jewell/Invision/AP)
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Britanski rockovski glasbenik Sting je milijon švedskih kron (104.000 evrov), kolikor je prejel ob podelitvi mednarodne švedske glasbene nagrade polar, namenil neprofitnemu projektu, ki mladim beguncem na Švedskem omogoča integracijo s pomočjo glasbe, poroča agencija AFP.

Glasbeno nagrado polar music prize je leta 1989 ustanovil Stig Anderson, menedžer največje švedske glasbene atrakcije, skupine Abba, z donacijo Kraljevi švedski glasbeni akademiji. Vsako leto podelijo dve nagradi, in sicer eno namenijo izvajalcu sodobne glasbe in eno izvajalcu klasične glasbe. Letos je to nagrado prejel še izjemen ameriški jazzovski saksofonist Wayne Shorter.

Ta nagrada velja za neuradno Nobelovo nagrado za glasbo. »Bil sem globoko počaščen, ker sem prejel letošnjo glasbeno nagrado polar, zdaj pa sem vesel, da denarni del nagrade lahko podarim švedski mladinski iniciativi Songlines. Glasba lahko pomaga graditi mostove in ta projekt poudarja ključno vlogo, ki jo lahko ima glasba v zagotavljanju priložnosti mladim beguncem, da se povežejo z novo družbo,« je Sting zapisal na njihovi spletni strani.

Projekt The Songlines vključuje mlade prosilce za azil, predvsem iz Afganistana, Eritreje in Sirije, ki so pobegnili pred vojno in zdaj bivajo v begunskih zavetiščih na Švedskem. Ponuja jim glasbene dejavnosti, ki jim pomagajo pri vključitvi v družbo. Sting je zdaj na svetovni turneji, na kateri promovira svoj rockovski album 57th & 9th, ki ga je izdal lani. Sloveniji bo najbliže 25. julija v Čedadu in večer kasneje v Pulju, nazadnje pa je pri nas nastopil s simfoničnim orkestrom v ljubljanski dvorani Stožice leta 2011 v okviru turneje Symphonicity.