favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 20.02.2018 12:09:37

Norveška v podaljšku kaznovala neizkoriščene priložnosti risov

www.alesfevzer.com
Slovenska moška hokejska reprezentanca se po porazu proti Norveški z 1:2 (1:0, 0:0, 0:1, 0:1) v tekmi za četrtfinale poslavlja od olimpijskega hokejskega turnirja. Norveška se bo v sredinem četrtfinalu pomerila z rusko olimpijsko reprezentanco.

* Dvorana Gangneung, gledalcev 6312, sodniki: Stricker, Wehrli (oba Švica, glavna), Lederer, Lhotsky (oba Češka).
* Strelci: 1:0 Urbas (Muršak, 7.), 1:1 Kristiansen (Roymark, Bastiansen, 44.), 1:2 Bonsaksen (Rosseli Olsen, P. Thoresen)
* Kazenske minute: Slovenija 4, Norveška 12.

Norveška je upe Risov za drugo zaporedno uvrstitev v olimpijski četrtfinale pokapala z golom v 4. minuti podaljška. Takrat je Alexander Bonsaksen izkoristil priložnost pred vrati in plošček poslal mimo slovenskega vratarja Gašperja Krošlja, ki je po prerivanju pred vrati ostal brez palice.

Pred tem je bila sicer Slovenija v podaljšku večkrat nevarna za norveška vrata, Jan Muršak je tudi zadel vratnico, a ploščka ni uspela spraviti v mrežo.

Tudi sicer je na tekmi z izjemo 10-minutnega obdobja v zadnji tretjini Slovenija ustvarila več priložnosti. Razmerje v strelih na gol je bilo 34:26 v prid risov, vendar je v vratih Norveške blestel Lars Haugen.

Slovenija je povedla že v 7. minuti rednega dela z golom Jana Urbasa z igralcem več, Norveška pa je izkoristila nalet v prvem delu zadnje tretjine in izenačujoč zadetek dosegla v 44. minuti prek Tommyja Kristiansena.

Dvoboj za četrtfinale je sicer bolj kot po športnem dogajanju odmeval po dopinškem prekršku, ki ga je naredil član slovenske reprezentance in član udarnega napada z Rokom Tičarjem in Robertom Saboličem. Žiga Jeglič je bil namreč pozitiven na testu 16. februarja, v njegovem vzorcu so našli vzorec fenoterola, zdravila proti astmi.

Očitno je šlo za precejšnjo malomarnost tako igralca kot vodstva ekipe, saj sredstva nihče ni prijavil kot terapevtsko izjemo. Zaradi tega prestopka Jegliča ni bilo v postavi za današnjo tekmo, v njegovem napadu ga je zamenjal Anže Kuralt. Selektor Kari Savolainen pa je v četrti napad namesto Kuralta uvrstil Andreja Hebarja.

A Slovenci so kljub temu šoku začeli dobro. Z Norveško, s katero so se na svetovnih prvenstvih pomerili trikrat in trikrat izgubili, so se, tako kot so napovedali pred dvobojem, trdo spoprijeli. Uspešno so se zoperstavili ostrim Skandinavcem in ustavili njihove napade, sami pa prevzeli pobudo na ledu. Med udarnejšimi v napadu je bil ravno Kuralt.



Vratar Gašper Krošelj tako ni imel veliko dela v uvodni tretjini, na drugi strani pa Haugen precej več. Slovenci so tako že po 20 sekundah izkoristili prvi "power-play", v sedmi minuti je bil po akciji iz bližine uspešen Urbas po podaji na teh igrah zelo razpoloženega kapetana Muršaka.

Slovenci so tudi po vodilnem zadetku imeli premoč, bili boljši in pritiskali, je pa po prvem delu ostalo pri tesnem vodstvu, čeprav je bilo ob še eni številčni prednosti ob koncu tretjine znova zelo vroče pred norveškim golom.

Tudi v nadaljevanju je vse potekalo po slovenskem taktu. Risi so sprva brez težav preživeli prvo norveško številčno prednost, potem pa spet zaigrali tako kot v prvem delu in prikazala hokej, kakršnega proti Norveški na prejšnjih velikih tekmovanjih še niso. Napadali so in nizali akcije, po eni izmed njih je Muršak sredi drugega dela zadel tudi vratnico.

Vseeno pa je morda manjkala še pika na i, še kakšen zadetek za mirnejše nadaljevanje. Priložnosti pa je bilo veliko, najlepši sta tri minute pred koncem drugega dela v eni akciji zamudila Sabolič in Tičar. Neizkoriščen pa je nato ostal še drugi "power-play" Slovenije pred koncem drugega dela tekme.

A Norveška seveda ni reprezentanca, ki bi se zlahka predala. V začetku zadnjega dela so Norvežani pritisnili, potem pa hitro izkoristili dobro podajo pred vrata in slabo posredovanje slovenske obrambe, tako da je bil v 44. minuti izid poravnan na 1:1, Slovenija pa spet na izhodiščnem položaju.

Pozneje ni bilo več tako poletne igre 5-4, še ena slovenska priložnost je splavala po vodi, sredi zadnje tretjine pa so imeli tekmeci sami priložnost, da ob izključenem Žigi Pancetu ogrozijo Krošlja. A je zdržala tudi slovenska obramba, vse bolj pa se je zdelo, da bodo še na tretji slovenski tekmi odločali podaljšek ali kazenski streli.

Slovenija je sicer v izteku rednega dela po šesti norveški dvominutni izključitvi dobila še eno priložnost za napad z igralcem več, močno pritisnila na norveška vrata, prek Blaža Gregorca zadela prečko, a znova ni uspela premagati Huagna. Podobno je bilo tudi v uvodnih minutah podaljška, neizkoriščene priložnosti pa je nato Norveška kaznovala z golom za zmago.

Ta je sicer nekaj časa visel v zraku, saj so se sodniki odločili za pregled posnetka zaradi morebitnega oviranja Krošlja, a na koncu je obveljala odločitev na ledu.

Slovenija je tako z današnjo tekmo končala nastope na OI in bo uvrščena med 9. in 12. mestom. Na turnirju v Pyeongchangu je dosegla dve zmagi s po 3:2 proti ZDA in Slovaški ter doživela dva poraza 2:8 z Rusijo in današnjega proti Norveški. Slednja bo četrtfinale proti ruski olimpijski reprezentanci odigrala v sredo ob 8.40.

Značke: zoi 2018, hokej

Članki iz rubrike