FORMULA 1

Po Laudi ga je okrcal še oče

Napake Maxa Verstappna se letos vrstijo iz dirke v dirko.
Fotografija: Max Verstappen si je v letošnji sezoni privoščil že več napak. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Max Verstappen si je v letošnji sezoni privoščil že več napak. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Mladi nizozemski dirkač Max Verstappen je pred tremi sezonami zablestel kot meteor, potem ko se je že pri rosnih sedemnajstih letih prebil v formulo 1. V kraljevskem avtomobilističnem razredu je podrl že več starostnih rekordov: je najmlajši dobitnik točke (17 let in 177 dni), najmlajši zmagovalec dirke za veliko nagrado (18 let in 228 dni) in najmlajši dirkač z najhitrejšim krogom (19 let in 44 dni). Na svojem računu ima že tri zmage, zadnjo pa je konec lanskega oktobra požel v Mehiki.

Toda na začetku letošnjega prvenstva mu prav nič ne gre po načrtih. V Melbournu se je s svojim rdečim bikom RB14 zavrtel na stezi in na koncu izvlekel šesto mesto, v Sahirju je kmalu po bližnjem srečanju z Mercedesovim zvezdnikom Lewisom Hamiltonom odstopil, v Šanghaju pa se je minulo nedeljo zaletel v Ferrarijevega aduta Sebastiana Vettla, zaradi česar si je prislužil 10-sekundni kazenski pribitek, ki ga je potisnil na končno peto mesto. Po treh postajah je 20-letni Nizozemec v skupni razvrstitvi šele osmi, kar je seveda veliko manj, kot je pričakoval pred začetkom sezone. Da bi moral biti uvrščen višje, kaže tudi položaj njegovega moštvenega sotekmovalca Daniela Ricciarda, zmagovalca nedeljske velike nagrade Kitajske, ki je z enakim dirkalnikom doslej osvojil dvakrat toliko točk kot Max, v seštevku pa drži četrto mesto.

Vprašanje inteligence, ne starosti!

Nič čudnega, da se je Verstappen, ki je krivdo tokrat nemudoma prevzel nase (»To je bilo res sranje. Moral bi počakati še kakšen krog, čeprav je po dirki lahko biti pameten.«), po novi napaki naposlušal kritik na svoj račun. »To je bil še en Maxov veliki spodrsljaj. Krivda je povsem njegova, o tem ni nobenega dvoma. Ljudje se običajno učimo iz lastnih napak, a to očitno ne drži za Verstappna. To ni več vprašanje starosti, ne, to je vprašanje inteligence!« je bil do nizozemskega upa po kitajski preizkušnji kritičen sloviti Avstrijec ​Niki Lauda, svetovni prvak v letih 1975, 1977 in 1984. Nad Verstappnovim dirkanjem je z glavo zmajeval tudi Nemec Nico Rosberg. »Max se ne more več izgovarjati na svojo mladost, kajti medtem si je nabral dovolj izkušenj. Če bo nadaljeval v takšnem slogu, nikoli ne bo osvojil lovorike,« je presodil šampion iz sezone 2016 in se čudil, kako mirno je vse skupaj sprejel Vettel, ki je zaradi trčenja sicer izgubil vse možnosti, da bi se po zmagah v Melbournu in Sahirju še tretjič zapored zavihtel na oder za najboljše. »To bi se lahko zgodilo tudi nekomu, ki ima za seboj že 300 dirk,« je vodilni v točkovanju hitro oprostil Verstappnu, ki so ga v bran vzeli tudi vodilni možje pri Red Bullu, rekoč, da teh napak zagotovo ne bo več ponovil. To si močno želi tudi Nizozemčev oče Jos Verstappen. »Max je napačno ocenil položaj na stezi. V prihodnje bo moral biti v določenih trenutkih bolj potrpežljiv in temeljiteje premisliti, kaj bo naredil,« je svojega sina okrcal tudi 46-letni Nizozemec, ki je v formuli 1 dirkal med letoma 1994 in 2003. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije