Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2017,
18.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Slobodan Kovač kvalifikacije za svetovno prvenstvo Stožice Slovenija Latvija

Četrtek, 25. 5. 2017, 18.49

6 let, 6 mesecev

Kvalifikacijski turnir za SP v Stožicah, 2. krog

Slovenci po Gruzijcih suvereno opravili tudi z Latvijci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
slovenska odbojkarska reprezentanca Slovenija Latvija | Foto OZS

Foto: OZS

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v dvorani Stožice odigrala drugo kvalifikacijsko tekmo skupine C za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Bolgariji in Italiji, in še drugič zmagali. Potem ko je na uvodni tekmi s 3:0 premagala Gruzijo po le 61 minutah, so brez izgubljenega niza premagali še Latvijo.

Predlanskim so Latvijci na prvem kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki je bilo v Bolgariji in Italiji, slovenskim odbojkarjem odvzeli dva niza, kar je bil dovolj velik opomin za drugi turnir v Ljubljani. Na tem je bilo nato 3:0 za Slovenijo, sicer pa sta se reprezentanci do zdaj pomerili šestkrat, vseh šest tekem pa je dobila Slovenija.

Slovenci, ki so v prvih dveh nizih igrali v najboljši postavi, v tretjem pa so priložnost dobili še Alen Šket, Danijel Koncilja, Gregor Ropret in Sašo Štalekar, so si v prvih dveh nizih visoko prednost priigrali že na začetku, v uvodu tretjega niza pa so imeli nekaj težav, a na koncu po Gruzijcih suvereno premagali tudi Latvijce.

V petek se bodo varovanci Slobodana Kovača preizkusili s prvim resnejšim izzivom na turnirju, Portugalci, ki so ob Belgijcih najnevarnejši tekmec v boju za prvo mesto.

Drugi dan sta se poleg Slovenije zmag veselili še Belgija in Portugalska. Prva je bila boljša od Gruzije, druga pa od Izraela.

Kaj so povedali po suvereni zmagi?

V prvih dveh nizih gostje niso imeli možnosti, v tretjem pa so se nekoliko bolje upirali. | Foto: OZS V prvih dveh nizih gostje niso imeli možnosti, v tretjem pa so se nekoliko bolje upirali. Foto: OZS

Danijel Koncilja: Mogoče smo pogrešali malo številčnejšo podporo s tribun, a smo bili v vsakem primeru motivirani in dosegli še drugo zmago. Do konca turnirja nas ločijo še tri tekme, največja tekmeca za prvo mesto v skupini pa bosta reprezentanca Belgije in jutrišnji nasprotnik Portugalska. Kakorkoli, gremo še po tri zmage.

Jani Kovačič: Danes smo spet gladko zmagali, čeprav ni tako lahko igrati proti na papirju lažjim nasprotnikom. Tako kot včeraj proti Gruziji, ki je bila še malo slabša, smo se tudi danes morali potruditi proti Latvijcem, ki znajo igrati dobro, kot smo videli na včerajšnji tekmi z Izraelom. Vseeno pa smo imeli mi danes preveč dober servis, da bi nam lahko parirali. Jutri nam bo proti Portugalcem zagotovo težje, z njimi smo v preteklosti odigrali že nekaj težkih tekem, nazadnje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Upam na novo zmago.

Alen Pajenk: Vsekakor lahko vsakič igraš še boljše. Dva niza smo se kar držali zadane taktike in nasprotniki niso imeli skoraj nobenih možnosti, razen napak, ki smo jih naredili sami. V tretjem nizu je Latvijcem uspelo nekako držati ritem do sredine niza, potem pa smo mi prestavili v višjo prestavo in zmagali. Naslednji nasprotnik je Portugalska, ki smo jo v preteklosti že premagovali, vseeno se bo najprej treba dobro spočiti, saj sta za nami že dva tekmovalna dneva.

Do zdaj so poskušali petkrat

Slovenski odbojkarji so na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo do zdaj nastopili petkrat, in sicer za prvenstva v letih 1994, 2002, 2006, 2010 in 2014.

Poleg turnirja v Ljubljani se za vstopnice za svetovno prvenstvo potegujejo še v Franciji, na Nizozemskem, v Estoniji, na Hrvaškem in Češkem.

Od evropskih reprezentanc so na SP že uvrščene gostiteljici Italija in Bolgarija ter branilka naslova Poljska.

Kvalifikacijski turnir za SP v Stožicah, 2. krog:

Četrtek, 25. maj:
Latvija : Slovenija 0:3 (-14, -14, -19) 
Pekmans 9, Cimoška, Sorokins oba po 5 ; Urnaut 17, Gasparini 15, Pajenk 9

Belgija : Gruzija 3:0 (18, 11, 10)
Van den Dries 14, van Hirtum 13; Nutsubidze 9

Portugalska : Izrael 3:1 (19, 21, -24, 12)
Sequeira 25, Martins 17; Zemlianukhin 12

Lestvica:
1. Slovenija 2 tekmi - 6 točk
2. Belgija 2 - 6
3. Portugalska 2 - 3
4. Izrael 2 - 2
5. Latvija 2 - 1
6. Gruzija 2 - 0

 

Slovenska reprezentanca (14):

Podajalci: Dejan Vinčić (Czarni Radom, Pol), Gregor Ropret (Afyon, Tur)

Sprejemalci: Tine Urnaut (Modena, Ita), Klemen Čebulj (Lube Civitanova, Ita), Alen Šket (Fenerbahče, Tur), Matej Kök (Bedzin, Pol)

Blokerji: Alen Pajenk (Fenerbahče, Tur), Danijel Koncilja (Lausanne, Švi), Jan Kozamernik (Trentino, Ita), Sašo Štalekar (Calcit Volleyball)

Korektorja: Mitja Gasparini (Korean Air Jumbos, JKr), Tonček Štern (Verona, Ita)

Liberi: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (Astec Triglav)

Spored slovenskih tekem:

Petek, 26. maj:
17.30 Slovenija - Portugalska

Sobota, 27. maj:
17.30 Izrael - Slovenija

Nedelja, 28. maj:
17.30 Slovenija – Belgija

Na SP se neposredno uvrsti le prvouvrščena reprezentanca, drugouvrščeno pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Ne spreglejte